Νέες αποφάσεις του ΣτΕ για τα παραλιακά οικόπεδα της Καλαμαριάς

Στενεύουν τα περιθώρια για τη "διάσωση" τους - Για εξαγορά κάνει λόγο η διοίκηση του δήμου - Ακύρωση οικοδομικών αδειών, ζητούν φορείς και αντιπολίτευση

Φίλιππος Δεργιαδές
νέες-αποφάσεις-του-στε-για-τα-παραλιακ-1015283
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε νέες διαστάσεις θέτουν τις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ που επικυρώνουν παλιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου, σχετικά με την ισχύ και εγκυρότητα των οικοδομικών αδειών που αφορούν την «αξιοποίηση», δύο οικοπέδων στο παραλιακό μέτωπο της οδού Σοφούλη.

Πρόκειται για τις αποφάσεις 2040/2022 και 2041/2022, που αφορούν δύο παραλιακά οικόπεδα στο Καραμπουρνάκι, που ανήκουν σε ιδιώτες, τα οποία, ο δήμος Καλαμαριάς και η τοπική κοινωνία διεκδικούν ως κοινόχρηστα.

Οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ, προέκυψαν μετά από αίτημα του δήμου Καλαμαριάς, το 2021, μέσω του οποίου καλούσε το Συμβούλιο να αποσαφηνίσει τις αποφάσεις 1688/2016 και 1689/2016, στις οποίες, κατά τη διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς, υπήρχαν ασάφειες και κατά συνέπεια διιστάμενες ερμηνείες.

Για την ιστορία των δύο αυτών οικοπέδων, να αναφέρουμε πως το 2012 από τη διεύθυνση δόμησης του Δήμου Καλαμαριάς εκδόθηκαν δύο οικοδομικές άδειες που παρείχαν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση των δύο παραλιακών οικοπέδων, οι οποίες να σημειωθεί αργότερα αναθεωρήθηκαν. Η υπόθεση μετά από προσφυγές, κατέληξε στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο δικαίωσε τους ιδιοκτήτες.

Αντιδρώντας ο δήμος Καλαμαριάς, κατέθεσε έφεση και οι υποθέσεις έφτασαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας, το οποίο εξέδωσε τις αποφάσεις 1688/2016 και 1689/2016, που επί λέξει, «εξαφάνισαν» την απόφαση 955/2012 του Διοικητικού Εφετείου.

Ωστόσο για τη σημασία των αποφάσεων του 2016 υπάρχουν διιστάμενες απόψεις και ερμηνείες, με την νυν διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς να υποστηρίζει ότι οι εν λόγω αποφάσεις, με ευθύνη της διοίκησης του Θ.Μπακογλίδη, δεν θίγουν το θέμα των ίδιων των οικοδομικών αδειών παρά μόνο τη διαδικασία για την έκδοση των αδειών και πως ορθά η Πολεοδομία Καλαμαριάς δεν προχώρησε σε ακύρωση τους. Από την άλλη πλευρά η νυν αντιπολίτευση, θεωρεί πως βάσει αυτών των αποφάσεων, ο δήμος Καλαμαριάς θα μπορούσε να προχωρήσει σε ακύρωση των αδειών, καθώς το ΣτΕ ακύρωνε την απόφαση του Εφετείου για την κατάρτιση των φακέλων των αδειών και κατά συνέπεια τις ίδιες τις άδειες, παρότι αναθεωρήθηκαν.

Λόγω λοιπόν αυτής της αντίθεσης στην ερμηνεία των αποφάσεων του ΣτΕ του 2016, και ενώ στο μεταξύ η μοίρα των δύο οικοπέδων φαινόταν τετελεσμένη, γεγονός που θα άνοιγε το δρόμο για την τσιμεντοποίηση, όλων των οικοπέδων του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, που ανήκουν σε ιδιώτες, ο δήμος Καλαμαριάς προσέφυγε εκ νέου, το 2021, στο ΣτΕ, καλώντας το Συμβούλιο να δώσει πιο σαφή και ξεκάθαρη ερμηνεία των αποφάσεων του 2016.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία ο ίδιος ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως:

«Η αλήθεια για το συγκεκριμένο ζήτημα, που είχε απασχολήσει ξανά την τοπική κοινωνία το 2012, τότε που είχαν ξεκινήσει οι οικοδομικές εργασίες είναι η εξής: Οι δύο οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν το 2012 από τη διεύθυνση δόμησης του Δήμου Καλαμαριάς και αργότερα αναθεωρήθηκαν. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης είναι νόμιμες και οι ιδιοκτήτες τους έχουν το δικαίωμα να ανοικοδομήσουν. Στο μεσοδιάστημα 2012-2016 αποφασίστηκε αναστολή οικοδομικών εργασιών, δίνοντας τον χρόνο στον Δήμο που προσέφυγε στο ΣτΕ για θέματα σχετικά των δύο αδειών. Η απόφαση που εκδόθηκε το 2016 δικαίωνε σε θέματα μεν τον Δήμο, χωρίς όμως να διευκρινίζει σαφώς την τύχη των δύο αδειών. Εφαρμογή της δικαστικής αυτής απόφασης κλήθηκε να κάνει η υπηρεσία δόμησης Καλαμαριάς, η οποία και δεν ακύρωσε τις συγκεκριμένες οικοδομικές άδειες, που μέχρι σήμερα παραμένουν σε ισχύ! Η διοίκησή μας, που ανέλαβε καθήκοντα επτά χρόνια μετά την έκδοση των συγκεκριμένων αδειών και τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του ΣτΕ, προσπαθώντας να βοηθήσει τη συγκεκριμένη Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας , η οποία είναι αυτοτελής (χωρίς να επιτρέπεται να λάβει εντολή από πολιτικό προϊστάμενο), έκανε αίτημα ερμηνείας στην αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ, σε μία ύστατη προσπάθεια να υπερασπιστεί το αδόμητο του παραλιακού μας μετώπου και γενικά των ελεύθερων χώρων».

Οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ασάφειες στις  αποφάσεις του 2016 και συνεπώς, και όπως υποστηρίζει σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου Καλαμαριάς, υφίσταται η κρίση του Συμβουλίου που «εξαφανίζει» την απόφαση του Εφετείου και κατά συνέπεια παρέχει τη δυνατότητα στο δήμο Καλαμαριάς, να ακυρώσει τις δύο οικοδομικές άδειες.

Δαρδαμανέλης: Πρέπει να πάμε σε εξαγορά των οικοπέδων

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης μιλώντας στην Parallaxi, υποστηρίζει ότι οι διευκρινιστικές αποφάσεις ή ερμηνείες του ΣτΕ, δικαιώνουν τη μέχρι τώρα στάση των υπηρεσιών του δήμου για τις οικοδομικές άδειες.

«Οι ερμηνείες αυτές δικαιώνουν τη στάση των υπαλλήλων μας που έλεγαν ότι δεν είχαν στα χέρια τους ισχυρό χαρτί για την ακύρωση των οικοδομικών αδειών και φέρνει το δήμο σε μία δυσάρεστη θέση, καθώς αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν προσέφυγε ο δήμος κατά της ισχύος των δύο οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το 2012 και αναθεωρήθηκαν το 2016. Γι’ αυτές τις άδειες το ΣτΕ αναφέρει ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ισχύος των αδειών και δικαιώνει τους επικεφαλής της Πολεδομίας που δεν τις ακύρωσαν διότι δεν είχαν την δυνατότητα. Δυστυχώς από την πλευρά της προηγούμενης διοίκησης δεν είχε γίνει ποτέ προσπάθεια να ακυρωθούν αυτές οι άδειες» τονίζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς και διευκρινίζει ότι το Εφετείο δεν είχε γίνει για τις οικοδομικές άδειες αλλά γιατί δεν είχαν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες.

Επίσης τονίζει πως με τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ, ο δήμος Καλαμαριάς, λόγω των χειρισμών από την περασμένη διοίκηση βρίσκεται σε δυσμενή θέση καθώς ακόμα και αν είχαν ακυρωθεί οι αρχικές άδειες, η αναθεώρηση των αδειών είναι μία αυτοτελή πράξη, άρα είναι σε ισχύ.

Για το τι μπορεί να γίνει για τα δύο οικόπεδα, αναφέρει πως βάσει του πρόσφατου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δίνεται η χρονική δυνατότητα στο δήμο να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις, όπως έγινε για το γήπεδο του Απόλλωνα και την διάνοιξη της Πόντου, και να πείσουμε τους ιδιοκτήτες να συμφωνήσουν σε μία αποζημίωση για απευθείας εξαγορά των οικοπέδων.

Είναι θέμα πολιτικής απόφασης;     

Πάντως από την πλευρά των κατοίκων, των δημοτικών παρατάξεων και των πολιτιστικών συλλόγων της Καλαμαριάς, υποστηρίζεται πως ο χειρισμός των δύο οικοδομικών αδειών από το δήμο Καλαμαριάς είναι θέμα επιλογών και πολιτικής βούλησης στο πλαίσιο που θέτουν οι αποφάσεις του ΣτΕ που «εξαφανίζουν» την απόφαση του Εφετείου για την εγκυρότητα των δύο οικοδομικών αδειών.

«Δεν αμφισβητούμε ότι τα δύο οικόπεδα ανήκουν σε ιδιώτες, αλλά το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παραπέρα τιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος, Άρης Τεμεκενίδης, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά», υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δίνουν τη δυνατότητα στο δήμο Καλαμαριάς, και στην αρμόδια υπηρεσία να ακυρώσουν τις άδειες, να σταματήσει η ανοικοδόμηση και να προχωρήσει η απαλλοτρίωση με αποζημίωση των ιδιοκτητών. Τονίζει επίσης ότι οι πολιτικές επιλογές της διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς οδηγούν στην καταστροφή του παραλιακού μετώπου του δήμου, καθώς από το 2016 που έχουν ληφθεί οι αποφάσεις του ΣτΕ, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ώστε να σταματήσει την ανοικοδόμηση  των δύο οικοπέδων, στα οποία ήδη έχουν τοποθετηθεί λαμαρίνες εργοταξίου.  «Δυστυχώς, οι εξελίξεις που αφορούν την παραλία μας στο Καραμπουρνάκι, παίρνουν επικίνδυνη τροπή. Οι ευθύνες της προηγούμενης αλλά και της σημερινής διοίκησης είναι τεράστιες» τονίζει.

Την ανάκληση των δύο οικοδομικών αδειών ζήτησαν πρόσφατα και έξι πολιτιστικοί και κοινωνικοί σύλλογοι της Καλαμαριάς, σε ειδική εκδήλωση για το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Ο Σύλλογος Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», ο Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς & Δέρκων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης «Αγία Παρασκευή», ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κρήνης «Μπουμπουλίνα», ο Σύλλογος Πολιτών Κελλάριου Όρμου «Μικρό Έμβολο» και ο Σύλλογος Πολιτισμικής Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Παρέμβασης Καραμπουρνάκι «Ποσειδών»,  αναφέρουν σε ψήφισμα τους πως πρέπει «να απομακρυνθεί η κατασκευασθείσα τους τελευταίους μήνες περίφραξη με λαμαρίνες σε ένα από τους επίμαχους χώρους και να γίνει ανάκληση των δύο οικοδομικών αδειών 37/2012 και 38/2012 σύμφωνα με την 14/2023 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, δεν απέρριψε τις προτάσεις που ακούστηκαν, αλλά τόνισε πως «μόνο ενωμένοι θα κερδίσουμε τους δημόσιους χώρους» και κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να διχάζει την Καλαμαριά. Όπως είπε «αν δεν καταφέρουμε να ενωθούμε όλοι, με κοινό αίτημα, χαμένη δε θα είναι ούτε κάποια παράταξη, ούτε κάποιος δήμαρχος, αλλά οι επόμενες γενιές. Δεν προσφέρεται αυτό το θέμα ούτε για μικροπολιτική, ούτε για μικροπαραταξιακή πολιτική».

Να σημειωθεί πως οι δύο νέες αποφάσεις του ΣτΕ που κοινοποιήθηκαν στις 5 Απριλίου του 2023, ήρθαν στην επιφάνεια στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς στις 22 Μαίου 2023. Μάλιστα η αντιπολίτευση κατηγορεί την διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς και το δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη, ότι απέκρυψαν τις νέες αποφάσεις του  ΣτΕ και δεν ενημέρωσαν σχετικά το σώμα του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, μετά από σχετικό ερώτημα του δημοτικού συμβούλου Βικέντιου Αντωνάκη, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ και κάλεσε τον Γ. Δαρδαμανέλη να δώσει διευκρινίσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα