Νοσοκομείο Παπανικολάου: Αποκαΐδια ακόμα η πνευμονολογική κλινική

Μετά από τρεις μήνες από τη φονική πυρκαγιά, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας, η κλινική δεν έχει αποκατασταθεί και παραμένει εκτός λειτουργίας 

Φίλιππος Δεργιαδές
νοσοκομείο-παπανικολάου-αποκαΐδια-α-928346
Φίλιππος Δεργιαδές

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τη φονική φωτιά, που ξέσπασε στις 6/4 στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου», και στοίχισε τη ζωή σε δύο ασθενείς, και ακόμα για την αποκατάσταση του χώρου της κλινικής δεν έχει γίνει τίποτα.

Ο όροφος, όπου ξέσπασε η φωτιά, παραμένει ακόμα με τα σημάδια της φωτιάς ευδιάκριτα, να θυμίζουν την τραγωδία ενώ μόνο ο πιο πάνω όροφος έχει εν μέρει αποκατασταθεί.

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης που είχε επισκεφτεί το νοσοκομείο αμέσως μετά την πυρκαγιά, είχε υποσχεθεί δημοσίως και μπροστά στις κάμερες ότι η κλινική θα αποκατασταθεί άμεσα και μάλιστα όπως είχε αναφέρει, η κλινική στην επόμενη εφημερία θα λειτουργούσε κανονικά.

Υποσχέσεις Πλεύρη στον “αέρα” 

Επίσης η διοίκηση του νοσοκομείου σε σχετική ανακοίνωση της ανέφερε πως «από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου».

Το «άμεσα» της διοίκησης και η «επόμενη εφημερία» του υπουργού Υγείας όπως αποδείχτηκε ήταν κενού περιεχομένου και λόγια του αέρα.

Δυστυχώς μετά από 3 μήνες ούτε ο υπουργός, ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου, τήρησαν τις υποσχέσεις τους και η κλινική βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, συνολικά εκτός λειτουργίας και με εμφανή τα αποκαΐδια, καθώς από την πυρκαγιά είχαν λιώσει ακόμα και σοβάδες και τα πλακάκια από τους τοίχους.

«Η κατάσταση είναι τραγική», σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου, που αναφέρει πως το πιθανό σενάριο για την αποκατάσταση της σημαντικής πνευμονολογικής κλινικής του Παπανικολάου, είναι ο ερχόμενος χειμώνας.

Και η κατάσταση είναι τραγική για όλη τη πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς πνευμονολογικές κλινικές υπήρχαν μόνο δύο, στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Στην παρούσα φάση, με την πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου εκτός λειτουργίας, που ανήκει στο δυναμικό του ΕΣΥ, απομένει μόνο μία, η πνευμονολογική πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου.

Αυτή τη στιγμή δηλαδή, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα πνευμονολογικά περιστατικά, εξυπηρετούνται μόνο από τα 35 κρεβάτια της πανεπιστημιακής πνευμονολογικής κλινικής του Παπανικολάου, από τα 72 που διέθετε κανονικά, διότι εδώ και τρεις μήνες το υπουργείο Υγείας, αδιαφορεί πλήρως για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

screenshot-2022-07-01-at-15-26-43-papanikolaoy-2jpg-eikona-webp-1020-554-eikonostoikhia-se-klimaka-85.png

Να σημειωθεί ότι στα άλλα νοσοκομεία δεν υπάρχουν πνευμονολογικές κλινικές: στο Παπαγεωργίου, υπάρχει τμήμα με 10 κρεβάτια που όμως έχουν παραχωρηθεί λόγω covid, ενώ το Ιπποκράτειο διαθέτει 3 πνευμονολόγους ως σύμβουλους.

Όπως αναφέρει στην Parallaxi, εργαζόμενος του νοσοκομείου, που γνωρίζει το χώρο «ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, έχει περάσει επιτροπή και έχει αξιολογήσει ότι για να αποκατασταθεί ο χώρος σε σωστές βάσεις χρειάζεται πάνω μισό εκατομμύριο ευρώ. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να διαθέσει αυτά τα χρήματα και γι αυτό καθυστερεί η αποκατάσταση του χώρου της κλινικής».

Να τονίσουμε επίσης, ότι η μελέτη για να αποκατασταθεί ο χώρος, τόσο η τεχνική όσο και η αρχιτεκτονική, έχει σταλεί στο υπουργείο Υγείας εδώ και 1,5 μήνα. Όμως οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας και ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, δείχνουν να αγνοούν το θέμα ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη μοναδική πνευμονολογική κλινική στη Β. Ελλάδα, δίνουν καθημερινά μάχες για να αντιμετωπίσουν τα πνευμονολογικά περιστατικά.

Να θυμίσουμε λοιπόν τι έλεγε τον Απρίλιο ο υπουργός Υγείας:

Ελένη Σιώτου: το νοσοκομείο είναι σε αποσύνθεση

Αποκαλυπτική για το πώς λειτουργεί σήμερα το νοσοκομείο Παπανικολάου είναι η πρόεδρος των εργαζομένων Ελένη Σιώτου που υποστηρίζει ότι το Παπανικολάου, ένα τριτοβάθμιο Νοσοκομείο το οποίο διαθέτει τμήματα σχεδόν όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, και από τα πιο σημαντικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα αντιμετωπίζει φαινόμενα αποσύνθεσης.

Για την πνευμονολογική κλινική που κάηκε επιβεβαιώνει ότι ακόμα ο χώρος όπου εκδηλώθηκε δεν έχει αποκατασταθεί, παρά μόνο ο όροφος που υπέστη ζημιές κυρίως από τον καπνό.

screenshot-2022-07-01-at-15-26-19-papanikolaoyjpg-eikona-webp-1020-554-eikonostoikhia-se-klimaka-85.png

«Όχι ο συγκεκριμένος όροφος παραμένει εκτός λειτουργίας και δεν έχει αποκατασταθεί» τονίζει και υποστηρίζει πως οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, που αγνοούν τις εκθέσεις της διοίκησης.

Όπως τονίζει υπάρχει μία γενικότερη υποβάθμιση του νοσοκομείο καθώς πέρα από τις ελλείψει στις υποδομές τεράστιες είναι οι ελλείψει σε προσωπικό

Αναφέρει ότι από τους 1900 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και σχέσεων εργασίας που απασχολούνται στο νοσοκομείο σχεδόν οι μισοί είναι επικουρικοί και συμβασιούχοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Φέρνει δε ως παράδειγμα:

  • την κλινική ΩΡΛ που κάποτε λειτουργούσε με 7-8 μόνιμους γιατρούς κι αντιμετώπιζε βαριά περιστατικά από όλη τη Β.Ελλάδα και σήμερα υπολειτουργεί μόνο με ένα μόνιμο γιατρό,
  • Το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείο που υπολειτουργεί με 5 γιατρούς ενώ υπάρχουν 18 θέσει ειδικευομένων γιατρών
  • Την έλλειψη γιατρών στη Β χειρουργική κλινική η οποία πλέον δεν δέχεται περιστατικά στις εφημερίες της εφημερίας διότι δεν υπάρχει επάρκεια ιατρικού προσωπικού

«Δυστυχώς το νοσοκομείο βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεση. Η διοίκηση ζητάει αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Εχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 10 χρόνια και δεν έγιναν ούτε μέσα στην κορύφωση της πανδημίας» αναφέρει και επισημαίνει ότι κάθε χρόνο και μήνα το νοσοκομείο χάνει από συνταξιοδοτήσεις, πολύτιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς να υπάρχει αναπλήρωση.

«Γιατί να έρθει ένας γιατρός όταν ξέρει ότι εδώ δεν μπορεί να οργανώσει το μέλλον του, όταν ξέρει ότι δε κάποιους μήνες η σε ένα χρόνιο θα φύγει;» αναρωτιέται…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα