Θεσσαλονίκη

Ντεπώ: Η παλιά Ναυτική Διοίκηση ακόμα περιμένει να αξιοποιηθεί

Στα χαρτιά έμεινε το Μουσείου Ασυρμάτου και η κατασκευή του πάρκου

Φίλιππος Δεργιαδές
ντεπώ-η-παλιά-ναυτική-διοίκηση-ακόμα-π-935658
Φίλιππος Δεργιαδές

Από το 2018, που η διοίκηση Μπουτάρη και ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο αξιοποιηθεί το οικόπεδο των 5 στρεμμάτων της παλιάς Ναυτικής Διοίκησης στο Ντεπώ, μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα.

Ο χώρος που βρίσκεται επί της Βασιλίσσης Όλγας, απέναντι από τη Βίλα Αλλατίνη, όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθαρίστηκε από το παλιό συγκρότημα κτισμάτων και στο οικόπεδο δεσπόζει πλέον το διατηρητέο κεντρικό κτήριο της Παλιάς Ναυτικής Διοίκησης.

Έχουν διατηρηθεί επίσης και οι δύο σκοπιές. Αυτή που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του οικοπέδου, δίπλα στην είσοδο, θυμίζει «οχυρωμένη θέση», με «πολεμίστρες», ενώ η μπροστινή είναι η κλασσική σκοπιά, όπου οι παλιότεροι Θεσσαλονικείς, θυμούνται τον σκοπό με τη ναυτική στολή,  χειμώνα – καλοκαίρι να «φυλάει σκοπιά» και να στέκεται φρουρός στη Ναυτική Διοίκηση.

Ο Μπουτάρης φυλούσε σκοπιά στη Ναυτική Διοίκηση

Εκεί έστεκε φρουρός και φυλούσε σκοπιά, όταν έκανε την στρατιωτική θητεία του, και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Προφανώς το γεγονός αυτό να ενίσχυσε το ενδιαφέρον, του πρώην δημάρχου για να περισωθεί το κτίριο και να αξιοποιηθεί ως μουσειακός χώρος ενώ στο υπόλοιπο οικόπεδο θα κατασκευαζόταν πάρκο για τους κατοίκους της περιοχής του Ντεπώ.

Όπως θυμάται ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, που το 2018 συμμετείχε στις διαβουλεύσεις με το πολεμικό Ναυτικό, τα πρώτα βήματα για την αξιοποίηση του χώρου, είχαν γίνει με την αναζήτηση του τρόπου παραχώρησης του οικοπέδου στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων, όμως τελικά το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά.

Ναυάγησε κυρίως λόγω των περίπλοκων διαδικασιών της στρατιωτικής γραφειοκρατίας, αλλά και της αλλαγής ηγεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την υπουργοποίηση του τότε αρχηγού, Ευάγγελου Αποστολάκη, που είχε αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Τότε στη διοίκηση των Ε.Δ ήταν ο Ε. Αποστολάκης. Υπήρξε μία πρόταση να κάνουμε μία προγραμματική συμφωνία με την Ναυτική Διοίκηση για να παραχωρηθεί ο χώρος και να προχωρήσουμε στην αναστήλωση του κεντρικού κτιρίου. Προχωρήσαμε και σε αυτοψία του χώρου με τον τότε αρχηγό. Μετά καθαρίσαμε το χώρο και τον περιφράξαμε και περιμέναμε να περάσουμε στην επόμενη φάση», θυμάται ο Θανάσης Παππάς και αναφέρει ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε στο κεντρικό κτίριο να δημιουργηθεί ναυτικό Μουσείο.

«Θα ήταν ένα Μουσείου Ναυτικής Ιστορίας και Μουσείο Ασυρμάτου με αντικείμενα από όλη την Ελλάδα, ένα θεματικό μουσείο δηλαδή», αναφέρει και σημειώνει πως ο δήμος προχώρησε στην κατεδάφιση των παλιών κρισμάτων και στον καθαρισμό του οικοπέδου, όπως και στην περίφραξη με στόχο στον εναπομείναντα χώρο να δημιουργηθεί ένα πάρκο. «Δυστυχώς όμως άλλαξε η ηγεσία και οι χρονοβόρες διαδικασίες στιες Ένοπλες Δυνάμεις δεν επέτρεψαν να προχωρήσει το σχέδιο», τονίζει, υπογραμμίζοντας πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο να παραχωρηθεί στρατιωτικός χώρος».

«Ναι υπάρχουν σχέδια αλλά…»

Από την νυν διοίκηση της Ναυτικής Διοίκησης Βόρειας Ελλάδας, οι πληροφορίες είναι πενιχρές. Τα στρατιωτικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά και απαιτούν τήρηση κανόνων.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο πλοίαρχος Π.Ν. και Ναυτικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος, Πάρις Κανούτος, υπάρχουν σχέδια για την αξιοποίηση του οικοπέδου, αλλά ο σχεδιασμός γίνεται κεντρικά από το ΓΕΝ. «Εμείς άλλωστε ως Ναυτική Διοίκηση δεν έχουμε τα μέσα», αναφέρει και συμπληρώνει πως δεν υπάρχει καμία επαφή με κάποιον από τους φορείς της πόλης. «Συζήτηση με κάποιο φορέα δεν υπάρχει. Όταν θα κατασταλάξει το σχέδιο, τότε θα έρθουμε σε επαφή με τους πιθανούς φορείς που θα εμπλέκονται» σημειώνει.

Ανάλογα και από το δήμο Θεσσαλονίκης, έγινε ξεκάθαρο πως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία διαδικασία και συζήτηση ή επαφή, που να αφορά το οικόπεδο της παλιάς ΝΔΒΕ στο Ντεπώ. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, στην παρούσα φάση το θέμα δεν έχει απασχολήσει το δήμο Θεσσαλονίκης. «Δεν ανήκει στο δήμο ο χώρος, συζητάμε με το αρμόδιο υπουργείο αλλά δεν υπάρχει κάτι σχετικό» αναφέρει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα