Ο «Νυχτερινός» των ρεκόρ φώτισε ξανά χθες τη νύχτα
Και χάρισε εμπειρίες ζωής.
Εικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Οι κλειστοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης απέκτησαν χθες εκτυφλωτική λάμψη με τα 18.000 χαμόγελα ευτυχισμένων δρομέων και φυσικά τα απίστευτα ρεκόρ, στο μεγαλύτερο νυχτερινό πάρτι δρόμου της χώρας. Ο Protergia 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης πρόσφερε μία ανεπανάληπτη δρομική εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες, ηλικίας 12 έως 86 ετών, ενώ συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς αγωνιστικές επιδόσεις και από εντυπωσιακά μεγέθη εγγεγραμμένων δρομέων!
Πρωταθλητές των μεγάλων αποστάσεων, Ολυμπιονίκες διαφόρων αθλημάτων, Παραολυμπιονίκες, άτομα με αναπηρίες, προσωπικότητες της πόλης και ολόκληρης της χώρας, καθώς και μαθητές, απόλαυσαν τη χαρά της συμμετοχής τους σε μία άδεια από αυτοκίνητα Θεσσαλονίκη, γεμάτη ήχο και χρώμα, χάρη στα πολλά σχήματα ζωντανής μουσικής, τις cheerleaders και τους τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η υψηλών προδιαγραφών διαδρομή, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες και η ενθουσιώδης ατμόσφαιρα ήταν τα στοιχεία που προσέδωσαν ξεχωριστή απόλαυση στους συμμετέχοντες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν το προσωπικό τους ρεκόρ.
Η μεγαλύτερη νυχτερινή γιορτή της χώρας έσπασε για άλλη μια χρονιά τα κοντέρ: Οι δρομείς που ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους έφτασαν τελικά τους 16.377 (3.721 εγγεγραμμένοι στον Ημιμαραθώνιο και 12.656 στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ.), ενώ εκκίνηση πήραν 15.473 δρομείς που παρέλαβαν τον εξοπλισμό τους από το Κέντρο Εγγραφών (3.530 στον Ημιμαραθώνιο και 11.943 στον Δρόμο 5.000 μ.). Σε όλους αυτούς προστέθηκαν ακόμα περισσότεροι συμμετέχοντες, αφού οι ιδανικές καιρικές συνθήκες ώθησαν πολλούς ενδιαφερόμενους της τελευταίας στιγμής, που δεν πρόλαβαν να δηλωθούν εγκαίρως, να τρέξουν αυθόρμητα στο πλευρό των υπόλοιπων δρομέων χωρίς να έχουν τον αγωνιστικό εξοπλισμό.
Εξίσου εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των εκπροσωπούμενων χωρών, αφού στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν δρομείς από 56 χώρες και πέντε ηπείρους (Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βερμούδες, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γουιάνα, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κένυα, Λ.Δ. Κονγκό, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Συρία, Τουρκία, Υεμένη, Φινλανδία, Χιλή).
Η εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου των 21,1 χλμ. δόθηκε με τη δύση του ήλιου στις 18:45 από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από την Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ ο τερματισμός της κούρσας έγινε στο Λευκό Πύργο. Νικητής αναδείχθηκε ο Κενυάτης Σάμι Κίπνετιτς με χρόνο 1 ώρα 06:09, αφήνοντας πίσω του τον συμπατριώτη του Χοσέα Κιμέλι Κισόριο (1 ώρα 07:10), ο οποίος κατέκτησε τη 2η θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ την τριάδα των μεταλλίων έκλεισε όπως και πέρσι ο ταχύτερος Έλληνας της κούρσας, Γιώργος Μενής, με χρόνο 1 ώρα 07:55. Την εξάδα συμπλήρωσαν ο Χαράλαμπος Πιτσόλης (1:08:30), ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (1:09:04) και ο Κώστας Σταμούλης (1:09:15).
Στην κατηγορία των γυναικών, η Ράνια Ρεμπούλη θριάμβευσε με τον εκπληκτικό χρόνο 1 ώρα 14:30, που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων, υποσκελίζοντας την περσινή νικήτρια Βίβιαν Τζέροπ Κεμπόι από την Κένυα, που είχε επίδοση 1 ώρα 17:39, ενώ την τριάδα του βάθρου έκλεισε η Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο (1 ώρα 20:47). Την εξάδα συμπλήρωσαν η Ειρήνη Μιχάλα (1:21:43), η Ντενίζ Δημάκη (1:22:20) και η Ιταλίδα Γκλόρια Μαρκόνι (1:22:58).
Για πρώτη φορά, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, η διοργάνωση θα επιβραβεύσει οικονομικά τους δέκα πρώτους Έλληνες και Ελληνίδες ημιμαραθωνοδρόμους, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους. Επιπλέον, από τον φετινό «Νυχτερινό» και σε κάθε μελλοντική διοργάνωση, θα ανακοινώνεται πλέον επίσημη κατάταξη όλων των ηλικιακών κατηγοριών άνω των 35 ετών (35-39 ετών, 40-44 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.), σε όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος. Έτσι, λοιπόν, θα αναδειχθούν νικητές σε 48 επιμέρους ηλικιακές κατηγορίες, οι οποίοι θα τιμηθούν στην ετήσια γιορτή της «Ημέρας του Μαραθωνίου», τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Ο Δρόμος Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. ξεκίνησε στις 21:15 από το Δημαρχιακό Μέγαρο, με την πρώτη εκκίνηση να δίνεται από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Την αψίδα του τερματισμού στον Λευκό Πύργο πέρασε πρώτος ο Ιάσων Ιωαννίδης (15:00), για τρίτη συνεχόμενη και για συνολικά τέταρτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Στο βάθρο τον ακολούθησαν οι Νίκος Σταμούλης (15:12) και Γιώργος Σταμούλης (15:22). Στις γυναίκες, ταχύτερη όλων ήταν η Κατερίνα Δελή (17:49), αφήνοντας δεύτερη τη Μαργαρίτα Ντίνα (18:01) και τρίτη τη Γεωργία Κωνσταντινοπούλου (18:06), η οποία είχε κερδίσει και πέρσι το χάλκινο μετάλλιο.
Στον Δρόμο Υγείας 5.000 μ. πήραν μέρος ουκ ολίγοι Ολυμπιονίκες και καταξιωμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητισμού: Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης και Πρεσβευτής της διοργάνωσης Αντώνης Τσαπατάκης, οι Σοφία Ρήγα και Λίλη Αλεξούλη εκπροσωπώντας τον Ονομαστικό Χορηγό της διοργάνωσης Protergia, ο πρωταθλητής του τριάθλου Γρηγόρης Σουβατζόγλου και ο κολυμβητής Δημήτρης Κουλούρης με την ομάδα της Arla Protein, ο υπερμαραθωνοδρόμος και παγκόσμιος πρωταθλητής της κωπηλασίας Γιάννης Κουρκουρίκης, ενώ στην ομάδα του Ολυμπιακού Μουσείου, με την οποία συμμετείχαν επίσημα ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και ο ΠΑΣΓ «Καλλιπάτειρα», έδωσε το «παρών» μία πλειάδα αστέρων.
Επιπλέον, ένα ξεχωριστό μήνυμα ζωής έστειλαν μέσα από την συμμετοχή τους δρομείς όπως ο πρωταθλητής των Special Olympics Νίκος Τουλίκας, ενώ με την ομάδα του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ) βρέθηκε στην εκκίνηση η πρώην πρωταθλήτρια του τριάθλου Μαρία Σαμπανίδου, η οποία ξαναστέκεται όρθια μετά το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από δύο χρόνια.
Εξάλλου, με τις δικές τους πολυπληθείς ομάδες έτρεξαν 29 υποστηριζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή το ποσό των 5 ευρώ για κάθε δρομέα τους.
Οι δεκάδες χιλιάδες δρομείς που κατέκλυσαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης ανανεώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη άνοιξη, όταν θα πραγματοποιηθεί ο Stoiximan.gr 14ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στις 14 Απριλίου 2019.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ
Σάμι Κίπνετιτς (1ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Έμεινα ικανοποιημένος τόσο από τη διαδρομή, όσο και από τον χρόνο που σημείωσα. Και φυσικά από τη νίκη, που ήταν ο στόχος μου σ’ αυτή την πρώτη μου συμμετοχή στη διοργάνωση. Η ατμόσφαιρα ενός νυχτερινού αγώνα δρόμου είναι ξεχωριστή και μου άρεσε ιδιαίτερα».
Χοσέα Κιμέλι Κισόριο (2ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την κούρσα που έκανα και από την επίδοσή μου. Έρχομαι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σ’ αυτόν τον αγώνα και φεύγω ξανά με το ασημένιο μετάλλιο, πράγμα που με γεμίζει χαρά. Ελπίζω να έρθω και του χρόνου, για να κατακτήσω τη νίκη αυτή τη φορά».
Γιώργος Μενής (3ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που συμμετέχω σ’ αυτόν τον μοναδικό αγώνα. Θα ήθελα να πετύχω έναν καλύτερο χρόνο, αλλά είμαι ευχαριστημένος που ανεβαίνω πάλι στο βάθρο των νικητών. Ο ‘Νυχτερινός’ έχει καθιερωθεί ως ένα πολύ καλό τεστ προετοιμασίας ενόψει του Μαραθωνίου της Αθήνας, που είναι ο μεγάλος στόχος της χρονιάς για πολλούς δρομείς. Ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου, θα είμαστε πάλι εδώ σ’ αυτόν τον πολύ όμορφο αγώνα».
Βίβιαν Τζέροπ Κεμπόι (2η στον Ημιμαραθώνιο γυναικών): «Δεύτερη χρονιά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτόν τον ξεχωριστό αγώνα, φέτος δεν μπόρεσα να κερδίσω όπως πέρσι επειδή η κούρσα ήταν πιο δύσκολη για μένα, αλλά φεύγω από τη διοργάνωση ικανοποιημένη».
Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο (3η στον Ημιμαραθώνιο γυναικών): «Η διοργάνωση είναι άψογη, χαίρομαι πάρα πολύ να τρέχω στη Θεσσαλονίκη, είναι μία τρομερή εμπειρία και ελπίζω να μπορώ κάθε χρόνο να έρχομαι και να συμμετέχω εδώ! Περίμενα να κάνω λίγο καλύτερη επίδοση, αλλά δεν πειράζει… Ήταν ένας αγώνας προετοιμασίας ενόψει του Μαραθωνίου της Αθήνας, όπου θα έχω ως στόχο να βελτιώσω το ατομικό ρεκόρ που είχα πετύχει πέρσι με 2 ώρες 53 λεπτά».
Κατερίνα Δελή (1η στον Δρόμο Υγείας 5.000μ. γυναικών): «Δεν περίμενα να κερδίσω! Έκανα μάλιστα ατομικό ρεκόρ και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Τώρα ξεκινά ουσιαστικά η καριέρα μου και ελπίζω να πετύχω αρκετά πράγματα. Μου άρεσε πολύ η εμπειρία αυτού του αγώνα».
Γιώργος Σταμούλης (3ος στον Δρόμο Υγείας 5.000μ. ανδρών): «Η διαδρομή είναι πολύ ωραία και η εμπειρία είναι φανταστική! Το να τρέχεις βράδυ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης είναι κάτι το μοναδικό. Είναι ένας απαιτητικός, υπέροχος αγώνας και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Εννοείται ότι θα είμαι παρών και του χρόνου».