ο Χάρτης της πόλης: Ενοικιάζεται.

Ναι είναι αλήθεια. Μία από τις υπέροχες βίλλες στην περιοχή των Εξοχών ενοικιάζεται. Σίγουρα είναι μια δύσκολη εποχή για όλους μας. Ωστόσο, αυτό το «ενοικιάζεται» έξω από την οικία Μηχαηλίδη στη Βασιλίσσης Όλγας, στον αριθμό 18, δίνει σε όλους μας τη δυνατότητα για… λίγο όνειρο ακόμη. Για την υπέροχη οικεία Μιχαηλίδη γνωρίζουμε πως χτίστηκε πριν […]

Νένα Καζαντζίδου
ο-χάρτης-της-πόλης-ενοικιάζεται-7427
Νένα Καζαντζίδου
1.jpg

Ναι είναι αλήθεια. Μία από τις υπέροχες βίλλες στην περιοχή των Εξοχών ενοικιάζεται. Σίγουρα είναι μια δύσκολη εποχή για όλους μας. Ωστόσο, αυτό το «ενοικιάζεται» έξω από την οικία Μηχαηλίδη στη Βασιλίσσης Όλγας, στον αριθμό 18, δίνει σε όλους μας τη δυνατότητα για… λίγο όνειρο ακόμη.

Για την υπέροχη οικεία Μιχαηλίδη γνωρίζουμε πως χτίστηκε πριν τον 20ο αιώνα αλλά δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία για τον αρχιτέκτονα που τη σχεδίασε. Είναι διάσημη για τα έντονα αναγεννησιακά χαρακτηριστικά της. Δυστυχώς δεν είναι ορατές όλες οι όψεις της, αλλά αν την έχεις προσέξει θα είδες πως είμαστε τυχεροί και μόνο που βλέπουμε τόσο καλά τη βόρεια όψη της. Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος χωρίζονται με μια διαχωριστική διακοσμητική «ταινία». Αυτό το χαρακτηριστικό και ο εξώστης που προεξέχει ακολουθώντας την είσοδο είναι τα δύο βασικά στοιχεία που παρατηρούμε και σε άλλες βίλλες της περιοχής των Εξοχών.

Εντύπωση προκαλούν οι ιδιαίτερες διακοσμητικές κόγχες στις μπαλκονόπορτες και τα κιονόκρονα. Ειδικότερα, αν την παρατηρήσεις λίγο καλύτερα θα δεις πως υπάρχουν δύο κεφαλές, μία αντρική και μία γυναικεία. Ακριβώς στο κέντρο του κτιρίου όμως δε γνωρίζουμε αν αναπαριστούν κάποια υπαρκτά πρόσωπα ή έστω το λόγο που τοποθετήθηκαν. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο βέβαια να είναι η είσοδος καθώς είναι αυτή που προσδίδει μια μοναδική αρμονικότητα στο κτίριο, χωρίζοντάς το συμμετρικά έτσι όπως διαρθρώνεται με καμπύλο σχήμα και έτσι όπως συνοδεύεται από δύο τοξωτά ανοίγματα, σε πλήρη συσχέτιση δηλαδή με την τοξωτή της πόρτα.

H οικία Μιχαηλίδη είναι από τις ελάχιστες επαύλεις που γλύτωσαν την αντιπαροχή χάρη στην ευαισθησία των ιδιοκτητών της, πριν ακόμα το χαρακτηρισμό της ως διατηρητέο (ο χαρακτηρισμός «ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» έγινε τον Μάρτιο του 1980). Η κ. Λυδία Μιχαηλίδη μιλώντας για το διώροφο διατηρητέο που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και περιήλθε στον καπνέμπορο Αλέξανδρο Μιχαηλίδη το 1926, μιλάει συγκινημένη (Καθημερινή, 26/04/2008): «Ζούσαμε στο αρχοντικό ώς το 1990. Είχε έναν τεράστιο κήπο που εφθανε ώς τη θάλασσα με αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, δένδρα και λουλούδια. Το λάτρευε ο σύζυγός μου και παρ’ όλο που τον πίεζαν να το κατεδαφίσει εκείνος αρνήθηκε. Χτυπήθηκε από τους σεισμούς και παρά τις φθορές που υπέστη δεν ήθελε να το αποχωριστεί. Η επισκευή του ήταν μια πολυδάπανη ιστορία, αλλά σώθηκε όταν νοικιάστηκε από τράπεζα που το επισκεύασε θαυμάσια. Ηταν η μεγαλύτερη χαρά της ζωής και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο θα αισθανόταν και ο σύζυγός μου». Η τράπεζα στην οποία αναφέρεται η Κ. Μιχαηλίδη ήταν η millenium και το νοίκιαζε εξυπηρετώντας από εκεί μόνο τους v.i.p. καταθέτες της.

Κατά καιρούς οι ένοικοι της διπλανής πολυκατοικίας θέλησαν να κάνουν διάφορες παρεμβάσεις στη δική τους ανατολική όψη, ωστόσο αυτό θα επηρέαζε την αισθητική εικόνα της Βίλλας Μιχαηλίδη κι έτσι όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν. Αυτό το υπέροχο κτίριο-στολίδι της Βασιλίσσης Όλγας, λοιπόν, ενοικιάζεται. Κάποιος θα είναι ο τυχερός…

* Οι φωτογραφίες είναι της Νένας Καζαντζίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα