Θεσσαλονίκη

Ο Χάρτης της πόλης: Οικία Τερκενλή

Ένα υπέροχο κτίριο στην πλατεία Αγίας Σοφίας

Νένα Καζαντζίδου
ο-χάρτης-της-πόλης-οικία-τερκενλή-961760
Νένα Καζαντζίδου
1.jpg

Αν σου πω το όνομα «Τερκενλής» και σου ζητήσω να μου πεις το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου σου, σίγουρα θα μου πεις «τσουρέκι». Αδιαμφισβήτητα, η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων «Τερκενλής» αποτελεί ένα σημείο κατατεθέν για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε, η φήμη του τσουρεκιού τείνει να φτάσει αυτήν της μπουγάτσας. Και όχι άδικα. Τι θα έλεγες όμως, αν την επόμενη φορά που ακούσεις κάτι για τα ζαχαροπλαστεία αυτά αντί να σκεφτείς τα γλυκά τους, να θυμηθείς ένα κτίριο που φέρει το όνομά τους; Αναφέρομαι, βεβαίως, στην «Οικία Τερκενλή».

Το υπέροχο κτίριο στην πλατεία Αγίας Σοφίας που μάλιστα τα τελευταία χρόνια στεγάζει ένα ζαχαροπλαστείο «Τερκενλής». Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1926 και αρχιτέκτονάς του ήταν ο Ζαν Ζοζέφ Πλέιμπερ. Λέγεται πως η κατασκευή του ήταν παραγγελία ενός πλούσιου Εβραίου, ωστόσο όπως είναι λογικό μέσα στην πάροδο των χρόνων άλλαξε πολλά χέρια και σήμερα ανήκει σε διάφορες οικογένειες, ανάμεσά στις οποίες είναι και η οικογένεια Τερκενλή.

Το κτίριο αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα εκλεκτικισμού της πόλης μας. Δεν είναι όμως ένα ατόφιο δείγμα. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αν και η αρχική άδεια που εκδόθηκε το 1924 όριζε την κατασκευή ισογείου κι ενός ορόφου, κάποια χρόνια αργότερα εκδόθηκε επεκτατική άδεια για ακόμη έναν όροφο. Και τώρα ίσως αναρωτηθείς πως επηρεάζει αυτή η επέκταση το χαρακτήρα του κτιρίου. Μα τον επιπλέον όροφο δεν το σχεδίασε ο ίδιος αρχιτέκτονας, αλλά ο Φερνάντεζ.

Έτσι, ενώ μέχρι τον πρώτο όροφο ξεχωρίζει ο εκλεκτικισμός με πολλά στοιχεία νεοκλασικισμού, στη συνέχεια ο Φερνάντεζ προσέδωσε έναν art nouveau χαρακτήρα στο δεύτερο όροφο. Επηρεασμένος, μάλιστα από την αρχιτεκτονική της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης προσθέτει και δύο οξυκόρυφες στέγες στο κτίριο. Αυτές οι στέγες κατά πολλούς κάνουν το κτίριο αυτό να ξεχωρίζει, άλλοι πάλι λένε πως με την προσθήκη αυτών έχασε ολοκληρωτικά τον εκλεκτικιστικό χαρακτήρα του.

Δεν ξέρω με ποιους θα συμφωνήσεις, πάντως τι θα έλεγες την επόμενη φορά που θα πάρεις ένα γλυκό από το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο να αφηγηθείς και την ιστορία του κτιρίου που το φιλοξενεί;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα