Ο χάρτης της πόλης: Βιομηχανική Θεσσαλονίκη ή πολιτιστική;

Η δυτική, βιομηχανική πλευρά της πόλης είναι το τμήμα της Θεσσαλονίκης για τους περισσότερους δεν αποτελεί ένα καθημερινό πέρασμα, ωστόσο είναι εκεί και αποτελεί έναν τόπο συνάντησης για όλους μας, καθώς φιλοξενεί πολλούς πολιτιστικούς χώρους και χώρους διασκέδασης. Η ύφεση που παρατηρήθηκε στη βιομηχανία οδήγησε στη σκέψη να μετατραπούν οι βιομηχανικοί αυτοί χώροι σε πολιτιστικούς, […]

Νένα Καζαντζίδου
ο-χάρτης-της-πόλης-βιομηχανική-θεσσαλ-7419
Νένα Καζαντζίδου
1.jpg

Η δυτική, βιομηχανική πλευρά της πόλης είναι το τμήμα της Θεσσαλονίκης για τους περισσότερους δεν αποτελεί ένα καθημερινό πέρασμα, ωστόσο είναι εκεί και αποτελεί έναν τόπο συνάντησης για όλους μας, καθώς φιλοξενεί πολλούς πολιτιστικούς χώρους και χώρους διασκέδασης. Η ύφεση που παρατηρήθηκε στη βιομηχανία οδήγησε στη σκέψη να μετατραπούν οι βιομηχανικοί αυτοί χώροι σε πολιτιστικούς, μια σκέψη που εξυπηρετεί την πολιτική να υποστηριχθεί ο πολιτισμός αλλά και να μείνουν ζωντανές οι εργασιακές μονάδες, που αναμφισβήτητα έχουν συνδεθεί με τη νεότερη ιστορία της Ευρώπης. Έτσι, λοιπόν, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων και η Θεσσαλονίκη μετατρέπει σταδιακά το βιομηχανικό της συγκρότημα σε μια ζώνη με έντονη την παρουσία πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ας ελπίσουμε να “διασώσουμε” έτσι ιστορικούς χώρους όπως η Αλλατίνη και η Υφανέτ.

Ένα από τα κυριότερα παραδείγματα στη Θεσσαλονίκη είναι το βιομηχανικό συγκρότημα “ΒΙΛΚΑ” που πήρε τη μορφή πολυλειτουργικού κέντρου. Το εργοστάσιο “ΒΙΛΚΑ” είναι ένα ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, που χτίστηκε τα μεταπολεμικά χρόνια (1956-1957). Το “ΒΙΛΚΑ” παρήγαγε τσουβάλια και λινάτσες κανάβεως, ήταν δηλαδή, όπως δηλώνουν τα αρχικά του “Βιομηχανία Ιούτης, Λίνου και Κανάβεως”. Ιδιοκτήτες του ήταν η οικογένεια Μιχαηλίδη. Ακολουθώντας τη γενική κρίση της κλωστοϋφαντουργίας χρεωκόπησε και το 1988 σταμάτησε να λειτουργεί. Ο επιχειρηματίας Πέτρος Μουρατίδης, που αγόρασε το χώρο, αποφάσισε να τον διαμορφώσει σ’ ένα σύγχρονο πολυδύναμο κέντρο, με χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας.

Πάντα πιστή στον αρχικό της στόχο η ΒΙΛΚΑ φιλοξενεί εδώ και τόσα χρόνια διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Ένα αντίστοιχο τυχαίνει να συμβαίνει αυτές τις μέρες στους χώρους της. Πρόκειται για το “7ply project”, το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα και τη skate και street κουλτούρα. Διαγωνισμοί skate, συναυλίες (οι dirtyphonics στην Ελλάδα), αλλά και έκθεση φωτογραφίας μα κυρίως η εικαστική έκθεση όπου πάνω από 100 σανίδες skate έχουν μετατραπεί σε έργα τέχνης από διάφορους καλλιτέχνες και ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Άλλωστε, το “7ply” οφείλει το όνομά του στο ότι κάθε σανίδι του skate κατασκευάζεται από 7 διαφορετικά φύλλα ξύλου. Με σανίδι ή χωρίς, λοιπόν, πήγαινε αυτό το σαββατοκύριακο στη ΒΙΛΚΑ και γνώρισε καλύτερα ένα χώρο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι μια καλή ευκαιρία αφού ταυτόχρονα θα γνωρίσεις λίγο καλύτερα τον κόσμο του skate και τις διάφορες εκδοχές του.

* Η φώτογραφία είναι της Νένας Καζαντζίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα