Θεσσαλονίκη

Ο δεκάλογος του νέου φοιτητή στην Θεσσαλονίκη

Για να θυμούνται οι απόφοιτοι και να μαθαίνουν οι νέοι

Βασίλης Παπουτσής
ο-δεκάλογος-του-νέου-φοιτητή-στην-θεσσ-1040550
Βασίλης Παπουτσής

Είμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη, λίγες μέρες προτού ξαναξεκινήσουν οι υποχρεώσεις των φοιτητών στον ακαδημαϊκό τους βίο. Υπάρχουν όμως αρκετοί χιλιάδες νέοι και νέες, που για αυτούς το συναρπαστικό ταξίδι της φοιτητικής ζωής εκκινεί σύντομα.

Μια ζωή ολότελα διαφορετική από αυτή που είχαν ζήσει τα προηγούμενα χρόνια τους.

Και τι καλύτερο από να ζήσουν το νέο τους ξεκίνημα, στην ίσως καλύτερη πόλη για να είσαι φοιτητής σύμφωνα με πολλούς που την.. εμπέδωσαν για τα καλά!

Είπαμε λοιπόν να φτιάξουμε μια σύντομη λίστα, η οποία είμαστε σίγουροι πως θα έχει μεγάλη ταύτιση με την καθημερινότητα ενός/μιας πρωτοετή.

Θεσσαλονίκη

Ο χρυσός 10λογος ενός νέου φοιτητή/τρια στη Θεσσαλονίκη:

1. Το πιο βασικό είναι να βρεις ένα σπίτι στο κέντρο, στο Φάληρο, στην Μπότσαρη για να είναι κοντά στη σχολή και στις παρέες που θα κάνει.

2. Μαθαίνεις που είναι τα βιβλιοπωλεία τα οποία σου παρέχουν τα ακαδημαϊκά συγγράμματα και τις σημειώσεις για τα δύσκολα μαθήματα της σχολής.

3. Σου παίρνει λίγο καιρό αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ποια σχολή «πέφτει» που, ώστε να μη χάνεσαι στο απέραντο πανεπιστημιακό συγκρότημα του Α.Π.Θ. (στο ΠΑ.ΜΑΚ. δεν υφίστανται τέτοια θέματα σαφώς). Σημαντική λεπτομέρεια είναι να βρεις και την λέσχη, διότι είναι ίσως ο μεγαλύτερος φορέας κοινωνικοποίησης που μπορείς να έχεις ως φοιτητής, ενώ μη λησμονούμε πως μας τρέφει καθημερινά (όχι πάντα καλά βέβαια).

Θεσσαλονίκη

4. Οι βόλτες στην παραλιακή. Δε χρειάζεται να ειπωθούν και πολλά, καθώς το περπάτημα ή το ποδήλατο στην παραλιακή έχει μια μοναδική αίγλη για την πόλη και την καθιστά ακαταμάχητη. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι ξεκινούν τη βόλτα τους από ή προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, «χαϊδεύουν» τον Λευκό Πύργο και δε χάνουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν στις «ομπρελίτσες».

5. Μιας που μιλάμε για την παραλία, αξέχαστες είναι οι βόλτες με τα καραβάκια μπροστά στον Λευκό Πύργο. Αφότου ανέβεις σε αυτά, σε περιμένει το πλήρωμα για να σε εξυπηρετήσει με τις «δροσιστικές» σου ανάγκες και απολαμβάνεις μια ολιγόλεπτη εμπειρία στον Θερμαϊκό βλέποντας την Θεσσαλονίκη από μακριά.

6. Και μιας που μιλάμε για εμπειρίες, η βασική φοιτητική γευστική εμπειρία των ακαδημαϊκών ετών περνάει από τα μαγειρεία στην Κασσάνδρου και στην Αγίου Δημητρίου.

7. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα γνωστά κρασο-μάγαζα πάνω από την Ροτόντα. Είναι πολλά και τα βρίσκεις στα μικρά στενάκια του αστικού κέντρου. Είναι γεμάτα νεανικές φωνές καθώς «πλημμυρίζουν» από νεολαία και φυσικά σε χαμηλές τιμές για να είναι προσιτές στον φοιτητή.

Θεσσαλονίκη

8. Όταν σκέφτεσαι Θεσσαλονίκη εκτός από τον Λευκό Πύργο πάντα ο συνειρμός σε οδηγεί στον καφέ και ιδιαίτερα στον φραπέ. Αν είσαι πρωτοετής σίγουρα θα συχνάζεις στις καφετέριες της Αγγελάκη που είναι γεμάτες με επιτραπέζια και σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις καινούρια άτομα. Τα επόμενα χρόνια ίσως τα βαρεθείς αυτά τα μαγαζιά, με αποτέλεσμα να κινηθείς πιο «παραλιακά».

9. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Έτσι και η πόλη διαθέτει αναρίθμητους τρόπους να αθληθείς. Γυμναστήρια, γήπεδα και ανοιχτούς χώρους για κάθε είδους άσκηση. Για αυτούς μάλιστα που λατρεύουν να παρακολουθούν και αθλητικούς αγώνες, η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλές ομάδες σε πολύ υψηλό επίπεδο σχεδόν σε κάθε σπορ, και έτσι μπορεί κάθε βδομάδα να βλέπει θέαμα υψηλού επιπέδου.

10. Κλείνουμε τον δεκάλογο με ίσως ένα από τα πιο αναγνωριστικά γνωρίσματα της «νύφης του Θερμαϊκού» και αυτό δεν είναι άλλο από την νυχτερινή της ζωή. Μπορεί να καλύψει με κάθε τρόπο τις απαιτήσεις κάθε φοιτητή. Αναρίθμητες μπυραρίες, εξίσου πολλά κέντρα νυχτερινής διασκέδασης (είτε κλαμπ, είτε μπουζούκια) για κάθε γούστο, με τα Λαδάδικα να πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις των νεαρών ηλικιών.

Θεσσαλονίκη

Καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη λοιπόν!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα