Parallax View

Ο καθωσπρεπισμός της ακροδεξιάς και η ψήφος του πεζοδρομίου

Το κόμμα Κασιδιάρη, τα «χουντογλέντια» και η Χρυσή Αυγή στη Θεσσαλονίκη

Γιώργος Σχοινάς
ο-καθωσπρεπισμός-της-ακροδεξιάς-και-η-1002449
Γιώργος Σχοινάς

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη σε αυτές έχει αναχθεί σε κεντρική πολιτική αντιπαράθεση. Είναι όμως αρκετή η νομοθετικού τύπου απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακροδεξιάς στην χώρα; Η Χρυσή Αυγή στήνει «χουντογλέντια» στην Θεσσαλονίκη, ενώ οι δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις της μοιάζουν πιο ακραίες από ποτέ.

Με τις εκλογές να είναι μια ανάσα μακριά, την επικαιρότητα φαίνεται να απασχολεί το κόμμα του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη και η απαγόρευση συμμετοχής του στην εκλογική διαδικασία. Η απαγόρευση ενός ακροδεξιού πολιτικού κόμματος από τις εκλογές, όμως, δεν θωρακίζει ουσιαστικά μια κοινωνία απέναντι στην φασιστική απειλή.

Όσο όλοι ασχολούμαστε με το κόμμα Κασιδιάρη, η Χρυσή Αυγή στήνει «χουντογλέντια» για την 21η Απριλίου, εισβάλλει με οργανωμένο τρόπο και διακόπτει έκθεση ζωγραφικής στην Καλαμαριά, ενώ δείχνει την αλληλεγγύη της σε Αμερικάνους συλληφθέντες νεοναζί.

Η αναβίωση της Χρυσής Αυγής στην Θεσσαλονίκη

Το πολιτικό υπόστρωμα που δόθηκε στην ακροδεξιά στην Θεσσαλονίκη με τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία, της έδωσε την πολιτική δυναμική για γεγονότα όπως αυτά στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στα οποία πρωταγωνίστησαν νεαρά μέλη της Χρυσής Αυγής και θαμώνες του Εθνικιστικού Κέντρου «Σάρισα». Το τελευταίο διάστημα, η δυναμική αυτή φαίνεται να μετουσιώνεται σε νέες, τόσο ψηφιακές όσο και φυσικές, δράσεις ακτιβισμού.

Ξεκινώντας από τις αρχές Απριλίου, το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, έβγαλε ανακοινώσεις στήριξης και αλληλεγγύης στον Αμερικανό ακροδεξιό Robert Rundo, ο οποίος συνελήφθη στην Ρουμανία στις 29 Μαρτίου. Ο Rundo, είναι ιδρυτής και αρχηγός του αμερικανικού ακροδεξιού δικτύου Rise Above Movement, και κατηγορείται στις ΗΠΑ για επιθέσεις κατά αστυνομικών και πολιτικών αντιπάλων σε πολιτικές συγκεντρώσεις την περίοδο 2017-2018. Είναι γνωστή φυσιογνωμία του διεθνούς ακροδεξιού χώρου και είχε εκφράσει ανοιχτά αντισημιτικές και νεοναζιστικές απόψεις στο διαδίκτυο.

Με αφορμή την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου, η οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Θεσσαλονίκη δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την συμπάθεια και την πολιτική της συγγένεια με το καθεστώς της χούντας των Συνταγματαρχών. Οργάνωσε «χουντογλέντι» στα γραφεία της προτάσσοντας σημαίες και λάβαρα τόσο του δικτατορικού καθεστώτος, όσο και της εγκληματικής οργάνωσης.

Η 21η Απριλίου ήταν και η ημέρα που εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία, Sergej Andreevski. Οι χρυσαυγίτες δεν άργησαν να απαντήσουν, και έτσι στις 26 Απριλίου ομάδα της οργάνωσης εισέβαλε στον χώρο και ανάγκασε τον καλλιτέχνη να κατεβάσει τα εκθέματα ενώ ταυτόχρονα «σφράγισε» συμβολικά τον χώρο.

Βλέποντας όλα αυτά είναι επόμενο να αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε κατά πόσο η απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος, ενός «καθωσπρέπει» πολιτικού φορέα από τις εκλογές είναι αρκετή για να προστατεύσει μια κοινωνία από την απειλή της ακροδεξιάς. Μήπως κάθε τέτοια αντιμετώπιση είναι προσχηματική, όταν δεν συνοδεύεται από αντιμετώπιση της ακροδεξιάς στο πεζοδρόμια, στην πραγματική κοινωνία;

Και γιατί ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο θέλει να καταδικάσει τους «μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής», όπως τους χαρακτήρισε ο Κ. Μητσοτάκης, τους αφήνει να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στην Θεσσαλονίκη, να έχουν δικό τους πολιτικό χώρο και να διαδίδουν την γεμάτη μίσος ρητορική τους;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα