Ο ποταμός της Θεσσαλονίκης που έδωσε πάνω από 1 τόνο χρυσό

Σήμερα, υπάρχουν ψήγματα χρυσού, όχι όμως καθαρού, σε μορφή νιφάδας, το μέγεθος, των οποίων δεν ξεπερνά τα δύο χιλιοστά

Parallaxi
ο-ποταμός-της-θεσσαλονίκης-που-έδωσε-π-1225323
Parallaxi

«Χρυσή» ήταν πριν από λίγες δεκαετίες η κοίτη του Γαλλικού Ποταμού στη Θεσσαλονίκη.

Ο Νίκος Δημόθυρας από το χωριό Καμπάνη του Κιλκίς δείχνει στην κάμερα της ΕΡΤ3 την περιοχή, όπου γινόταν η συλλογή του χρυσού από την κοίτη του Γαλλικού ποταμού.

Το 1938 λένε οι κάτοικοι ιδρύθηκε μια ιδιωτική εταιρεία με σκοπό την οργανωμένη εκμετάλλευση του πολύτιμου μετάλλου με έναν πλωτό εκσκαφέα. Την δραστηριότητα διέκοψε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Οι μεγαλύτεροι, παιδιά τότε, θυμούνται ότι από το 1953 και έπειτα συνεχίστηκε μέχρι το 1960. Πολλοί ήταν οι συντοπίτες τους, που εργάζονταν στο ποτάμι.

Η βυθοκόρος της εταιρείας κατάφερε μέσα σε μια επταετία να καλύψει μια απόσταση 14 χιλιομέτρων από τον Καμπάνη ως την Τέρπυλλο.

Συνέλεξε 1.355 κιλά χρυσού, δηλαδή περίπου 48 χιλιάδες ουγκιές.

Ο ποταμός ήταν γνωστός από την αρχαιότητα ως χρυσοφόρος. Από τις πηγές στα Κρούσια, ψηλά στο Κιλκίς, ως τις εκβολές στον Θερμαϊκό κόλπο, ο Γαλλικός ποταμός, ο γεμάτος δώρα και γνωστός από την αρχαιότητα ως Εχέδωρος είναι πλούσιος σε ψήγματα χρυσού και εξιτάρει το ενδιαφέρον ερευνητών.

Σήμερα, υπάρχουν ψήγματα σε μορφή νιφάδας, το μέγεθος, των οποίων δεν ξεπερνά τα δύο χιλιοστά. Δεν είναι καθαρός χρυσός, έχουν μέσα άργυρο, σίδηρο, χαλκό και οι ποσότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες ενώ απαγορεύεται η πώληση τους.

Πηγή: ΕΡΤ3 / Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα