Μ’ ένα τηλεφώνημα άτομο με αναπηρία μπαίνει σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Είκοσι χρόνια προσβασιμότητας και αξιοπρέπειας στις μετακινήσεις

Εμιλία Ανκιντίν
μ-ένα-τηλεφώνημα-άτομο-με-αναπηρία-μπ-1301038
Εμιλία Ανκιντίν

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας της υπηρεσίας του ΟΑΣΘ για τη δωρεάν μετακίνηση των ατόμων με αναπηρίες, με διασκευασμένα οχήματα, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Αναδείχθηκε η μεγάλη θέληση ατόμων με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, να μετακινηθούν με αξιοπρέπεια.

Πρόκειται για μία υπηρεσία η οποία προσφέρεται στους χρήστες πόρτα – πόρτα. Αρκεί ένα τηλεφώνημα από τον ενδιαφερόμενο, ο οποίος κλείνει ραντεβού ώστε να τον παραλάβει το ειδικό όχημα από συγκεκριμένο σημείο, συγκεκριμένη ώρα και να τον οδηγήσει στο ακριβές σημείο που επιθυμεί.

Στο σημείο του ραντεβού καταφθάνει το διασκευασμένο όχημα με τον οδηγό του, αλλά και συνοδό, ο οποίος βοηθά τον επιβάτη στην επιβίβαση και την αποβίβαση, αλλά και σε οτιδήποτε χρειαστεί κατά τη διάρκεια του δρομολογίου.

Η οργάνωση της μετακίνησης απαιτεί, προκειμένου να είναι τελικά επιτυχής, απόλυτη συνεργασία του μετακινούμενου με το προσωπικό του οργανισμού, διαπροσωπική επαφή, άριστη επικοινωνία, με σημαντικότερο στοιχείο, ωστόσο, την ύπαρξη απόλυτης εμπιστοσύνης των ατόμων αυτών προς την ομάδα.

Η πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία ξεκίνησε στις 5 Απριλίου του 2005, πριν από 20 χρόνια, με δύο αυτοκίνητα και σήμερα συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο από όλο τον ΟΑΣΘ, με τρία οχήματα και ένα εφεδρικό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Κώστας Ταγγίρης, τόνισε την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό που παρατηρείται στην υπηρεσία, την ανανέωση της πολιτικής (τιμή εισιτηρίου) και του εξοπλισμού, που θα διευκολύνει τη χρήση τους από τα άτομα με αναπηρία.

Προετοιμάζεται και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του γραφείου με την αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου και παράλληλα την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με την οποία θα διαχειρίζονται πολύ καλύτερα οι μετακινήσεις, το μητρώο των μετακινούμενων και θα προσφέρεται καλύτερη ενημέρωση, των συγγενών και ενδιαφερόμενων, τόσο πριν αλλά και μετά την εξυπηρέτηση.

“Η αναπηρία είναι μέρος της ζωής μας, μόνιμο ή προσωρινό, επίκτητο ή εκ γενετής και δεν είναι καθεστώς εξαίρεσης”, σημείωσε ο κ. Γαβριήλ Θυμιούδης, υπεύθυνος γραφείου ειδικών συγκοινωνιακών υπηρεσιών ΟΑΣΘ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

ΟΑΣΘ

Η υπηρεσία λειτουργεί όλες τις ημέρες του χρόνου, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 6πμ-10μμ και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες 7πμ-11μμ, διαθέτοντας 3 οχήματα, που σύντομα θα γίνουν 4.

Τα άτομα που ενδιαφέρονται καλούν και κλείνουν ραντεβού μια μέρα νωρίτερα, είτε πρόκειται για δουλειά είτε για διασκέδαση. Οι μετακινήσεις μπορούν να είναι εκτός από ατομικές και ομαδικές, όπως για παράδειγμα όταν πρόκειται για κάποιο μαραθώνιο ή κάποια άλλη εκδήλωση.

Στα 20 χρόνια, που λειτουργεί η υπηρεσία, πραγματοποιήθηκαν περί τις 150.000 μετακινήσεις, με πολλές χιλιάδες ωφελούμενων. Μετακινήσεις οι οποίες, στο μεγαλύτερο τους ποσοστό, δεν θα είχαν γίνει, αν δεν υπήρχε η υπηρεσία. «Με την υπηρεσία αυτή, τα άτομα με κινητά και με άλλα προβλήματα αναπηρίας έχουν τη δυνατότητα να βγουν από το σπίτι, να μετακινηθούν οπουδήποτε, είτε για λόγους εργασίας είτε για λόγους ψυχαγωγίας και αναψυχής. Ήμουν ο πρώτος επιβάτης του ειδικού οχήματος τον Απρίλιο του 2005. Έκτοτε, η υπηρεσία εξελίσσεται διαρκώς. Η ζωή είναι μία και μοναδική και είναι σπουδαίο να έχουμε τη δυνατότητα να τη ζήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών -Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Αυγουστίδης.

Δείτε video από τη λειτουργία των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων του ΟΑΣΘ, που μετακινούν δωρεάν, σε καθημερινή βάση, Άτομα με Αναπηρίες:

Τις ζωές, λοιπόν, των ατόμων και με οπτική αναπηρία, τα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη ή αναγκάζονται να κάνουν κάποιες μετακινήσεις που δεν μπορούν, εύκολα, να καλυφθούν από άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, έρχεται να διευκολύνει αυτή η υπηρεσία, που πέρα από οχήματα διαθέτει και το κατάλληλο προσωπικό, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κατερίνας Λορέντζου, ως το πρώτο άτομο με οπτική αναπηρία που επιβιβάστηκε στο ειδικό λεωφορείο πριν από 20 χρόνια και ως γενική γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας.

Με το τέλος της συνέντευξης, ακολούθησε μια επίδειξη της διαδικασίας μεταφοράς των ατόμων αυτών στα οχήματα, τόσο ατομικής όσο και ομαδικής. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα