“Όχι στον Πόλεμο. Τελεία” – Έξι καλλιτέχνες για τη συναυλία
Αγαπημένοι ερμηνευτές που συμμετέχουν στην αντιπολεμική συναυλία της Θεσσαλονίκης, μιλούν για την σημασία της συμμετοχής και του σκοπού
Λίγες μέρες πριν την αντιπολεμική συναυλία της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους, οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν ανακοινώθηκαν και οι ετοιμασίες ξεκίνησαν για την μεγαλύτερη “γιορτή” ειρήνης της πόλης.
Την περασμένη Τρίτη, σε συνέντευξη τύπου, έγιναν γνωστά τα ονόματα των, πάνω από, 65 καλλιτεχνών που θα βρεθούν στην σκηνή την Κυριακή 8 Μαΐου με κοινό σύνθημα “ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ”
Από τις 17.00 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της συναυλίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, ενώ πριν από λίγες μέρες είχε μιλήσει στην Parallaxi για όσα ετοιμάζουν.
“Προσπαθούμε να στήσουμε μια γιορτή, να συνδιοργανώσουμε το όχι απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο και ασφαλώς, να συγκεντρώσουμε με αγαθά για τους αμάχους στην Ουκρανία.” ανέφερε ο δημοφιλής τραγουδιστής για την μεγάλη αντιπολεμική συναυλία της 8ης Μαΐου στην Πλατεία Αριστοτέλους, που διοργανώνουν ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ) και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), ενώ στην συνέντευξη τύπου στο Βασιλικό Θέατρο, σημείωσε το ιστορικό σημείο αναφοράς, που είναι η αντίστοιχη εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί το 1999, όταν το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Σερβίας. Σημείωσε επίσης την δυσκολία του εγχειρήματος μίας τέτοιας μεγάλης συναυλίας και οτι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε μια κοινή πολιτική ατζέντα με αντιπολεμικά μηνύματα, όπως την καταδίκης της εισβολής στην Ουκρανία, την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, την αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα από πού προέρχονται και την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο.
Μιλώντας με κάποιους από τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν την Κυριακή στην συναυλία, το κοινό που συζήτησα με όλους, ήταν η πρόθεση της κίνησης αυτής που έχει ως βάση της το “Όχι στον Πόλεμο. Τελεία”, δηλαδή χωρίς καμία παραπάνω εξήγηση, συζήτηση και προέκταση. Χωρίς “μα”, “αλλά” και υπεκφυγές.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΣ: Το νου μας στα ναι και τα όχι μας
Το κάλεσμα από τους συναδέλφους μουσικούς της Θεσσαλονίκης, από μόνο του για τον σκοπό που μαζευόμαστε, είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς δεν έχει σταματήσει ο πόλεμος αυτός ακόμα, αλλά ελπίζουμε να σταματήσει το συντομότερο. Μακάρι δηλαδή να σταματήσει και πριν την συναυλία…
Είναι φοβερό, πως μετά από τόση γνώση – γιατί θεωρώ πως δεν έχουμε πλέον καμία δικαιολογία ως ανθρωπότητα – παραμένει αυτός ο εφιάλτης, να τον έχουμε στη ζωή μας όταν είμαστε ξύπνιοι.
Αυτό εμένα δεν το χωράει το μυαλό μου εν έτει 2022 και όχι μόνο για αυτόν τον πόλεμο αλλά γενικά. Σαν ανθρωπότητα δυστυχώς, έχουμε δρόμο ακόμα και καλούμαστε να συζητάμε για κάποια θέματα τα οποία νομίζαμε πως είναι αυτονόητα αλλά τελικά δεν είναι. Ίσως λοιπόν να μη πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για τα αυτονόητα.
Δε ξέρω τι μπορεί να μας μάθει ένας πόλεμος. Aπό μόνος του, είναι κάτι φρικτό και εγώ προσωπικά εύχομαι κανένας να μη το ζήσει ποτέ. Όλη αυτή η φρίκη που βιώνει ο άμαχος πληθυσμός εκεί, είναι ένα βάσανο και μία φρίκη ανεκδιήγητη γιατί σε έναν πόλεμο όλα διαλύονται, δεν υπάρχει τίποτα πιο καταστροφικό.
Είναι σημαντικό να συμμετέχουν καλλιτέχνες σε τέτοιες δράσεις, είναι σημαντικό όπως όλοι μας. Τα τραγούδια είναι πάντα ένας φιλόξενος τόπος, ένα κάλεσμα, μία συνάντηση μέσω των τραγουδιών, κάνει πιο άμεσο τον συντονισμό μας αλλά και το κίνητρο για να συναντηθούμε και να πάρουμε μία θέση. Το τραγούδι έχει μία ισχυρή ικανότητα, μία αμεσότητα και έχει και τον λόγο, όχι μόνο τη μουσική.
Η ιστορία δεν είναι μία μοίρα στον άνθρωπο που απλά επαναλαμβάνεται, δεν θέλω να το πιστεύω αυτό. Οι επιλογές μας είναι αυτές οι οποίες καθορίζουν τις στιγμές και αυτές είναι τα ναι και τα όχι μας.
Να έχουμε το νου μας τόσο για τα ναι όσο και για τα όχι μας. Και την καρδιά πάντα στη θέση της, ανοιχτή απέναντι στον άνθρωπο. Γιατί χωρίς τον συνάνθρωπο, έτσι κι αλλιώς ξέρουμε πάρα πολύ καλά, οτι δεν υπάρχουμε. Η έννοια της αλληλεγγύης και ειδικά σε τέτοιες φρικτές καταστάσεις είναι θεωρώ μία αντανακλαστική αντίδραση που μας δημιουργεί η καρδιά μας, το συναίσθημα μας και η αγάπη μας για τη ζωή. Και την ειρήνη πάνω από όλα. Γιατί χωρίς την ειρήνη, η ζωή βρίσκεται σε μονοπάτια που μπορεί να μην έχουν επιστροφή.
Θα έπρεπε να είμαστε σε επαγρύπνηση απέναντι στη βαρβαρότητα που μας κατακλύζει κι ο πόλεμος είναι ακραία μορφή βαρβαρότητας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΣΗΣ: Μιλάμε για ανθρώπους
“Ο Σύλλογος της πόλης μας, της Βόρειας Ελλάδας γενικά τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σε πολλά. Τώρα στο συγκεκριμένο θέμα με την Ουκρανία και όλη αυτή την προσφυγιά, το αίμα και τον πόλεμο γενικότερα, έπρεπε να κάνει κι ο Σύλλογος μας αυτό που έπρεπε. Να μαζευτούν χρήματα, να βοηθηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και να ακουστεί μία δυνατή φωνή στην πόλη μας για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο πόλεμος. Τώρα όμως.
Όπου στο κάλεσμα των καλλιτεχνών και διάφορων φορέων, υπήρχε ανταπόκριση, ήρθε πολύς κόσμος για να συμμετέχει σε αυτή τη γιορτή, όπως τη λέω εγώ. Περιμένουμε από το μεσημέρι της Κυριακής τον κόσμο στην Πλατεία της Αριστοτέλους να έρθει, να συμπαρασταθεί, να μαζευτούνε χρήματα και ο, τι άλλο μπορεί ο καθένας μας, να μπορέσουμε να βοηθηθεί όλο αυτό το προσφυγικό κύμα και να ακουστούμε και εμείς.
Το να συμμετέχουν καλλιτέχνες σε τέτοιες δράσεις νομίζω πως είναι το πιο σημαντικό. Οι καλλιτέχνες, η τέχνη, ήταν πάντα ένα κομμάτι που αντιδρούσε σε όλες τις εποχές. Η τέχνη εμπεριέχει την ειρήνη, την αγάπη, την εξέλιξη του ανθρώπου και του πολιτισμού. Δεν μπορεί να είναι αμέτοχη σε ένα τέτοιο βάρβαρο σκηνικό όπως αυτό που συμβαίνει, στην Ευρώπη μάλιστα.
Το δικό μου μήνυμα είναι να απαιτήσουμε να σταματήσει ο πόλεμος. Δηλαδή να σταματήσουν οι βόμβες, να σταματήσει ο σκοτωμός και να ξεκινήσει ένας διάλογος με τα όπλα στην άκρη.
Όπως και να έχει μιλάμε για ανθρώπους. Και από τη μία και από την άλλη πλευρά, γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες πηγαίνουν εκεί και σκοτώνονται και οι Ουκρανοί στρατιώτες το ίδιο και μιλάμε για παιδιά και για πιο μικρά παιδιά που σκοτώνονται μαζί με τις μανάδες τους και άλλοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τη ζωή τους και να βρεθούν στο πουθενά, στο τίποτα…”
ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ: Να πάρουμε θέση
Εξήντα πέντε καλλιτέχνες ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στην τρέλα και τη φρίκη του πολέμου. Ενάντια στον παραλογισμό των πυρηνικών όπλων και το αδιανόητο ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους μεγάλους εγωισμούς, που κυβερνούν αυτή τη στιγμή τον πλανήτη. Ενάντια στη λήθη και την παθητικότητα του “πολίτη-καταναλωτή”, που καταλήγει να παρακολουθεί τις θηριωδίες από τον καναπέ του ως ένα “ριάλιτι”, ως κάτι που αφορά κάποιους άλλους.
Αυτοί οι “άλλοι” είμαστε εμείς. Κι όλοι μαζί διάγουμε το βίο μας εξόριστοι από την αλήθεια και την ομορφιά της ζωής. Είναι ώρα να ξυπνήσουμε.
Να αντιδράσουμε. Να πάρουμε θέση.
“Ενσυναίσθηση”, αυτή είναι η κρυφή και φανερή μας δύναμη, το κλειδί για έναν καινούργιο, πιο ανθρώπινο, πιο αρμονικό κόσμο.
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΔΕΡΜΙΤΑΣΟΓΛΟΥ: Όλοι μαζί θα είμαστε
Με προσκάλεσε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος να συμμετέχω στη συναυλία. Θεωρώ πως εκτός από έναν πόλεμο, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να λυθούν κάποια πράγματα. Ο πόλεμος δεν είναι λύση. Γιατί να πεθαίνουν άμαχοι και παιδιά;
Μαθαίνω πως θα είμαστε πολλοί καλλιτέχνες την Κυριακή και θέλω να πιάσει τόπο όλο αυτό, να λειτουργήσει, να βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε να σταματήσουν όλα αυτά. Να βρεθούν άλλοι τρόποι να λύσουν τις διαφορές τους οι άνθρωποι. Πόλεμος υπάρχει παντού, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Μία μορφή πολέμου είναι κι αυτό αλλά είναι προς επιβίωση. Όταν όμως γίνεται για τα λεφτά, είναι λάθος.
Όλοι μαζί θα είμαστε την Κυριακή στην Πλατεία Αριστοτέλους, είτε κάποιος είναι πάνω είτε είναι κάτω από τη σκηνή. Δεν έχει σημασία αν εκείνη τη μέρα πει κάποιος ένα, κανένα ή τρία τραγούδια. Θα είμαστε εκεί για έναν κοινό σκοπό. Να σταματήσει αυτό το αίσχος. Να πεθαίνουν ανθρώπινες ζωές στην ουσία, για τα φράγκα κάποιων λίγων.
ΗΛΙΑΣ ΚΟΖΑΣ (Koza Mostra): Οι καλλιτέχνες δείχνουμε έναν δρόμο
Θέλαμε να είμαστε σε αυτή τη συναυλία λόγω της ανάγκης μας να δείξουμε όλα αυτά που συμβαίνουν κι από τη στιγμή που, ευτυχώς, είναι κάτι που θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, εννοείται οτι δηλώσαμε κι εμείς το παρών ασυζητητί.
Είναι μία μεγάλη κίνηση που είναι καλό να γίνονται τέτοιες και το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, που μας χαροποιεί κι εμάς αυτό.
Στήριξη στους ανθρώπους που βιώνουν όλα αυτά, τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους και κανείς δεν τα ξέρει. Εμείς δηλώνουμε την αντίθεση μας στο γεγονός του πολέμου και τις καταστροφικές συνέπειες. Μέχρι εκεί νομίζω. Δε χρειάζεται δηλαδή να επεκταθούμε παραπάνω, ούτε σε πολιτικά ούτε σε οτιδήποτε άλλο. Κι εκεί πρέπει να μείνει όλη αυτή η κίνηση.
Είναι σημαντικό να συμμετέχουν καλλιτέχνες σε τέτοιες δράσεις. Συνήθως όσοι έχουν φωνή, η οποία βρίσκει πιο εύκολα κοινό, ξεκάθαρα λόγω επαγγέλματος, είναι καλό να παίρνουν θέση σε τέτοια θέματα.
Οι καλλιτέχνες χαράσσουμε έτσι και δείχνουμε έναν δρόμο στον κόσμο που μας ακολουθεί, που έτσι κι αλλιώς πιστεύω πως οι περισσότεροι από τον κόσμο δεν έχουν αντίθετη άποψη.
Όταν μιλάμε για έναν πόλεμο δεν υπάρχουν στρατόπεδα, την πληρώνει πάντα ο άμαχος πληθυσμός.
ΜΑΝΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗΣ: Δείχνουμε την ευαισθησία μας
Ο τίτλος και μόνο είναι ικανός για να σε κάνει να συμμετάσχεις σε μία τέτοια συναυλία. Είναι μία αντιπολεμική συναυλία και είμαστε κατά του πολέμου αλλά και όσων βάζουν τους λαούς να σκοτώνονται για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα που συνήθως είναι οικονομικά.
Το να συμμετέχουν καλλιτέχνες σε τέτοιες δράσεις είναι επειδή αυτός είναι και ένας λόγος ύπαρξης τους στην κοινωνία. Μη ξεχνάμε πως περάσαμε δύο χρόνια οι καλλιτέχνες που δε μπορούσαμε να έχουμε λόγο και φωνή. Χάσαμε την επαφή μας με τον κόσμο. Οπότε, είναι σημαντικό να δείχνουμε την ευαισθησία μας σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας .
Ο καλλιτέχνης είναι ένας άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι και πρέπει να έχει την άποψη του και να έχει την δυνατότητα να την εκφράζει . Αν μπορέσουν κάποιοι να ταυτιστούν μαζί του, γιατί όχι…
Σύμφωνα με όσα είπε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στην συνέντευξη τύπου της περασμένης Τρίτης, οι πρόβες θα ξεκινήσουν από τις 10 το πρωί της 8ης Μαΐου, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως κάλεσμα προς τον κόσμο που θα κάνει την βόλτα του, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν δρώμενα από μαθητές σχολείων. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα κλείσει με τα νέα σχήματα που θα δώσουν ένα πανηγυρικό χαρακτήρα και να “απογειώσουν την γιορτή”.
Η λίστα των συμμετεχόντων αλφαβητικά:
Αετόπουλος Γιώργος Ανδρεάτος Γεράσιμος Αντωνοπούλου Ρίτα Bεληβασάκη Γεωργία Γκαϊφύλλιας Θανάσης Γραμμένος Σπύρος – Κωνσταντίνος Πουλής – Γιάννης Ταυλάς Γυμνά καλώδια Δασκάλου Διογένης – Monie & Monie Conniente Δερμιτάσογλου Ευγένιος Δούτση Μαίρη Ζάϊκος Ηλίας Ζερβουδάκης Δημήτρης Καζαντζής Γιώργος Καλδάρας Κώστας Καντινέλια Kαρακότας Ανδρέας Καράλη Ηλέκτρα Koυρκούδιαλου Ιωάννα Λέκκας Βασίλης Λιτητάρη Μαργαρίτα Λουδίας Μαύρη Μαγιονέζα Μελάς Ζαφείρης Μήτσης Γιάννης Μικτή Χορωδία Θεσ/νίκης Μαίρη Κωνσταντινίδου (Σόλο: Αλέξανδρος Σαγκούρης) Μολλούδη Σταματία Μουρατίδου Έλσα Μουσικό σχήμα «Πριγκιπέσσα» Μπουσμαλή Ελένη Μπακιρτζής Αργύρης Μυστακίδης Δημήτρης Νταγάκη Γεωργία Νταλάρας Γιώργος Παπαδόπουλος Μπάμπης Παρίσης Κώστας Πρατσινάκης Βασίλης Πρατσινάκης Κώστας Πυροβολάκης Μάνος Ρίζος Απόστολος Σεβίλογλου Μάκης Σταυρίδης Θάνος Τηλαβερίδης Κώστας Τσαλιγοπούλου Ελένη Τσιπίδης Πλάτων Υπόγεια ρεύματα Φωκάς Γιώργος Φλώρος Βασίλης Χρηστίδης Νίκος Ψύλλοι στ’ άχυρα Baildsa Koza mostra De facto Dilek Koc Dynamind Big Band Ziad Rajab Lostre Community Μagic de spell Νasa Funk FRANK PANX & ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ (PANX ROMANA) Seahorse Ταφ Λάθος Twinsanity Mi55t