Odessa Classics: Έρχεται από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη

Μια απόδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό

Parallaxi
odessa-classics-έρχεται-από-την-οδησσό-στη-θεσσαλο-899327
Parallaxi

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Odessa Classics», ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον χώρο της κλασικής μουσικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια, φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από 9 έως 13 Ιουνίου 2022 «ως μία απόδειξη πολιτιστικής αλληλεγγύης της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό και ιδιαίτερα προς την Οδησσό, την οποία συνδέουν ιστορικοί δεσμοί με τη χώρα μας», όπως τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Ιούλιος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, το οποίο φιλοξενεί το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε αδύνατη τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ στην Οδησσό, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Alexey Botvinov, να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ το βασικό κορμό των εκδηλώσεών του και ως φορέας διοργάνωσης στην Ελλάδα επελέγη το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. «Υποδεχτήκαμε την πρόταση με ενθουσιασμό», σημείωσε ο Νίκος Αβδελλάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΩΘ.

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που μας βοήθησε», σημείωσε ο Vadym Sabluk, Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι το «Φεστιβάλ έχει μπει σε καθεστώς προστασίας από την ελληνική κυβέρνηση» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη.

Για την κάλυψη των εξόδων του Φεστιβάλ, το ΥΠΠΟ έδωσε έκτακτη επιχορήγηση στο ΚΩΘ 180 χιλιάδες ευρώ και όλα τα έσοδα των συναυλιών θα αποδοθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την ανακούφιση των πληγέντων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Sabluk χαρακτήρισε τη φιλοξενία του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη ως ένα «παράδειγμα βαθιάς στήριξης και αλληλεγγύης», το οποίο ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ Οδησσού και Θεσσαλονίκης, Ουκρανίας και Ελλάδας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη χρονιά το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Οδησσό.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Ζωή Τσόκανου, με γραπτό της μήνυμα, ευχήθηκε αφενός το Φεστιβάλ να επιστρέψει στην γενέτειρά του, αφετέρου αυτή η γέφυρα που δημιουργήθηκε «να συνεχίσει να μας ενώνει και στο μέλλον», ενώ ο Χρίστος Γαλιλαίας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τόνισε τη σπουδαιότητα του Φεστιβάλ όχι μόνο για το καλλιτεχνικό του περιεχόμενο, αλλά και για τον συμβολισμό του.

Σοκ από την εικόνα της όπερας της Οδησσού με σιδερένια αντιαρματικά

Ο Σίμος Παπάνας, καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ “Odessa Classics” 2022, ο οποίος έπαιξε στην Οδησσό το 2020 και το 2021, από τότε -σε καιρό ειρήνης- είχε σκεφτεί ότι οι δυο λαοί πρέπει να επενδύσουν στην ιστορική σχέση ανάμεσα στην Οδησσό και την Ελλάδα, «σχέση που είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των ανθρώπων εκεί», όπως σημείωσε.

Ο κ. Παπάνας μίλησε για το σοκ που υπέστη όταν ξέσπασε ο πόλεμος και είδε εικόνες από την Όπερα της Οδησσού όπου έχει παίξει, με οδοφράγματα, σιδερένια αντιαρματικά και τις σειρήνες να χτυπάνε. «Σκέφτηκα ότι αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο και αυτό το όνειρο που είχαμε ζήσει στην Οδησσό έπρεπε να επιβιώσει», είπε και ανέφερε ότι η πρότασή του να φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ εδώ, αγκαλιάστηκε αμέσως από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στον πόλεμο, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας ανέφερε ότι «με τη βαρβαρότητά του το καθεστώς του Πούτιν έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό το Γ Ράιχ του Χίτλερ» και τόνισε ότι «υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη από το «Ρωσισμό», το ναζισμό του 21ου αιώνα».

Για πρώτη φορά 3 κορυφαίοι καλλιτέχνες μέσα από 5 συναυλίες

Το Φεστιβάλ “Odessa Classics” 2022 παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες μέσα από πέντε συναυλίες: τον βαρύτονο Thomas Hampson, τον βιολονίστα Daniel Hope και τον Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov, ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ.

Συμμετέχουν επίσης το λιθουανικό σύνολο New Ideas Chamber Ochestra με τον μαέστρο και συνθέτη Gediminas Gelgotas, το σύνολο μπαρόκ μουσικής Air Εnsemble και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μαέστρο την καλλιτεχνική της διευθύντρια Ζωή Τσόκανου.

Στην εναρκτήρια συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21:00, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπράττει με τον Τhomas Hampson σε ένα Gala όπερας και ο Alexey Botvinov ερμηνεύει το Κοντσέρτο αρ. 21 του Mozart.

Ο Τhomas Hampson είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή καλλιτέχνες, βραβευμένος μεταξύ άλλων με βραβείο Grammy, 5 βραβεία Edison και το Grand Prix du Disque, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 150 τίτλους, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του χαρακτήρισε το Φεστιβάλ «μια μεγάλη γιορτή».

Ο Alexey Botvinov κατέχει τον τίτλο του “Καλλιτέχνη του Λαού της Ουκρανίας”, διατηρώντας μία παγκόσμια καριέρα με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.

Συνομιλία Daniel Hope και Alexey Botvinov με μουσικούς και κοινό

Στις 10 Ιουνίου, ώρα 11:30 το πρωί στην Αίθουσα Δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 73), οι Daniel Hope και Alexey Botvinov θα παρουσιάσουν ουκρανική μουσική και άλλο ρεπερτόριο και θα συνομιλήσουν με τους μουσικούς και το κοινό της πόλης σε μια εκδήλωση με τίτλο “Meet the Artists”.

Ο Daniel Hope είναι ένας από τους πιο επιφανείς βιολιστές του κόσμου και ταυτόχρονα συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Έχει λάβει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού για την Μουσική, και το Τάγμα της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Οι ηχογραφήσεις του έχουν αποσπάσει τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία, ενώ η ηχογράφηση του έργου “Vivaldi Recomposed” του Μax Richter αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σε πωλήσεις δίσκους στην ιστορία της κλασικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται συχνά με τον Alexey Botvinov.

Η ιστορία του βιολιού στη Ροτόντα

Στις 10 Ιουνίου, ώρα 21:00 στην Ροτόντα, ο Daniel Hope και το σύνολο Air Ensemble θα διηγηθούν την ιστορία του βιολιού μέσα από μία βραδιά μπαρόκ μουσικής με αφηγήσεις που θα μάς μεταφέρουν σε γεγονότα της εποχής. Το σύνολο Air Ensemble αποτελείται από σημαντικούς καλλιτέχνες που συνεργάζονται τακτικά με τον Daniel Ηope και μαζί έχουν ηχογραφήσει και περιοδεύσει σε κορυφαία φεστιβάλ και αίθουσες ανά τον κόσμο. Απαρτίζεται από τους Σίμο Παπάνα (βιολί), Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (τσέμπαλο), Emanuele Forni (λαούτο και κιθάρα), Νicola Mosca (βιολοντσέλο) και Michael Mezler (κρουστά).

Στις 11 Ιουνίου, ώρα 21:00 στην Ροτόντα, οι Hope και Botvinov θα παρουσιάσουν ρεσιτάλ με γνωστές σονάτες ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο, ενώ η τελική συναυλία του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου και ώρα 21:00 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιέχει έργα σύγχρονης ελληνικής και λιθουανικής μουσικής, τα οποία γεφυρώνουν το κλασικό με το ποπ ιδίωμα δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Συμμετέχει το λιθουανικό σύνολο New Ideas Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Gediminas Gelgotas, ένα ρηξικέλευθο μουσικό σχήμα από νέους μουσικούς που ήδη έχει αφήσει το στίγμα του στην κορυφή της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, οι καταξιωμένοι Θεσσαλονικείς μουσικοί Σίμος Παπάνας (βιολί), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), David Bogorad (βιόλα) και Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο) θα παρουσιάσουν συνθέσεις του Σίμου Παπάνα (εξάρχοντος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης) και του Γιώργου Κουμεντάκη (διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Παράλληλα με την ελληνική διοργάνωση, ένα μικρότερο τμήμα του αρχικού Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην Εσθονία από 31 Μάϊου έως 4 Ιουνίου, φιλοξενούμενο από τοπικούς φορείς. Θα λειτουργήσει ως εισαγωγικό προ-φεστιβάλ, διευρύνοντας την εμβέλεια της διοργάνωσης και ανοίγοντας έναν δίαυλο ευρωπαϊκής πολιτιστικής αλληλεγγύης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα