Οδηγός επιβίωσης στον καύσωνα
Όλα όσα χρειάζεστε για όταν το θερμόμετρο ξεπεράσει τους 40 βαθμούς
Ο καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη φτάνει και στην Ελλάδα.
Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τους κλιματιζόμενους χώρους, τις οδηγίες για τους εργαζομένους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και τις προτάσεις μας για τα σημεία δροσιάς στην πόλη.
Κλιματιζόμενες αίθουσες
Κλιματιζόμενες αίθουσες θα διαθέσει από σήμερα (22/07) ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα.
Οι κλιματιζόμενοι χώροι που θα είναι ανοιχτοί από τις 10.00 το πρωί έως και τις 8.00 το βράδυ είναι οι ακόλουθοι: – Φουαγιέ δημαρχιακού μεγάρου – Τέταρτο παράρτημα ΚΑΠΗ, Γρηγορίου Λαμπράκη 42 – Πέμπτο παράρτημα ΚΑΠΗ, Αλεξανδρείας 27
Παράλληλα, ανοικτό από 10.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα θα είναι το ανοικτό κέντρο προστασίας αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην οδό Μοναστηρίου 62, ενώ το υπνωτήριο αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης -πέραν της βραδινής λειτουργίας του- θα είναι ανοικτό και από τις 10.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.
Κλιματιζόμενους χώρους στη διάθεση για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από τον καύσωνα, θα διαθέσει και ο Δήμος Θέρμης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Φανής Χατζηδημητρίου, από σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου έως και την Κυριακή 24 Ιουλίου αλλά και για όσες ημέρες θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα σύμφωνα με τις προβλέψεις τις Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι αίθουσες των ΚΑΠΗ σε Βασιλικά, Θέρμη και Τρίλοφο θα παραμένουν ανοιχτές, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, από τις 08:00 έως τις 21:00, για τη φιλοξενία ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανάγκη να βρίσκονται σε κλιματιζόμενους χώρους.
Παράλληλα ως χώροι φιλοξενίας ευπαθών ομάδων θα λειτουργούν και οι αίθουσες των υπόλοιπων ΚΑΠΗ που υπάρχουν σε όλο το δήμο, κατά τις ώρες λειτουργίας τους, δηλαδή από τις 08:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00.
Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες
Αν έχετε ηλικιωμένους:
-Μετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
-Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα, για να δροσίζει, και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
-Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Αν έχετε βρέφη και παιδιά:
-Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε, ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. -Φροντίστε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο. -Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. -Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού:
-Να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.
-Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
-Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό
Κατά τη διάρκεια του καύσωνα:
-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός
-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία
-Αποφύγετε το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο
-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό, για να διευκολύνονται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
-Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
-Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
-Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στον λαιμό.
-Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ). Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας, όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Οδηγίες για τους εργαζομένους
Οδηγίες προς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω καύσωνα εξέδωσε η ΓΣΕΕ:
-Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση, καθώς επίσης και τα άτομα που εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον.
-Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον γιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή (στις λίγες περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση γιατρού Εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.
-Τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτηρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στην απαιτούμενη προσαρμογή του μικροκλίματος του εργασιακού χώρου.
-Τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο –15ο C, τον προγραμματισμό των εργασιών, που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, τη χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας, την οργάνωση υποδομής πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
-Ειδικότερα δε, για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπεται επιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, μείωση ή/και παύση των εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
-Σημειώνεται σε ό,τι αφορά στην παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται και ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα που παραμένει υψηλή η διακινδύνευση από την πανδημία του κορωνοϊού, πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά και να τηρούνται τα ειδικότερα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων, με σκοπό τη σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και από άλλους μικροοργανισμούς.
-Η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων πρέπει να γίνεται με τη συμμετοχή του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να αποτυπώνονται στην απαιτούμενη από το νόμο γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου.
Υπενθυμίζεται, ότι τα σωματεία και οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας έχουν το δικαίωμα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών ρυθμίσεων, με αντικείμενο την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.
Τονίζεται από το ΚΕΠΕΑ η αυξημένη ανάγκη επαγρύπνησης για την υποχρέωση εφαρμογής ειδικών νομοθετικών διατάξεων ή όρων ΣΣΕ που αφορούν στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικών ρυθμίσεων αποτελούν:
α) Οι ρυθμίσεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών για τους εργαζόμενους σε υπαίθριες εργασίες σε μεταλλεία και λατομεία, που ορίζουν ότι για την αποφυγή έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να γίνεται διακοπή ή μετάθεση του χρόνου εκτέλεσης της εργασίας, όταν από τις σχετικές μετρήσεις ή δελτία της ΕΜΥ διαπιστώνονται συνθήκες υπέρβασης των προβλεπόμενων τιμών θερμοκρασίας (ή και υγρασίας).
β) Η διάταξη της Σ.Σ.Ε Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Κλάδων όλης της Χώρας, βάσει της οποίας οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή,
γ) Η διάταξη της ΣΣΕ 2018 για εργασίες που γίνονται σε πλοία και πλωτά μέσα, είτε αυτά βρίσκονται στη θάλασσα είτε στην ξηρά, βάσει της οποίας όταν η ΕΜΥ δίνει θερμοκρασία 36ο και 37ο C διακόπτονται οι εργασίες από τις 14:00 έως τις 18:00 και όταν δίνει θερμοκρασία 38ο C και πάνω, το ωράριο εργασίας είναι μεταξύ 07:00 έως 13:00, χωρίς καμία περικοπή του ημερομισθίου, η δε διακοπή του ωραρίου θα ισχύει μέχρι και τις 19:00
δ) Τη διάταξη της ΣΣΕ για τους εξωτερικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν δίκυκλο (διανομείς – courier) σε επιχειρήσεις εκδόσεων και βιβλιοχαρτοπωλείων, βάσει της οποίας δεν θα απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38ο C και άνω).
Σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, που αφορούν τα μέσα ατομικής προστασίας, ισχύουν και για τους εργαζομένους σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο.
Σημαντικός, είναι ο ρόλος των αρμόδιων Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων εφαρμογής των μέτρων που κατατείνουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδίως στους πλέον επιβαρυμένους από τη θερμική άποψη, όπως πχ στους υπαίθριους χώρους, ή όταν οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους (πχ. οικοδομές, οδικά ή άλλα τεχνικά έργα, αγροτικές εργασίες, ταχυμεταφορές με δίκυκλο κ.ά), στους στεγασμένους με ειδική παραγωγική δραστηριότητα (πχ χυτήρια, υαλουργίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες, υπαίθριες εργασίες, μαγειρεία κλπ), σε χειρωνακτικές εργασίες (πχ χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, οικοδομές κλπ).
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με προτεραιότητα σε εκείνους με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από θερμική άποψη, καθώς και άμεσης ανταπόκρισης στις σχετικές καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρών παραβιάσεων ή μη συμμόρφωσης εργοδοτών προς τις υποδείξεις που τους γίνονται.
Οδηγίες για τα κατοικίδια ζώα
-Βρέχουμε το πάτωμα και όχι το σώμα του ζώου. Βρέχοντας το σώμα κλείνουν οι πόροι του δέρματος κι έτσι αναπνέει δυσκολότερα. Το κατοικίδιο ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος όταν ξαπλώνει στο νερό και βρέχει πατούσες και κοιλιά.
-Έχουμε πάντα δροσερό νερό σε σκιερό μέρος. Εξασφαλίζουμε μια σκιά για το κατοικίδιό μας ή ιδανικά το κρατάμε μέσα στο σπίτι, σε σκιερό μέρος και σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.
-Φροντίζουμε να ταΐζουμε τα ζώα κατά τις απογευματινές ώρες ή πολύ νωρίς το πρωί.
-Οι βόλτες θα πρέπει να γίνονται πολύ πρωί και αργά το βράδυ, που η άσφαλτος δεν έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία και δεν καίγονται οι πατούσες των τετράποδων,-
-Φροντίζουμε να μην κουράζουμε το ζώο και η σωματική δραστηριότητα να είναι περιορισμένη κατά τις ώρες του καύσωνα.
Τα σημεία δροσιάς
Μία “δροσερή” λύση για τον καύσωνα αποτελούν τα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης:
-Στο Ποσειδώνιο (25ης Μαρτίου, τηλ. 2310428453) από τις 11:00 μέχρι τις 14:00 Δευτέρα έως Παρασκευή το κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει την πισίνα με χρέωση 2 ευρώ, για τα παιδιά και τους μαθητές η τιμή είναι 1 ευρώ, ενώ για τους ανέργους, τα ΑμεΑ και τα άτομα άνω των 65 ετών η είσοδος είναι δωρεάν. Προϋπόθεση για τη χρήση της πισίνας είναι να χρησιμοποιήσετε σκουφάκι (δεν παρέχεται), και να κάνετε ντους στις εγκαταστάσεις του χώρου.
-Στο Εθνικό Κολυμβητήριο (προέκταση Αγίου Δημητρίου δίπλα στο Ιβανώφειο, τηλ. 2310203129) μπορείς να κάνεις βουτιές κάθε μέρα εκτός από τα Σαββατοκύριακα, από τις 11:00 έως 15:00 πληρώνοντας 2 ευρώ ή να επιλέξουν την έκδοση μηνιαίας κάρτας έναντι 30 ευρώ. Για φοιτητές και άνω των 65 η τιμή είναι στα 1 ευρώ και υπάρχει η δυνατότητα έκδοση μηνιαίας κάρτας είναι στα 15 ευρώ τον μήνα. Για ανέργους και ΑΜΕΑ είναι δωρεάν.
-Το δημοτικό κολυμβητήριο Συκεών (Πολυαθλητικό Κέντρο, οδός Λεχόβου 7, τηλ. 2310 200327) θα ανοίξει τις πύλες του σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο 10ήμερο του Μάϊου. Ακόμα το αναλυτικό πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί, όμως θα υπάρχουν και πρωινές ώρες και βραδινές για όποιον θέλει να το επισκεφθεί. Τα πακέτα θα είναι μηνιαία και θα κυμαίνονται από 20-35€ ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκεις (ετεροδημότης, κάτοικος, φοιτητές κλπ). Επίσης θα υπάρχουν και πακέτα επισκέψεων.
-Στο δημοτικό κολυμβητήριο Άνω Τούμπας (Κλεάνθους και Γρηγ. Λαμπράκη, τηλ. 2310 907711), μπορείς να δροσιστείς στην ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων του δήμου, με ωράριο ∆ευτέρα-Παρασκευή από τις 10:00 μέχρι τις 11:30 και ανά μισή ώρα μέχρι τις 21:30 και τιμές από 14 ευρώ για 10 επισκέψεις και 34 ευρώ για 25 επισκέψεις.
-Στο κολυμβητήριο της Νεάπολης (Περιοχή του πρώην στρατοπέδου «Στρεμπενιώτη», τηλ. 2310616616) το κοινό μπορεί να δροσιστεί στην πισίνα από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες 11:00 έως τις 15:00. Η είσοδος ανέρχεται στα 2 ευρώ, για φοιτητές, μαθητές, άνω των 65 ετών στο 1 ευρώ, ενώ για ανέργους είναι δωρεάν τις ώρες 11:00-13:00. Επίσης χρειάζεται βεβαίωση από γιατρό, φωτογραφία και ταυτότητα για να κολυμπήσεις.
-Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Δήμου Παύλου Μελά (Ιθάκης & Περικλέους, Άνω Ηλιούπολη , τηλ. 2313302960) σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξει τις πόρτες του αρχές Ιουνίου, ενώ ακόμα το αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας και οι τιμές θα ανακοινωθούν περίπου σε δύο εβδομάδες.
-Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πανοράματος (1ο χλμ Πανοράματος-Θέρμης, τηλ. 2310 340361-2), δροσίσου Δευτέρα με Παρασκευή από τις 08:00 έως τις 22:00 και σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 17:00. Η γενική είσοδος κυμαίνεται στα 5 ευρώ. Η μηναία συνδρομή είναι στα 50 ευρώ και οι 10 επισκέψεις κοστίζουν 40 ευρώ. Οι πληρωμές γίνονται μόνο με POS. Επίσης, απαραίτητες είναι οι ιατρικές βεβαιώσεις από Παθολόγο ή Καρδιολόγο, και από Δερματολόγο. UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen Η πισίνα της ΧΑΝΘ (Νικ. Γερμανού 1, τηλ. 2316001000).
-Η πισίνα της ΧΑΝΘ πληροί όλους τους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής και ελέγχεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Δύο φορές το μήνα, πραγματοποιείται έλεγχος καταλληλόλητας του νερού της από το Εργαστήριο Υγιεινής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τις ώρες λειτουργίας της υπάρχει συνεχής επιτήρηση Ναυαγοσώστη. Το μήκος της είναι 25 μέτρα και έχει βάθος 1.80 μέτρα. Για την εγγραφή σας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα της πισίνας, απαιτούνται αντίγραφα πιστοποιητικών υγείας από α) δερματολόγο & β) παθολόγο ή καρδιολόγο. Τα πιστοποιητικά μπορεί να προμηθευτείτε από κρατικό νοσοκομείο ή ιδιώτη ιατρό.
-Στο δημοτικό κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου (οδός Λόρδου Βύρωνα τηλ. 2310 690793) στις εγκαταστάσεις του Κονταξοπούλειου (Δευτέρα- Παρασκευή 07:00-23:00 & Σάββατο 09:00- 17:00) με είσοδο 2 ευρώ και 1 για ειδικές κατηγορίες. Οι εγγραφές ξεκίνησαν από την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου «Άγγελος Βλαχόπουλος». Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα γραφεία του Κολυμβητηρίου (οδός Θεσσαλονίκης 32 με Λ. Βύρωνος, Κονταξοπούλειο Δημοτικό Γυμναστήριο). Για διευκρινίσεις και πληροφορίες οι πολίτες μπορούν από σήμερα να καλούν στο τηλέφωνο 2310690793 από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.
-Το αθλητικό κέντρο Topfitness ALL STAR απλώνεται σε μία έκταση 20 στρεμμάτων και είναι εύκολα προσβάσιμο από όλη την πόλη. Το γυμναστήριο στο Καυταντζόγλειο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα Fitness & Weights, αίθουσα Cardio Theater με 24 ηλεκτρονικά μηχανήματα και θέα την πισίνα και αίθουσα Ομαδικών Προγραμμάτων 100 τ.μ. καθώς και υπηρεσίες Προπονητικής Καθοδήγησης και Διατροφικές Συμβουλές. Στην κλειστή θερμαινόμενη πισίνα 25 μέτρων μπορείς να κάνεις ελεύθερη κολύμβηση, να παρακολουθήσεις μαθήματα ή να συμμετέχεις σε ένα από τα τμήματα Aqua Aerobics, Σωματικής Αποκατάστασης ή Θεραπευτικής Γυμναστικής πάντα με την επίβλεψη των ναυαγοσωστών που φροντίζουν για την ασφάλειά σου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ