Οδοντιατρική Σχολή ΑΠΘ: Μετέωροι εκατοντάδες φοιτητές και ασθενείς

«Δεν επιθυμούμε τη λήψη ενός πτυχίου που δεν αντιστοιχεί στις γνώσεις και τις εμπειρίες μας» - Οριακή η κατάσταση μετά από έναν χρόνο στον οποίο παραμένουν κλειστές οι κλινικές της Οδοντιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. λόγω της πανδημίας

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
οδοντιατρική-σχολή-απθ-μετέωροι-εκατ-546639
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
cof

Σοβαρά προβλήματα σε φοιτητές και ασθενείς έχει προκαλέσει τον τελευταίο χρόνο η μη λειτουργία των κλινικών της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ λόγω της πανδημίας.

Φοιτητές του τμήματος μιλώντας στην Parallaxi εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ζητώντας παράλληλα την άμεση επαναλειτουργία των κλινικών του τμήματος με σχολαστική τήρηση των υγειονομικών μέτρων και εξυπηρέτηση των ασθενών που τους έχουν εμπιστευτεί και προτείνοντας λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αφού όπως σημειώνουν δεν επιθυμούν τη λήψη ενός πτυχίου που δεν αντιστοιχεί στις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

«Η ιδιαιτερότητα της δικής μας σχολής είναι ότι για τη λήψη πτυχίου απαιτούνται εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα και κλινικές υποχρεώσεις. Από τον Μάρτιο του 2020 όμως οι κλινικές της σχολής είναι κλειστές λόγω της πανδημίας. Από τη μία, οι ασθενείς έχουν μείνει μετέωροι με τις εργασίες στο στόμα τους να είναι ημιτελείς και από την άλλη οι φοιτητές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μένοντας στάσιμοι στην εκπαίδευση τους. Υπάρχουν αντίστοιχες ΚΥΑ που έχουν βγει από το υπουργείο που μιλούν για λειτουργεία κλινικών τελειόφοιτων φοιτητών. Η τελευταία ΚΥΑ έδινε τη δυνατότητα στην Σύγκλητο να αποφασίσει εάν θα επανεκκινηθεί μία σχολή. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ είχε αποφασίσει ότι η δική μας σχολή δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης υποδομών.

Μόλις την Τετάρτη 17 Μαρτίου αποφάσισε τελικά να επανεκκινηθεί η σχολή. Δυστυχώς όμως όλο αυτό το διάστημα μονάχα μία κλινική δική μας έχει αποκτήσει τον πλήρη εξοπλισμό για να λειτουργεί κανονικά. Έχοντας περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστοί, έχουμε συσσωρευτεί πάρα πολλά άτομα για τις κλινικές, και όπως καταλαβαίνετε μία κλινική δεν αρκεί. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Έχει σφηνώσει το σύστημα. Ελπίζουμε μέσω των κινητοποιήσεων μας να πιέσουμε ώστε να αναδειχτεί το θέμα και να βρεθούν οι πόροι για να εξοπλιστούν οι κλινικές και να μπορέσουμε και εμείς να προχωρήσουμε με τις σπουδές μας».

Ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση

400 τουλάχιστον φοιτητές βρίσκονται πλέον εν αναμονή της επανεκκίνησης των κλινικών, καθώς η επαναλειτουργία τους δεν επετράπη όλο αυτό το διάστημα λόγω έλλειψης υποδομών του τμήματος που αφορούν την εγκατάσταση συστήματος απαγωγής αέρα, όπως σημειώνουν.

Έναν ολόκληρο χρόνο μετά, έχοντας χάσει δύο ολόκληρα κλινικά εξάμηνα και οδεύοντας προς το τρίτο, η επιβάρυνση γίνεται αφόρητη σε προσωπικό, αλλά και οικογενειακό επίπεδο.

Οι φοιτητές αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις κλινικές υποχρεώσεις που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου, την ώρα που οι οικογένειες τους καλούνται να πληρώσουν ενοίκια ενός έτους, ενώ υπό κανονικές συνθήκες τα παιδιά τους θα είχαν τελειώσει τις σπουδές τους και θα είχαν ξενοικιάσει τα σπίτια τους.

Κανονικά η λειτουργία στο ΕΚΠΑ

Άλλο ένα ιδιαίτερο γεγονός στο οποίο στέκονται οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ είναι ότι στο ΕΚΠΑ από τις 11 Ιανουαρίου διενεργούνται κανονικά οι κλινικές και μάλιστα μέρος των κλινικών τους υποχρεώσεων έχει αντικατασταθεί με μέτρα όπως αναθέσεις εργασιών και παρουσιάσεις περιστατικών.

Οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ αντιλαμβάνονται πλήρως την σοβαρότητα της κατάστασης και του κινδύνου της δημόσιας υγείας, όμως, όπως επισημαίνουν, καθίσταται ξεκάθαρο και από τις αρμόδιες ΚΥΑ και από την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων που προτείνει τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), πως είναι σημαντική η διενέργεια των κλινικών ασκήσεων των φοιτητών του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α΄ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι, ώστε να μην καθυστερήσει άλλο η ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Γι’ αυτό άλλωστε μέσω ΚΥΑ άναψε το πράσινο φως για τη διενέργειά κλινικών ακόμα και σε περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης πολύ αυξημένου κινδύνου.

Τα αιτήματα και οι προτάσεις

Οι φοιτητές του τμήματος εξηγούν ότι δεν επιθυμούν τη λήψη ενός πτυχίου που δεν θα αντιστοιχεί στις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Αυτό που ζητάνε είναι η ομαλή λειτουργία των κλινικών, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους παρά την καθυστέρηση που έχει προκληθεί και την οικονομική επιβάρυνση την οποία υφίστανται.

Άλλωστε, η ομαλή λειτουργία των κλινικών θα οδηγήσει και αποσυμφόρηση που θα είναι προς όφελος και των συμφοιτητών τους σε μικρότερα έτη.

Οι φοιτητές σημειώνουν ότι βρίσκονται σε μία κατάσταση αδράνειας στην οποία δεν μπορούν να παραμένουν άλλο, ενώ παράλληλα ζητούν την δημιουργία εγκαταστάσεων που θα αναδεικνύουν στο μέγιστο τις ικανότητες τους ως μελλοντικοί οδοντίατροι.

Επίσης, καταθέτουν μία σειρά από προτάσεις, όπως:

-Μείωση των κλινικών απαιτήσεων κάθε έδρας για τη λήψη του πτυχίου και αναπλήρωσή τους με εναλλακτικούς τρόπους για να μη χαθεί το κύρος της εκπαίδευσης. -Αναπλήρωση χαμένου κλινικού χρόνου με κλινικά σεμινάρια, κουιζ κλινικών περιστατικών ή/και εργασίες. -Εκμετάλλευση των κλινικών του μεταπτυχιακού, για να πραγματοποιηθούν οι κλινικές ασκήσεις των προπτυχιακών φοιτητών, όσο το μεταπτυχιακό δεν λειτουργεί. -Παρακολουθήσεις κλινικών περιστατικών στο μεταπτυχιακό (αργότερα) και πρακτική εργασία ως βοηθοί. -Παρακολούθηση κλινικών περιστατικών σε ελεγχόμενα ιδιωτικά οδοντιατρεία, όπως ήδη γίνεται μέσω του μαθήματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών σε Οδοντιατρεία», φυσικά χωρίς χρηματικές απολαβές ή ακόμα και στα ιατρεία των καθηγητών. -Αναπλήρωση κλινικού χρόνου σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή άλλες μονάδες παροχής δημόσιας υγείας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε δομές στη Θεσσαλονίκη ή στον τόπο μόνιμης κατοικίας του εκάστοτε φοιτητή. -Εργασίες σε φάντομ με τεχνητά ή φυσικά δόντια. -Συνεργασία με ΙΚΑ ή άλλες μονάδες υγείας για εισροή οδοντιατρικών ασθενών. -Επαναφορά των ECTS στις αρχικές τιμές με αναπλήρωση των ωρών που έχουν χαθεί (με τους παραπάνω τρόπους). -Καθιέρωση συστήματος εφημεριών των φοιτητών στις υπάρχουσες λειτουργικές κλινικές και απαιτήσεις υπολογισμένες σε ώρες εφημερίας.

Εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί οι φοιτητές του τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ προχωρούν σε κινητοποίηση το μεσημέρι της Δευτέρας (22/3) μπροστά από την είσοδο του τμήματος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα