Ελλάδα

Οι αγορές που «απογειώνουν» το «Μακεδονία» και εκείνες που πληγώνουν τα νησιά

Από ποιους προορισμούς η Θεσσαλονίκη αναμένει τεράστια αύξηση στις αφίξεις - Οι Ρώσοι που επιστρέφουν στην πόλη και οι Γερμανοί που... γυρίζουν την πλάτη στη χώρα μας

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
οι-αγορές-που-απογειώνουν-το-μακεδ-1011994
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μπορεί ο καιρός να κάνει τα δικά του τερτίπια, αλλά σε λίγες ημέρες υποδεχόμαστε και επίσημα το καλοκαίρι, με τους τουρίστες να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στα νησιά της χώρας μας που αποτελούν πόλο έλξης με τον ήλιο τους, τα νερά τους και φυσικά τις γαστρονομικές απολαύσεις.

Σε πανηγυρικό τόνο οι εμπλεκόμενοι φορείς προβλέπουν μια καλοκαιρινή τουριστική περίοδο που θα θυμίζει τις επιδόσεις προ πανδημίας, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αποτυπώνεται πλήρως και στους αριθμούς ως προς τις αεροπορικές αφίξεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες στη χώρα μας.

Μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα το Πάσχα, οι ρυθμοί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς φαίνεται να έχουν πέσει, με τα σκαμπανεβάσματα του καιρού να επηρεάζουν τους επισκέπτες των ελληνικών νησιών και πόλεων που αναγκάζονται σε κάποιες περιπτώσεις να περάσουν αρκετές ώρες μέσα στα ξενοδοχεία τους.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει η ίδια «δίψα» για ταξίδια, όπως συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι, με τους Ευρωπαίους να βγαίνουν από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και να θέλουν να ξεφύγουν.

Και επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το… πορτοφόλι του καθενός, αφού οι τιμές των εισιτηρίων μπορεί να τους στρέψουν σε άλλους προορισμούς από την Ελλάδα.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) που καταγράφουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό προς τη χώρα μας δίνουν μία «γεύση» σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε το φετινό καλοκαίρι.

Μπορεί για τη θερινή περίοδο να καταγράφεται μία αύξηση 2,2% ως προς τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων στις εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από βασικές αγορές που «τροφοδοτούν» την Ελλάδα βλέπουμε μειώσεις που κάποιες από αυτές είναι και διψήφιες.

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των Γερμανία (-14,9%), Γαλλία (-8,3%), Ιταλία (-2,5%), Ολλανδία (-1,5%) σε σύγκριση με το 2022 για τις αεροπορικές θέσεις για το σύνολο της σεζόν.

Αντίθετα, από τις βασικές αγορές αύξηση παρατηρείται από Ηνωμένο Βασίλειο (3,6%) και ΗΠΑ (1,4%).

Ο μεγαλύτερος όγκος αφίξεων αναμένεται παραδοσιακά τον Αύγουστο, ενώ από τις υπόλοιπες αγορές χαμόγελα φέρνουν οι μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται για ταξίδια στη χώρα μας από Ισραήλ, Κύπρο, Πολωνία, Τσεχία, Σερβία.

Στα αξιοσημείωτα η σταδιακή επιστροφή των Ρώσων και των Ουκρανών που είχαν… σβηστεί από τον τουριστικό χάρτη αφίξεων το περασμένο καλοκαίρι.

Τι κερδίζουν, τι χάνουν δημοφιλείς προορισμοί

Η Κως για το φετινό καλοκαίρι βλέπει μία τεράστια αύξηση αφίξεων από την Ιρλανδία, την ώρα όμως που καταγράφει σημαντικές απώλειες από Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Νορβηγία σε σύγκριση με το 2022.

Η Μύκονος «κερδίζει» Σαουδάραβες, αλλά βλέπει Γερμανούς και Ούγγρους να… απομακρύνονται σε σχέση με πέρσι.

Από τους χαμένους και η Σαντορίνη που βλέπει πολλές βασικές αγορές να της… γυρίζουν την πλάτη, την ώρα που καταγράφει κέρδη από Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Αυστρία.

Ανεβασμένη η Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα δεδομένα του «Airdata tracker» του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» βλέπουν τις αεροπορικές θέσεις με προορισμό την πόλη να αυξάνονται (2.086.440) σε σχέση με το 2022 (1.914.721).

Ελάχιστες απώλειες, σούπερ αύξηση από τέσσερις χώρες και η… επιστροφή των Ρώσων

Χωρίς μεγάλες απώλειες αεροπορικών αφίξεων η Θεσσαλονίκη, από Λουξεμβούργο (-4,6%), Γερμανία (-3,6%), Βέλγιο (-3,3%), Ρουμανία (-1,4%).

Εντυπωσιακή αύξηση +327,2% σε σχέση με το 2022 για τις αεροπορικές θέσεις από Αλβανία προς Θεσσαλονίκη και +104,6% από τη Γεωργία.

Πάνω από 70% η αύξηση από Ισραήλ (74,4%) και Πολωνία (72,5%).

Από εκεί και πέρα ακολουθούν:

  • Σλοβακία (50,5%)
  • Τουρκία (44%)
  • Μάλτα (32,6%)
  • Κύπρος (25,4%)
  • Σερβία (21%)
  • Αυστρία (17%)
  • Σουηδία (16,9%)
  • Ιταλία (15,6%)
  • Ουγγαρία (11,1%)
  • Λετονία (9%)
  • Τσεχία (6,7%)
  • Ελβετία (2,9%)
  • Ην. Βασίλειο (1,9)

Αμετάβλητη η κατάσταση από Ιρλανδία

Επιστρέφουν οι Ρώσοι με 4.350 αεροπορικές θέσεις προς το «Μακεδονία», ενώ έρχονται να προστεθούν και οι αγορές από Αρμενία, Ισπανία, Μολδαβία.

Οι αριθμοί στο «Ελ. Βενιζέλος» που προβληματίζουν τη Β. Ελλάδα

Ένα στοιχείο που καταγράφεται στο Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ ενδεχομένως να αποτυπώνει και το ζήτημα που έχει προκύψει με τον οδικό τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα από χώρες των Βαλκανίων.

Το «Ελ. Βενιζέλος» βλέπει το 2023 εντυπωσιακές αυξήσεις στις αφίξεις από Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία.

Συνολικά, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας καταγράφει 12,2% αύξηση ως προς τη μεταβολή των αεροπορικών θέσεων στις αφίξεις σε σχέση με το 2022.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα