Οι άνθρωποι που παίζουν με την φωτιά στην Θεσσαλονίκη

Να σας συστήσω την Σοφία Παπαδοπούλου η οποία και κατασκευάζει παιχνίδια για ακροβάτες και η Στέλλα Δροσινού aka Didi Clown μία από τις πιο γνωστές performer ακροβατών στην πόλη. 

Μυρτώ Τούλα
οι-άνθρωποι-που-παίζουν-με-την-φωτιά-στ-721774
Μυρτώ Τούλα

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη η οποία φημίζεται για τους καλλιτέχνες δρόμου της. Ανάμεσα στο χάος και την βουή των κεντρικών λεωφόρων, κάτω από τα φώτα των πόλεων, στη σκιά της ανεργίας και του τεράστιου επαγγελματικού φορτίου, σε πλατείες, σε σοκάκια, σε δρόμους σίγουρα θα έχεις αντικρίσει τους ανθρώπους που κυριολεκτικά ισορροπούν σε ένα σχοινί, ή εκείνους που κάνουν ακροβατικό show στα φανάρια και αυτούς που παίζουν με την φωτιά. 

Είναι πολλές οι φορές που κάθομαι και τους χαζεύω, θεωρείς ρε παιδί μου, πως αυτοί οι καλλιτέχνες – performers είναι σαν πούπουλα, και ενώ τους απολαμβάνεις στο μυαλό σου έχεις την σκέψη των κινδύνων που κρύβονται πίσω από την τόση μαγεία των ακροβατικών. Όπως είχε πει η Κική Δημουλά ”εγώ κάθετί που γράφω τρέμω μην πέσει και τσακιστεί. Μπορεί να αναγκάστηκα να ακροβατώ, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δήλωσα ακροβάτης..” εκείνοι όμως το δήλωσαν, και ζουν με αυτόν τον μαγικό τίτλο.

Είχα την χαρά να συνομιλήσω με την Σοφία Παπαδοπούλου η οποία και κατασκευάζει παιχνίδια για ακροβάτες και με την Στέλλα Δροσινού aka Didi Clown μία από τις πιο γνωστές performer ακροβατών στην πόλη. 

Για την Σοφία όλα ξεκίνησαν το ’97 σπουδάζοντας στην Αθήνα σε ένα πάρτυ στην Καλών Τεχνών είδε για πρώτη φορά ανθρώπους να παίζουν με φωτιές.

”Ενθουσιάστηκα και για καλή μου τύχη, για τα μεγέθη της Αθήνας, ήταν γείτονες και οι ίδιοι ασχολούνταν με την κατασκευή κάποιων παιχνιδιών. ‘Ετσι ξεκίνησα φτιάχνοντας παιχνίδια φωτιάς και flower sticks και, πλέον κατασκευάζουμε μπάλες, κορδέλες, σημαίες, μαντήλια και γενικά ότι ράβεται, καθώς και παιχνίδια φωτιάς όπως αλυσίδες, κοντάρια, swing torches κ.α.”

Ενώ η Didi, ήρθε σε επαφή με την συγκεκριμένη τέχνη το 2005, στον Βόλο.

”Σε ένα μαγαζί που δούλευα ως σερβιτόρα είδα μια ομάδα καλλιτεχνών του Τσίρκο, 2 ξυλοπόδαρους, 2 ζογκλέρ και έναν κλόουν και μαγεύτηκα. Παράτησα ότι έκανα και έτρεξα να τους ρωτήσω πως μπορώ να μάθω κι εγώ να κάνω κάτι ανάλογο. Μου είπαν για μια κατασκήνωση όπου γίνονταν σεμινάρια για την τέχνη του τσίρκο. Και κάπως έτσι μάζεψα τα μπογαλάκια μου και ήρθα Θεσσαλονίκη.”

Το τσίρκο είναι μία ερμηνευτική τέχνη στην οποία περιλαμβάνονται τα ζογκλερικά, τα ακροβατικά (εναέρια και εδάφους) τα ισορροπιστικά (πχ. σχοινοβασία) και η τέχνη του κλόουν. Κάποιοι ασχολούνται με αυτό για να εκφραστούν, κάποιοι για να αθληθούν και άλλοι για το παιχνίδι αυτό καθ’αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που μέσα σε λίγες ώρες κατορθώνουν να κάνουν το πρώτο τους κόλπο ζογκλερικό, ισορροπιστικό ή ακροβατικό. Το επιθυμητό επίπεδο εξαρτάται από τους στόχους του καθενός. Για αυτούς που το κάνουν επαγγελματικά η προπόνηση δεν σταματάει ποτέ.

”Η αλληλεπίδραση με τον θεατή εξαρτάται από το είδος της παράστασης. Πάντοτε όμως ο στόχος είναι ένας: Οι θεατές να χαμογελάσουν, να διασκεδάσουν και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν. Υπάρχουν κίνδυνοι τραυματισμού όπως σε κάθε αθλητική δραστηριότητα, και εγκαυμάτων όταν πρόκειται για παιχνίδια φωτιάς.

Τα περισσότερα σχόλια είναι θετικά αυτό όμως που πάντα μας συγκινεί είναι το γέλιο και το χειροκρότημα μικρών και μεγάλων ”παιδιών”. ”

Το show λαμβάνει χώρα σε φανάρια, πλατείες σχολεία, παιδότοποι, θέατρα, φεστιβάλ, μαγαζιά διασκέδασης και όχι μόνο. Πάντοτε το show προσαρμόζεται ανάλογα με το κοινό και όπου υπάρχει εργοδότης ανάλογα με τις απαιτήσεις του.

”Στο δρόμο πάντα έχεις το νου σου να μην πέσεις θύμα κλοπής. Επίσης συχνά έχουμε πρόβλημα με τις αρχές, καθώς λόγω ελλιπούς νομοθεσίας μπορούν να κατασχέσουν τα παιχνίδια , τα χρήματα και να σε τραβήξουν τσάμπα κι άδικα αφού στο τέλος θα αθωωθείς. Φυσικά και μας έχουν υποτιμήσει όπως και σε κάθε άλλη δουλειά που έχουμε κάνει. Έχουμε όμως εκτιμηθεί πολύ περισσότερο γι αυτό και συνεχίζουμε.”

Υπάρχουν κίνδυνοι τραυματισμού όπως σε κάθε αθλητική δραστηριότητα, και εγκαυμάτων όταν πρόκειται για παιχνίδια φωτιάς. Επίσης υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα και ενδυμασία για το κάθε show.

”Και οι δύο έχουμε πάθει τοξική πνευμονία. Αυτό συμβαίνει όταν εισπνεύσεις παραφίνη… είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και επώδυνο. Κατά τα λοιπά τενοντίτιδες, εγκαύματα, εξαρθρώσεις, δισκοκύλες κ.α. συμβαίνουν αλλά δεν μας πτοούν.

Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που χρησιμοποιώ σε μια παράσταση είναι τα εξής: Κορίνες, μπάλες, καπέλα, diabolo, hula hoop, παιχνίδια φωτιάς και ξυλοπόδαρα. Βασικό κομμάτι της δουλειάς μου είναι η ενδυμασία.”

Oι πιο φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές και για τις δυο.

Για την Didi: ”Η πιο όμορφη στιγμή μου ήταν όταν με την κόρη μου και τον πατέρα της φτιάξαμε το Circo Taradadan και δίναμε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και η χειρότερη στιγμή ήταν όταν δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση σε παράσταση μου στο δρόμο.”

Για την Σοφία: ” Η χειρότερη στιγμή ήταν, όταν το 2010 αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το μαγαζί λόγω οικονομικής κρίσης. Η καλύτερη στιγμή ήταν φέτος τα Χριστούγεννα, όταν πήραμε τον “σάκο του Αη- Βασίλη” (δηλαδή τεράστιο σάκο από την εταιρία ταχυμεταφορών που συνεργαζόμαστε), και ψάχναμε έλκηθρο και τάρανδο για να στείλουμε τις παραγγελίες μας σε όλη τη χώρα, καθώς τα courrier είχαν γονατίσει.”

Επαγγελματικά η Didi εργάζεται μόνη κάτι το οποίο φυσικά δεν αποκλείει επιμέρους συνεργασίες ανάλογα με τη φύση της δουλειάς και τις απαιτήσεις των πελατών.

”Τα δυο τελευταία χρόνια συμμετέχω στην “TWISTED” η οποία κάνει show σε διάφορα clubs της χώρας. Όσον αφορά την προπόνησή μου συμμετέχω στους Fun Juggling Criminals, μια ομάδα που απαρτίζεται από ζογκλέρ, χορευτές ρολεράδες, σκεΪτάδες κλπ και προπονείται σε διάφορα σημεία στην πόλη. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη κλειστός χώρος προπόνησης, γεγονός που μας δυσκολεύει ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι κακός.”

Αν τα show είναι η βασική σου δουλειά μπορείς να βγάζεις τα προς το ζην. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αφού ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με το τσίρκο και η ζήτηση έχει αυξηθεί. Βέβαια, τελευταία, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης έχουμε ζοριστεί πολύ και ανυπομονούμε να έρθει η στιγμή που θα μπορέσουμε να ξαναβγούμε στο δρόμο.

Η κατασκευή των παιχνιδιών δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη εφόσον έχεις τα σωστά εργαλεία. Παρόλαυτα θέλει πολύ ψάξιμο προκειμένου να καταλήξεις στα σωστά υλικά για να δημιουργήσεις παιχνίδια ασφαλή και ανθεκτικά.”

Ο βασικός τους στόχος για το μέλλον είναι να προσελκύσουνε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους στον μαγικό κόσμο του τσίρκο, ενώ η Didi ελπίζει να Προσωπικός διδάξει την τέχνη του τσίρκο σε μικρά και μεγάλα “παιδιά”.

**Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

*Μπορείτε να απολαύσετε τα show στην αίγλη, θέατρα, παιδότοποι και συχνά στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. (Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν γίνονται στην παρούσα φάση) καθώς και στα social media: https://www.instagram.com/didi_clown/ https://www.facebook.com/Didi-clown-2237622596490862

*Ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε τα παιχνίδια στο Tsirko Mentes, στη Στρατηγού Μακρυγιάννη 9 και στο https://tsirkomentes.gr/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα