Featured

Οι δύο φωτογράφοι που μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε σταυροδρόμι έμπνευσης και δημιουργίας

Ο Αποστόλης Κρυσταλλίδης και ο Ιάκωβος Ιωαννίδης είναι η ζωντανή απόδειξη των ανθρώπων που αγαπούν αυτό που κάνουν.

Χριστίνα Σαρρή
οι-δύο-φωτογράφοι-που-μετατρέπουν-τη-θ-762439
Χριστίνα Σαρρή

“The distance between your dreams and reality is called ACTION”.

Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό ή την Αθήνα για να «κυνηγήσουν» τα επαγγελματικά τους όνειρα. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που επιμένουν να μείνουν στον τόπο τους και με υπομονή, θέληση και οργάνωση καταφέρνουν να κάνουν πράξη τα σχέδια τους.

Απόδειξη του παραπάνω αποτελούν οι δύο επαγγελματίες φωτογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, ο Αποστόλης Κρυσταλλίδης και ο Ιάκωβος Ιωαννίδης, οι οποίοι πριν από ένα χρόνο περίπου άνοιξαν το δικό τους φωτογραφικό στούντιο.

Δεν πρόκειται για ένα απλό φωτογραφικό στούντιο, αλλά για το μεγαλύτερο της Θεσσαλονίκης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα και σε άλλους δημιουργούς να το νοικιάσουν και να το αξιοποιήσουν όπως θέλουν!

Οι δύο φίλοι και συνεργάτες, έχοντας ήδη μεγάλη προϋπηρεσία ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες του χώρου της φωτογραφίας, είχε τύχει να συνεργαστούν στο παρελθόν, μέχρι που κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες και οι στόχοι τους γύρω από το επάγγελμα, ήταν κοινοί. Έτσι, το 2018 αποφάσισαν να ενώσουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες, τον εξοπλισμό τους, αλλά και την πελατεία τους, και να φτιάξουν τη δική τους ομάδα παραγωγής, με το όνομα «Image Nation».

«Η αγορά δε μπορεί να στηρίξει πολλούς ανεξάρτητους επαγγελματίες, η δυνατότητα αγοράς εξοπλισμού είναι περιορισμένη όταν είσαι μόνος, μια λειτουργική ομάδα μπορεί να καλύψει μεγάλες παραγωγές και επικοινωνιακές ανάγκες κ.α. Επιπλέον, θέλαμε να δημιουργήσουμε μία ενεργή κοινότητα γύρω από τη φωτογραφία και το content creation στην Ελλάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πριν τη συνεργασία τους, ο Αποστόλης εργαζόταν ως φωτογράφος, βιντεολήπτης και σκηνοθέτης, μετρώντας ήδη πολλές συνεργασίες με γνωστά ονόματα και εταιρείες, ενώ ο Ιάκωβος ήταν σχεδιαστής επικοινωνίας, γραφίστας, φωτογράφος και βιντεολήπτης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είχαν και οι δύο τα δικά τους στούντιο και τη δική τους πελατεία.

Πλέον, δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά την απασχόληση τους, με τη διαφορά ότι η εξέλιξη και των δύο γίνεται από κοινού, και μοιράζονται έναν απίστευτα μεγάλο και όμορφο χώρο για να δουλεύουν.

«Από το ξεκίνημα της συνεργασίας μας, διαπιστώσαμε πως ήταν ένα κοινό όνειρο μας. Ένας μεγάλος χώρος που θα μπορεί να εξυπηρετεί ως στούντιο αλλά και ως workspace τις δικές μας ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες των συναδέλφων μας στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα γενικότερα αλλά και τις γειτονικές χώρες».

-Γιατί πήρατε την απόφαση να μείνετε Θεσσαλονίκη και όχι Αθήνα; Υπάρχουν ευκαιρίες στην πόλη μας και σε τι διαφέρουν οι δύο πόλεις από άποψη πελατείας και ανταγωνισμού;

«Βάση της έως τότε επαγγελματικής μας εμπειρίας, αξιολογήσαμε πως υπάρχει αρκετή δραστηριότητα στην πόλη μας, για να στηρίξει το εγχείρημά μας. Επιπλέον, είμαστε πεπεισμένοι πως την “κινητικότητα” την δημιουργεί η ίδια η “κινητικότητα”. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα σταυροδρόμι δημιουργίας και έμπνευσης για την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Με την αγάπη για το επάγγελμά μας, το επαγγελματικό ήθος και τη φιλοσοφία του open information community, είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να τραβήξουμε έργα και παραγωγές από παντού. Οι ευκαιρίες στην Αθήνα είναι πιο πολλές, οι πελάτες περισσότεροι και με μεγαλύτερα budget, αλλά αυτό δε σημαίνει πως η πόλη μας δεν έχει αξιόλογες ομάδες παραγωγής, που μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικό έργο σε πιο προσιτές τιμές».

Μια καθημερινή μέρα, τους βρίσκεις, συνήθως, στο στούντιο είτε να βοηθάνε τον φωτογράφο ή τον σκηνοθέτη που έχει νοικιάσει το χώρο είτε να κάνουν τις δικές τους φωτογραφήσεις και την επεξεργασία/edit στα πρότζεκτ που δουλεύουν. Μπορεί να βρίσκονται σε εξωτερικά γυρίσματα, μπορεί να τα κάνουν όλα αυτά μαζί σε μια μέρα! Πάντως, δεν υπάρχει κάτι τυπικό ή στάνταρ στη δουλειά τους, όπως λένε, και ίσως αυτό είναι που τους κάνει να ξυπνάνε με όρεξη για δουλειά, αναμένοντας το διαφορετικό!

-Καθημερινά συνεργάζεστε με πολλούς πελάτες και αναλαμβάνετε διαφόρων ειδών project, από φωτογραφήσεις ρούχων μέχρι διαφημιστικά και βίντεο κλιπ. Υπάρχει κάποιο που να ξεχωρίζετε;

«Δεν έχουμε κάποιο highlight. Κάθε project που αναλαμβάνουμε, σίγουρα πριν το διαλέξουμε, κοιτάζουμε να μας αντιπροσωπεύει, οπότε κάθε δουλειά μας είναι αγαπημένη, μέχρι να έρθει η επόμενη!».

-Πώς ορίζεται για εσάς η επιτυχία και με βάση ποιες αξίες στηρίζετε τη δουλειά σας και τη συνεργασία σας;

«Η επιτυχία για τον καθένα μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό. Για εμάς σημαίνει να κάνουμε εικόνα αυτό που έχει ο κάθε συνεργάτης στο μυαλό του. Να δημιουργούμε την επιθυμητή χημεία μαζί του, έτσι ώστε να περάσει όσο καλά περνάμε και εμείς, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ή της φωτογράφισης, και, φυσικά, το αποτέλεσμα να είναι στο μέγιστο!».

Αν και δεν μας αποκάλυψαν τα μελλοντικά τους σχέδια, σίγουρα ετοιμάζουν κάτι δυνατό όπως συνέβη και με την τωρινή τους προσπάθεια.

Τα παιδιά λειτουργούν με γνώμονα τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και τις καινούργιες ιδέες και ήδη μετρούν εννιά άτομα στην ομάδα τους. Όποιοι/ες θέλουν να τους βρουν και να επικοινωνήσουν μαζί τους, μπορούν να το κάνουν μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στο Instagram ή από λογαριασμούς της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σελίδαhttps://www.imagenation.gr/

Instagramhttps://www.instagram.com/imagenationgr/?hl=el

https://www.instagram.com/instudiosgr/?hl=el

https://www.instagram.com/apostoliskristallidis/?hl=el

https://www.instagram.com/iakovos_ioannidis/?hl=el

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCI7vLFSLMW5WFkoQXzbDgCQ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα