Οι δυσκολίες στην καθημερινότητα των οδηγών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη
Οι καταγγελίες, οι επιθέσεις και τα αιτήματα των οδηγών
Όπως κάθε ημέρα, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα οδηγού σε αστική γραμμή, ετοιμάστηκε και ξεκίνησε τη βάρδιά του. Είχε επιλέξει αυτό το επάγγελμα όχι μόνο για λόγους βιοπορισμού, αλλά κυρίως γιατί αγαπούσε το τιμόνι και τη συναναστροφή με τον κόσμο. Το δρομολόγιο που του είχε ανατεθεί ήταν από τα πιο απαιτητικά: πολλές στάσεις, έντονη κίνηση, κοινωνική ποικιλομορφία και απρόβλεπτες συνθήκες. Παρόλα αυτά, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η συγκεκριμένη μέρα θα αποτελούσε σημείο καμπής στη ζωή του. Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου, άγνωστος επιτέθηκε στο λεωφορείο με αεροβόλο, πυροβολώντας εναντίον του οχήματος. Ο οδηγός παρότι ταράχτηκε, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και πατώντας τέρμα το γκάζι απομακρύνθηκε από το σημείο, μεταφέροντας με ασφάλεια το όχημα στο αμαξοστάσιο. Όμως, με το που κατέβηκε από το λεωφορείο, κατευθύνθηκε στο αρμόδιο γραφείο, παρέδωσε τα κλειδιά και υπέβαλε την παραίτησή του.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των οδηγών που εκτελούν δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας, η συχνότητα των επιθέσεων και των φαινομένων βίας έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εργασιακής ανασφάλειας και φόβου. Ορισμένα πρόσφατα παρόμοια γεγονότα του τελευταίου 15ημέρου, είναι το περιστατικό που έγινε στη Χαλκηδόνα το βράδυ της Δευτέρας 5/5, όταν δέχθηκε επίθεση το λεωφορείο της γραμμής 81, που εκτελεί το δρομολόγιο Κουφάλια Θεσσαλονίκη, πιθανότατα με αεροβόλο όπλο, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα τζάμι. Ο οδηγός με ψυχραιμία ακινητοποίησε το όχημα και αποβίβασε το επιβατικό κοινό με ασφάλεια. Ακριβώς την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 6/5, στις 21:30 το βράδυ, σημειώθηκε νέα επίθεση με πέτρες σε αστικό λεωφορείο της Γραμμής 9. Νεαρά άτομα επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Δενδροπόταμο επιτέθηκαν με πέτρες στο λεωφορείο, προκαλώντας υλικές ζημιές.
«Πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις και τα φαινόμενα βίας που εκδηλώνονται, προτού θρηνήσουμε αθώα θύματα», σημειώνουν οι εκπρόσωποι των οδηγών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι «αποτελούν σοβαρή απειλή για τη σωματική ακεραιότητα» των συναδέλφων τους και του επιβατικού κοινού. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη ο ΟΣΕΘ, η αστυνομία, το υπουργείο Μεταφορών, ο ΟΑΣΘ και η ΚΤΕΛ Α.Ε. «να σκύψουν με σοβαρότητα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων που θα αμβλύνουν, αν όχι πατάξουν τα φαινόμενα αυτά».
Οι εργαζόμενοι ζητούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας, θεσμικής υποστήριξης και ενίσχυσης της δημόσιας παρουσίας, κυρίως στα σημεία όπου παρατηρούνται επανειλημμένα προβλήματα, όπως υπογραμμίζουν, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Αλέξης Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Παύλος Κοζκόζης.
Από …αραιά και πού μέχρι και δύο περιστατικά επιθέσεων την ημέρα
Όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οδηγών που εκτελούν δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας, η αύξηση της εκδήλωσης των περιστατικών επιθέσεων και φαινομένων βίας κυμαίνεται σε ποσοστό από 70% έως και 100% σήμερα σε σχέση με πριν από μία πενταετία, όταν «οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και το κίνημα “ δεν πληρώνω” είχε κυριαρχήσει στις αστικές συγκοινωνίες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία εσόδων».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Παύλος Κοζκόζης, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «προ πενταετίας, τα περιστατικά επιθέσεων και η εκδήλωση φαινομένων βίας, σημειώνονταν αραιά και πού και πλέον αυτά πολλές φορές συμβαίνουν ακόμη και καθημερινά και ορισμένες φορές, πάνω από ένα την ημέρα», ενώ ο ίδιος υπολογίζει ότι η αύξησή τους σήμερα, σε βάθος πενταετίας ξεπερνά το 70% κατά μέσο όρο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γ.γ του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Αλέξη Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν οδηγός στον οργανισμό για 29 χρόνια. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «πάντα συνέβαιναν επεισόδια με τους οδηγούς», ωστόσο ενώ μέχρι το 2014 αυτά γίνονταν το πολύ έως και δέκα φορές τον χρόνο, τα τελευταία χρόνια η αύξησή τους είναι θεαματική, αφού εκδηλώνονται κατά διαστήματα και ημερησίως. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι η αύξησή τους είναι πάνω από το 100%. Κληθείς να σχολιάσει το προφίλ αυτών που συνήθως προβαίνουν σε επιθέσεις κατά οδηγών και οχημάτων που εκτελούν δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας, λέει ότι πρόκειται συνήθως για νεαρά άτομα 16-18 ετών και άλλα ηλικίας από 35 έως και 50. Όπως λέει, «οι μεγαλύτεροι σε ηλικία διαμαρτύρονται ή γκρινιάζουν, αλλά επιθετικοί δεν γίνονται».
Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι «όλοι ξεσπούν στους οδηγούς, επειδή είναι το πρόσωπο του οργανισμού που βλέπουν, αλλά πρέπει επιτέλους να καταστεί σαφές ότι ο οδηγός είναι ένας εργαζόμενος, που όχι μόνο δεν δικαιούται να λαμβάνει πρωτοβουλίες σε θέματα της απασχόλησής του, αλλά δίνει και αναφορά ως οφείλει στον σταθμάρχη, στον υπεύθυνο του γραφείου κίνησης και στο Κέντρο ρύθμισης της κυκλοφορίας».
«Οι οδηγοί είναι εργαζόμενοι που έχουν οικογένειες, που τους περιμένουν να επιστρέψουν σπίτι σώοι και αβλαβείς μετά τη βάρδιά τους», σημειώνει, τονίζοντας πως κάτι πρέπει να γίνει και να πάψουν αυτά τα φαινόμενα που ολοένα και εντείνονται.
Τι ζητούν οι οδηγοί
Στο ερώτημα πώς πιστεύουν ότι θα καταπολεμηθούν οι επιθέσεις σε οδηγούς αστικής συγκοινωνίας, οι παραπάνω επισημαίνουν ότι απαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων πρόληψης, τεχνολογικών λύσεων και νομικής προστασίας. Προσθέτουν, δε, ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να τοποθετηθούν για αυτά τα θέματα και να βρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις ώστε οι οδηγοί να αισθάνονται ασφαλείς. Η ενίσχυση της παρουσίας των ελεγκτών κομίστρου επάνω στα αστικά λεωφορεία είναι ένα μέτρο που σίγουρο θα αμβλύνει κάπως τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι οδηγοί, όπως και η κλειστή καμπίνα για τους οδηγούς, συμφωνούν, ενώ προσθέτουν ότι ίσως κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά ως προς την αντιμετώπιση των περιστατικών που εκδηλώνονται θα ήταν η αύξηση της φυσικής ασφάλειας, η περαιτέρω εκπαίδευση και υποστήριξη των οδηγών, η εφαρμογή νομοθετικών και διοικητικών μέτρων, όπως η επιβολή αυστηρότερων ποινών σε όσους επιτίθενται κατά των οδηγών, και η ενημέρωση και κοινωνική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση στις 18 Μαΐου και ο κ. Κοζκόζης επισημαίνει πως ένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι και τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τις επιθέσεις και τους ξυλοδαρμούς εναντίον των οδηγών, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Μειωμένες οι έγγραφες καταγγελίες από τους επιβάτες
Μπορεί οι επιθέσεις και τα φαινόμενα βίας κατά των οδηγών αστικής συγκοινωνίας και οι βανδαλισμοί στα οχήματα να παρουσιάζουν αυξητική τάση, αλλά την ίδια στιγμή, την τελευταία πενταετία, καταγράφονται μειωμένα σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 30% τα ενυπόγραφα παράπονα και οι καταγγελίες των επιβατών στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΣΘ.
Όπως επισημαίνεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον ΟΑΣΘ, οι διορθωτικές κινήσεις των τελευταίων χρόνων, όπως -μεταξύ άλλων- η πρόσληψη νέων οδηγών και η προμήθεια και κυκλοφορία νέων οχημάτων, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς στην προσπάθεια που καταβάλλεται για αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς του οργανισμού.
Δύο από τα πιο συνηθισμένα παράπονα/καταγγελίες που αποστέλλουν ενυπόγραφα στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΣΘ οι πολίτες – χρήστες της αστικής συγκοινωνίας είναι, σύμφωνα με τον οργανισμό, τα εξής: «Με είδε να τρέχω πίσω από το λεωφορείο και ο οδηγός του δεν σταμάτησε να μου δώσει τη δυνατότητα να ανέβω σε αυτό» και «ενώ ήμουν στη στάση και περίμενα το λεωφορείο, ωστόσο αυτό όταν ήρθε, σταμάτησε και έφυγε χωρίς να με πάρει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ