Οι εκδόσεις ΠΑΜΑΚ γεμίζουν με βιβλία τις φυλακές ― Παράταση της δράσης!
Η Parallaxi συνάντησε την διευθύντρια των εκδόσεων ΠΑΜΑΚ για να μάθει περισσότερα!
Περισσότεροι από χίλιοι τίτλοι βιβλίων έχουν ήδη συγκεντρωθεί στον χώρο των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με φοιτητές, ακαδημαϊκούς, προσωπικό του Πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου να ανταποκρίνονται θερμά στο κάλεσμα του Εκδοτικού Οίκου και να χαρίζουν βιβλία για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας των καταστημάτων κράτησης Διαβατών και Νιγρίτας Σερρών.
Η ιδέα των Εκδόσεων ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία. Δέχτηκαν βιβλία και μέσω ταχυδρομείου, με πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας να καλούν για να μάθουν πώς μπορούν να προσφέρουν τα βιβλία τους και να ενισχύσουν την προσπάθειά τους.
Έτσι, μετά την συγκινητική αυτή ανταπόκριση και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων βιβλίων για τα δύο πρώτα καταστήματα κράτησης, οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανακοινώνουν την παράταση* της δράσης μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, με στόχο να γεμίσουν με βιβλία και οι βιβλιοθήκες άλλων δύο καταστημάτων κράτησης και συγκεκριμένα του Μαλανδρίνου και του Δομοκού!
Με αφορμή, λοιπόν, την παράταση αυτή η Parallaxi, θέλοντας να μάθει περισσότερα για την ιδέα, συνάντησε την διευθύντρια των εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννα Δανδέλια!
Ιωάννα, πως προέκυψε η ιδέα;
Η ιδέα για την δράση αυτή προέκυψε μετά από αιτήματα από βιβλιοθήκες φυλακών για την δωρεά βιβλίων, αλλά και μέσα από την επαφή μας με ανθρώπους που έχουν εργαστεί σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Τα προγράμματα επιμόρφωσης και δημιουργικής απασχόλησης, που εφαρμόζονται από εκπαιδευτικούς, εικαστικούς, θεατρολόγους, διδάσκοντες δημιουργικής γραφής, βοήθησαν επίσης στην «γέννηση» αυτής της ιδέας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι χώροι αυτοί, τα σχολεία μέσα στις φυλακές, είναι μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία για αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο για το πόσο θετικά προσμετράται στην μείωση της ποινής τους, αλλά και για τις γνώσεις, τα εφόδια, την εκ νέου επαφή με την κοινωνία. Αυτά τα σχολεία προσφέρουν πραγματικά εφόδια σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη όσο τίποτα άλλο.
Ποια είναι μέχρι σήμερα η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια σας;
Η ανταπόκριση σε κάθε τέτοια προσπάθεια μας δείχνει πως οι άμυνές μας ως κοινωνία δεν έχουν καμφθεί, δεν έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της αλληλεγγύης που πολλοί θέλουν να επικαλούνται, αλλά που δύσκολα εφαρμόζεται στην πράξη. Επιλέξαμε μια πρόκληση και ταυτόχρονα πρόσκληση για το αναγνωστικό κοινό. Επιλέξαμε να φέρουμε κοντά μας ανθρώπους που οι περισσότεροι τους τοποθετούμε πίσω από κλειστές πόρτες μέσα σε κελιά και στη συνέχεια ξεχνάμε την ύπαρξη τους, αλλά και το αβέβαιο μέλλον τους. Και όμως συνάνθρωποί μας, που μας επισκέπτονται καθημερινά, μας φέρνουν τα βιβλία τους με αγάπη, με διάθεση να τα προσφέρουν γιατί δεν έχουν ξεχάσει αυτούς τους ανθρώπους. Τα πολυάριθμα βιβλία που έχουμε συγκεντρώσει στις εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε λιγότερο από ένα μήνα το αποδεικνύουν αυτό.
Προσωπικές σκέψεις και συναισθήματά σου.
Δεν ξέρω αν μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο δεσμευτικό και απελπιστικά ψυχοφθόρο είναι το συναίσθημα του εγκλεισμού, όπως μου το μετέφεραν όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις και «δουλεύουν» καθημερινά με αυτούς τους ανθρώπους για να μη «χαθούν» αυτοί οι άνθρωποι στα κελιά τους. Για να μάθουν να διαβάζουν, για να διαβάσουν και να ταξιδέψουν αρχικά το μυαλό και στη συνέχεια την καρδιά τους, για να παραμείνουν άνθρωποι, για να επανέλθουν σε μια κοινωνία που δεν τους έχει αποκλείσει. Η γνώση, λένε είναι δύναμη, είναι όμως και μια πόρτα ελευθερίας, ένας ξεχωριστός τόπος που δεν έχει περιορισμούς και χρονικά περιθώρια. Τα βιβλία είναι πάντα ένας σύντροφος, τα κείμενα είναι ο πιο δυνατός τρόπος έκφρασης. Αυτό το συνειδητοποίησα ακόμη περισσότερο όταν κράτησα στα χέρια μου ένα από τα βιβλία που δημιουργήθηκαν με τα κείμενα όσων παρακολούθησαν μαθήματα δημιουργικής γραφής σε ένα από τα καταστήματα κράτησης. Το δώρο από τη διευθύντρια του ΣΔΕ Διαβατών Θεσσαλονίκης, Μαρίας Γκρίζου, με συγκίνησε όχι μόνο για την αυθεντικότητα των κειμένων του αλλά κυρίως για το συναίσθημα που πλημμυρίζει τις σελίδες του. Είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίζουμε την ελευθερία μας κάθε μέρα ως το πιο πολύτιμο αγαθό στον κόσμο. Είμαστε όμως εξίσου υποχρεωμένοι να το εξασφαλίζουμε και για τους άλλους μέσω της γνώσης και της προσφοράς.
Χαρακτηριστικό σας είναι πως κινείστε διαρκώς με εξωστρέφεια προς την κοινωνία και τους αναγνώστες σας. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για τις εκδόσεις;
Είναι δεδομένο πως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι ένα εξωστρεφές ακαδημαϊκό ίδρυμα με υψηλές αξιώσεις και απαιτήσεις. Έχει αποδείξει στα περισσότερα από 60 χρόνια λειτουργίας του πως συνεργάζεται με φορείς, πως παραμένει ανοικτό στην κοινωνία, πως συμμετέχει σε δράσεις, πως προσφέρει πολλαπλάσια την εμπιστοσύνη που κερδίζει καθημερινά από τους φοιτητές του. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και ο εκδοτικός οίκος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχουμε αποφασίσει να προβάλλουμε το έργο μας, τα βιβλία μας, το έργο των συγγραφέων που μας εμπιστεύονται. Έχουμε αποφασίσει να συμμετέχουμε σε δράσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου. Να συνεργαζόμαστε με φορείς. Να δημιουργούμε βιβλία, αφιερώματα, λευκώματα, οδηγούς, ποιοτικά και ελκυστικά έντυπα. Να δίνουμε κίνητρα για αυτή τη δημιουργία. Να δίνουμε ένα δυναμικό παρών σε κοινωνικά θέματα, στον Πολιτισμό, σε δράσεις που ενώνουν πολίτες, που επιστρέφουν στην κοινωνία όσα αυτή μας εμπιστεύεται καθημερινά. Ένας εκδοτικός οίκος δεν είναι απλά ένας χώρος όπου ένα βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κοινό, θα διανεμηθεί και διοχετευθεί στην αγορά. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι μέρος της γνώσης που θα κατακτήσουμε όλοι μαζί. Τα στεγανά πολλές φορές ανοίγουν μόνο με προσπάθειες και πρωτοβουλίες. Εμείς θέλουμε να εμπλουτίσουμε τις προτάσεις μας προς τους αναγνώστες μας. Ταυτόχρονα, θέλουμε να είμαστε σημείο αναφοράς για την πόλη. Βρισκόμαστε υπό την αιγίδα και την υποστήριξη ενός μεγάλου πανεπιστημιακού χώρου και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Η ευθύνη λοιπόν γίνεται πολλαπλή όχι μόνο σε αριθμό βιβλίων αλλά και σε ποιότητα αναγνωσμάτων και δράσεων. To 2020 θα παρουσιάσουμε ως εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας τόσο νέα βιβλία όσο και νέες δράσεις.
*Τα βιβλία θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, στον χώρο των Εκδόσεων, στο ισόγειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.