Θεσσαλονίκη

Οι εμβληματικές μορφές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στη Θεσσαλονίκη

Άνθρωποι που διαμόρφωσαν το χώρο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων: στο πανεπιστήμιο, την πολιτική, τα έντυπα, τα ΜΜΕ, την λογοτεχνία, την νυχτερινή ζωή, την πρόληψη σε θέματα σεξουαλικής υγείας και τα κινήματα

Parallaxi
οι-εμβληματικές-μορφές-του-λοατκι-κιν-1174875
Parallaxi

Θα μπορούσαμε να μνημονεύσουμε δεκάδες ονόματα ανθρώπων που συμμετείχαν και συμμετέχουν στο ΛΟΑΤΚΙ κίνημα της πόλης.

Θα ήταν εκατοντάδες αν προσθέταμε όλους όσοι με κάποιο τρόπο συνέβαλαν και έδωσαν φωνή και ορατό τητα σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας.

Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς και στον καθένα ξεχωριστά.

Ωστόσο επιλέχθηκαν δέκα άνθρωποι που διαμόρφωσαν το χώρο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων: στο πανεπιστήμιο, την πολιτική, τα έντυπα, τα ΜΜΕ, την λογοτεχνία, την νυχτερινή ζωή, την πρόληψη σε θέματα σεξουαλικής υγείας και τα κινήματα.

Σε εποχές δύσκολες μέσα από τον δικό τους αγώνα κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο για την κατάκτηση των δικαιωμάτων, την ψήφιση νομοσχεδίων, την ορατότητα και το σεβασμό που μπορούμε να απολαμβάνουμε σήμερα ελεύθερα όλοι/ες/ολ@.

Ηρακλής Δούκας – Διακοσμητής, Ηθοποιός, Επιχειρηματίας

Ιδιοκτήτης και δημιουργός του Banal (1978) του πρώτου gay μπαρ Ευρωπαϊκών προδιαγραφών με Drag Show στην Ελλάδα. Το Banal υπήρξε αποκάλυψη. Η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια της πόλης και υπήρχαν άνθρωποι που ταξίδευαν μέχρι την Θεσσαλονίκη για να το επισκεφθούν. Ουσιαστικά αποτέλεσε το studio54 της Ελλάδος και πέρασαν από το κατώφλι του για να δουν τον Ηρακλή και την ομάδα του να υποδύονται ρόλους, να χορεύουν και να τραγουδούν οι : Aλέξανδρος Ιόλας, Γιάννης Τσαρούχης, Μάνος Χατζηδάκις, Γιάννης ∆αλιανίδης, Λουκιανός Κηλαηδονης, Αντώνης Σαμαράκης, ∆ήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Αντρέας Βουτσινάς, ∆ημήτρης Μαρωνίτης, Ηλίας Ψινάκης, Μιχάλης Ασλάνης, Μανώλης Λιδάκης, Λιάνα Kανέλη, Νένα Μεντή, Νίκος Μουρατίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Αρμένης, Κατιάνα Μπαλανίκα, Νένα Βενετσιάνου, Απόστολος Γκλέτσος, Σάκης Ρουβάς, Ρούλα Πατερακη, Σοφία Φιλιπιδου, Βλάσης Μπονάτσος, Billy Bo, Αλέξης Ακριθάκης και διασημότητες από άλλους χώρους, επιστήμονες, πολιτικοί, λογοτέχνες, ζωγράφοι, επιχειρηματίες. Ο Ηρακλής συνέχισε για αρκετά χρόνια να δημιουργεί νυχτερινά μαγαζιά που συζητήθηκαν για την ατμόσφαιρα και την αισθητική τους.

Γιώργος Τσιτιρίδης – Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Youth Worker

Μέλος της Σύμπραξης κατά της ομοφυλοφοβίας. Εμπνευστής του πρώτου LGBT film festival στην Ελλάδα με την ονομασία Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών ταινιών (1999). Εκδότης των περιοδικών Screw και Fagazine. Οργάνωσε δεκάδες lgbt δράσεις στην Θεσσαλονίκη καθώς και το πρώτο ιστορικό κάλεσμα για την δημιουργία του Thessaloniki Pride που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία των ομάδων που διοργανώνουν τα Pride της Θεσσαλονίκης.

Άρης Μπατσιούλας – Γραφίστας

Μέλος της Ο.Π.Ο.Θ (Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης) Υπεύθυνος του περιοδικού «Πόθος» σχεδίαζε, έγραφε και μετέφραζε κείμενα και άρθρα σε μια εποχή που δεν υπήρχε internet. Αρχισυντάκτης και γραφίστας των περιοδικών Screw – Fagazine Διατηρεί το ιστολόγιο https://athanatiellinikileventia.gr

Αμαλία Μανωλοπούλου – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ THESS CHECK POINT ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟ ΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟ 2014 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Υπήρξε ενεργό μέλος σε πρωτοβουλίες που είχαν στόχο την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέλος της ομάδας Homophonia που συνδιοργάνωνε τα πρώτα Pride. Συνέβαλλε στην καθιέρωση των street works σε χώρους σεξεργασίας στην Θεσσαλονίκη.

Η Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος. Τα Κέντρα Πρόληψης και Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άλλαξαν για πάντα την πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις σεξουαλικής υγείας. Με δύο σταθερές δομές τα Checkpoint έχουν διενεργήσει συνολικά 170.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδα Β & C και σύφιλη, και έχουν διανείμει πάνω από 9.000.000 προφυλακτικά δωρεάν.

Thessaloniki Pride

To Thessaloniki Pride ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό την διοργάνωση του ομώνυμου Φεστιβάλ το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα. Από την οργάνωση έχουν περάσει δεκάδες εθελοντές ενώ στη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών έχουν παρουσιαστεί πλείστες εκδηλώσεις και δράσεις. Η ομάδα του Thessaloniki Pride κατάφερε να διεκδικήσει και να κερδίσει τον τίτλο του Europride για το 2024.

Γιάννης Παλαμιώτης – Συγγραφέας

Τα πρώτα gay κείμενα του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ με ψευδώνυμο. Ακολούθησαν: έκδοση του βιβλίου «To πάρκο» (1981) απ’ τις εκδόσεις Εξάντας, «…μετά ομοφυλοφιλικών επιδόσεων» (1982 ) από την Απόπειρα, “Οι φίλοι ή Παραχάραξη ηθικής”(1984) Εξάντας, «Μητροκτονία»(1991) εκδόσεις Μπιλιέτο. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών Κράξιμο και Πόθος. Από τους πρώτους κι ελάχιστους συγγραφείς που τόλμησαν να γράψουν βιωματικές ιστορίες γύρω απ’ τα ζητήματα των gay αντρών. Για τον λόγο αυτόν τα βιβλία του έγιναν με την πάροδο του χρόνου κλασικά, με αποτέλεσμα την επανέκδοση των δύο πρώτων βιβλίων του απ’ τον Πολύχρωμο Πλανήτη, με τίτλο «Από το πάρκο στο κενό» (2008), καθώς και του τρίτου στις ίδιες εκδόσεις (2010), ενώ το 2018 επανεκδόθηκε η «Μητροκτονία» απ’ τις εκδόσεις Τύρφη.

Νίκος Χατζητρύφων – ΔΡ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΕΠΙ ΤΙΜΗ ΠΡΟIΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Υπήρξε ο πατέρας του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στην Θεσσαλονίκη με την μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Το 1988 δημοσίευσε μια αγγελία με κάλεσμα για την δημιουργία ομάδας για την ομοφυλοφιλία και την σεξουαλικότητα. Δημιουργείται η Ο.Π.Ο.Θ και το περιοδικό «Πόθος». Το 1995 δημιουργεί το σωματείο «Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας» που ξεκινάει την έκδοση της εφημερίδας Βιταμίνης Ο και το Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ ταινιών το οποίο διευθύνει για 24 χρόνια (το μακροβιότερο στην Ελλάδα). Η ομάδα θα μετονομαστεί σε «Σύμπραξη για το φύλο». Υπήρξε μέλος της Homophonia που συνδιοργάνωσε με την σημερινή ομάδα τα πρώτα Thessaloniki Pride. Έχει συγγράψει πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα, καθώς και βιβλία. Έχει λάβει μέρος στις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Κώστας Τορπουζίδης – Δικηγόρος

Μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Ενάντια στην Καταπίεση (ΠΟΕΚ), η οποία κυκλοφόρησε το περιοδικό «Απελευθέρωση» και ανέπτυξε μαζική δράση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη την περίοδο 2001-2007 φέρνοντας κοντά το ΛΟΑΤΚΙ με άλλες ομάδες της πόλης. Σήμερα συμμετέχει στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ). Άρθρα του για το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα κάτω» και την εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη». Από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο του «Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση».

Δήμητρα Κογκίδου – ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΤΔΕ) ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΘ)

Η Δήμητρα Κογκίδου υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φύλο και την σεξουαλικότητα στην Ελλάδα. Με το συγγραφικό της έργο τις δεκάδες ημερίδες και συνέδρια άνοιξε ένα δίαυλο επικοινωνίας και ενέταξε στο ΑΠΘ τα ζητήματα του φύλου, της σεξουαλικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ), μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του μεταπτυχιακού προγράμματος ‘’ΦΥΛ.-Σπουδές Φύλου: Μεθοδολογίες, θεωρίες, πολιτικές’’ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Διετέλεσε Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων στην Ελλάδα, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο ΠΤΔΕ, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, κ.ά. Διοργάνωσε αλλά και συμμετείχε σε συνέδρια, ημερίδες, επιστημονικές συναντήσεις, συνδιασκέψεις, ομάδες εργασίας, εργαστήρια με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική. Ενέταξε ΛΟΑΤΚΙ+ ενότητες σε μαθήματά της στο ΑΠΘ. Συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού εργασιακού και μαθησιακού περιβάλλοντος για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας . Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΠΘ δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα ασφαλές κλίμα σεβασμού και συμπερίληψης στο πανεπιστήμιο, εφαρμόζοντας καλές πρακτικές που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση και ενδυνάμωσή τους.

Λίνα Παπαδοπούλου – ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΕΔΡΑ JEAN MONNET ΕΥΡΩΠΑIΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ

Τα κυριότερα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν το ευρωπαϊκό συνταγματικό δίκαιο και τη σχέση ελληνικού και ενωσιακού δικαίου, την ισότητα και απαγόρευση διακρίσεων, τη δημοκρατία και τα πολιτικά κόμματα, την ελευθερία του λόγου, τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, τα δικαιώματα στον πολυεπίπεδο συνταγματισμό και θέματα βιοηθικής. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, υπήρξε μια εκ των συντακτών του νομοσχεδίου (μαζί με δύο άλλες νομικές συμβούλους, την καθηγήτρια Κατερίνα Φουντεδακη και τη δρ νομικής Μαρία Γερασοπούλου) το οποίο εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και καλύπτει τα δικαιώματα των παιδιών το οποίο και ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα δίνοντας ίσες ευκαιρίες στους ΛΟΑΤΚΙ και τις οικογένειες τους. Ιδρυτικό μέλος και γραμματέας της Σύμπραξης για το Κοινωνικό φύλο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα