Θεσσαλονίκη

Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για νερό και απόβλητα στην Θεσσαλονίκη

Οι ειδήσεις που βγαίνουν από την αποστολή της Θεσσαλονίκης στο Παρίσι.

Κατερίνα Καραμφυλίδου
οι-γάλλοι-ενδιαφέρονται-για-νερό-και-α-322845
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Καλεσμένοι του ΦΟΔΣΑ βρεθήκαμε από χθες το απόγευμα στο Παρίσι, αιρετοί, παράγοντες φορέων, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέλη του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και δημοσιογράφοι σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποστολή που έχει να κάνει με γνωριμία καλών πρακτικών σε σχέση με τα σκουπίδια, την ανακύκλωση,  την εξοικείωση με πρωτοπόρες και καινοτόμους μεθόδους ανακύκλωσης, αλλά και την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.

Σε ένα χαλαρό περιβάλλον ήρθαμε σε επαφή με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και ενεργειακής αξιοποίησής τους, όπως η SUEZ και η VEOLIA και διαπιστώσαμε τις προθέσεις τους, που έγιναν πιο σαφείς σήμερα δεύτερη μέρα.

Η σημερινή δεύτερη μέρα της επίσκεψης μας στο Παρίσι ξεκίνησε με τη γνωριμία με την εταιρία SUEZ. Μια γνωριμία που για τη Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού επιβεβαιώνει το ζωηρό ενδιαφέρον της Γαλλίας για επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, στο κομμάτι των υποδομών, τόσο στο νερό όσο και στη διαχείριση των απορριμάτων.

Μας το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Fabrice Rossignol, CEO της SUEZ, μιας εταιρίας κολοσσού με 90.000 εργαζόμενους σε 70 χώρες και με τζίρο, που θα ανέλθει  σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018.

Η ΕΥΑΘ στη οποία κατέχουν το 5,5% των ποσοστών της, ποσοστό που δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν στην διοίκηση της , και σκοπεύουν να το αυξήσουν. Άλλωστε δεν έκρυψε το ενδιαφέρον τους για την ιδιωτικοποίηση της: ”Η φιλοδοξία μας για την Ελλάδα είναι να τη συνοδεύσουμε στη διαχείριση στο νερό και στα απόβλητα. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε σε μεγάλα project όπως το νερό και να συμμετάσχουμε στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης που είναι στην ημερήσια διάταξη” . Σε ερώτηση μας προς τον ιδιο  έαν προβλέπεται πλήρη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης λόγω παλαιότητας, η απάντηση ειναι πως θα γίνει αντικατασταση του όπου χρειαστεί, αναφέροντας το παράδειγμα πόλεων με πολύ παλαιότερα δίκτυα από το δικό μας, όπως της Ρώμης  το οποίο ειναι σχεδόν εκατό χρόνων .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος τους ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης μας μίλησε για την ανάγκη προόδου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων.  ”Πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα στη διαχείριση απορριμάτων. Στην κεντρική Μακεδονία οι 38 δήμοι έχουν συνενώσει τις δυνάμεις τους έτσι ώστε να προβλέψουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων. Σκοπός μας είναι να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στη Γαλλία και να κάνουμε μία πιστή αντιγραφή των καλών πρακτικών τους. Έχουμε όραμα να δώσουμε λύση για όλη τη Β. Ελλάδα, έτσι ώστε να υπάρχει κατάλληλη και σωστή αξιοποίηση των απορριμάτων. Μεγάλη βαρύτητα δύνεται και στην ανάπλαση των πρώην χωματερών”. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα