Οι κουτσουπιές της ανοιξιάτικης Θεσσαλονίκης

Στολίζουν με τα ρόδινα- μοβ άνθη τους πολλούς δρόμους και ιστορικά κτήρια της ανοιξιάτικης Θεσσαλονίκης.

Πλάτων Κλεανθίδης
οι-κουτσουπιές-της-ανοιξιάτικης-θεσσ-990913
Πλάτων Κλεανθίδης

Οι κουτσουπιές με τα ρόδινα- μοβ άνθη τους στολίζουν πολλούς δρόμους και ιστορικά κτήρια της ανοιξιάτικης Θεσσαλονίκης.

Η κουτσουπιά ένα από τα πιο κοινά αυτοφυή δέντρα της ελληνικής χλωρίδας στολίζει τόσο την ελληνική ύπαιθρο, όσο και πολλούς από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η οδός Ερμού είναι η κατεξοχήν οδός της κουτσουπιάς, ενώ αρκεί μόνο μια ανθισμένη κουτσουπιά για να χρωματίσει την Αρχαία Αγορά, την Ροτόντα, το Λευκό Πύργο, το κόκκινο σπίτι στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, την οικία Πετρίδη και πολλά άλλα κτήρια, κατά την περίοδο του Πάσχα.

Η κουτσουπιά με επιστημονική ονομασία Cercissiliquastrum, ανήκει στην οικογένεια Χεδρωπά (LEGUMINOSAE). Κατανέμεται στη Ν. Ευρώπη και στη Δ. Ασία, μέχρι την Κριμαία και τη Συρία ανατολικά.

Στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πιο κοινά αυτοφυή δέντρα και στολίδια της ελληνικής χλωρίδας.

Χρησιμοποιείται συχνά ως καλλωπιστικό για τα ωραία του ρόδινα άνθη που βγαίνουν πριν από τα φύλλα, καθώς και για το ωραίο φύλλωμά του, με φύλλα νεφροειδώς- κυκλικά. Ανθίζει από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και το πρώτο 15θήμερο του Μαΐου και τα άνθη βγαίνουν σε δέσμες απ’ ευθείας στους βλαστούς και τους μεγαλύτερους κλάδους (Βλαστανθία). Σύμφωνα με το μύθο πιστεύεται ότι ο Ιούδας, μετά την ντροπή και τη μετάνοια για την προδοσία του Χριστού, κρεμάστηκε σε ένα τέτοιο δέντρο, γι’ αυτό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η κουτσουπιά είναι γνωστή ως δέντρο του Ιούδα.

Πηγές

Μπάουμαν Ε. 1993, Η ελληνική χλωρίδαΣφήκας Γ. 1983, Δένδρα και θάμνοι της Ελλάδας. Φυτολογία 2006, Εκδοτική Αθηνών. http://greekflora.gr/el/flowers/1628/Cercis-siliquastrum http://www.actaplantarum.org/floraitaliae/mod_viewtopic.php?t=10495

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα