Θεσσαλονίκη

Οι «πολύτεκνες» Πελαργίνες της Νυμφόπετρας

Η περιοχή της Νυμφόπετρας, σχεδόν δίπλα στη λίμνη Βόλβη, είναι «γη της επαγγελίας» για τους πελαργούς.

Πλάτων Κλεανθίδης
οι-πολύτεκνες-πελαργίνες-της-νυμφό-1024027
Πλάτων Κλεανθίδης

Συνωστισμός στην κάθε πελαργοφωλιά. Τα μικρά μεγάλωσαν και άρχισαν να μην χωρούν στις φωλιές τους στη Νυμφόπετρα στη λίμνη Βόλβη. Μόλις χθες μπήκαμε και επίσημα στο καλοκαίρι και από τα τέλη Μάρτη περίπου που γεννήθηκαν τα πελαργόπουλα έχουν περάσει σχεδόν τρείς μήνες.

Τελικά σε κάθε φωλιά τα μικρά είναι περισσότερα από δύο-τρία, αφού σε πολλές απ’ αυτές φαίνονται τέσσερα με πέντε που έχουν φτάσει σε μέγεθος σχεδόν τους γονείς τους. Κάποιοι κάτοικοι μάλιστα, ανέφεραν ότι την προηγούμενη ημέρα, ένα μικρό έπεσε κάτω και αυτοί κινητοποιήθηκαν άμεσα ώστε να επαναφέρουν το απρόσεκτο πελαργόπουλο στη φωλιά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, κάθε θηλυκός πελαργός (Ciconia ciconia ciconia) γεννά τον Απρίλιο, συνήθως 2-3, πολλές φορές όμως ως και 6 αυγά. Όπως φαίνεται λοιπόν στους πελαργούς της Νυμφόπετρας το σύνηθες είναι μεγαλύτερο του τρία. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει επίσης ότι ο πελαργός τρέφεται με ερπετά (φίδια και σαύρες), αμφίβια (βατράχια και φρύνους), μικρά θηλαστικά (αρουραίους, ποντίκια, τυφλοπόντικες) και έντομα (νύμφες, κολεόπτερα, και ορθόπτερα), ενώ σπάνια αναζητά ψάρια.

Οι τροφικές προτιμήσεις του πελαργού επιβεβαιώνονται και από κάτοικο της περιοχής. Το συμπέρασμα είναι ότι πολλά μικρά θέλουν και πολύ φαγητό για να μεγαλώσουν, άρα λοιπόν η περιοχή της Νυμφόπετρας, σχεδόν δίπλα στη λίμνη Βόλβη, είναι «γη της επαγγελίας» για τους πελαργούς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα