Θεσσαλονίκη

Οι Βιτρίνες του ΟΤΕ φιλοξενούν ιστορικά και επετειακά μετάλλια προβολής και μνήμης

Δείτε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Parallaxi
οι-βιτρίνες-του-οτε-φιλοξενούν-ιστορι-794411
Parallaxi

Πτυχιούχος της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών του Μονάχου και μαθητής του Carl Friedrich Voigt, ο KonradLange (1806-1856) υπήρξε ένα από τα σημαντικότατα στελέχη του βαυαρικού επιτελείου και διακρίθηκε ως χαράκτης νομισμάτων στο Νομισματοκοπείο των Αθηνών (1834-1840), αλλά και ορισμένων επετειακών εκδόσεων και μεταλλίων τιμητικού χαρακτήρα.

Η αναμνηστική σειρά των 12 ιστορικών μεταλλίων με κύριο θέμα τον Αγώνα του 1821 αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα έργα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία και συνιστά ένα ισχυρό μέσο αναγνώρισης, προβολής και μνήμης της Ελληνικής Επανάστασης. Στις εμπρόσθιες όψεις των καλλιτεχνημάτων απεικονίζονται εξέχουσες στρατιωτικές και πολιτικές προσωπικότητες και στις οπίσθιες, συνθέσεις που αναφέρονται στην ιστορική τους δράση. Οι αλληγορικές παραστάσεις συνοδεύονται από διευκρινιστικές επιγραφές και εδάφια της Αγίας Γραφής.

Η καλλιτεχνική αξία των μεταλλίων έγκειται στην αξιοθαύμαστη μικρογλυπτική δεξιότητα με την οποία μεταφέρονται στο μέταλλο τα προσωπικά χαρακτηριστικά των αγωνιστών, ώστε αυτά να αποτελούν συνάμα και στοιχεία ψυχογραφίας, αλλά και στην ικανότητα να αναπτύσσονται, σε πλήρη αρμονία με το κυκλικό πλαίσιο, πολυπρόσωπες συνθέσεις σε επάλληλλα πολλές φορές επίπεδα. Την παράδοση των μεταλλίων του Lange συνέχισε με επιτυχία στις αρχές του 20ου αιώνα ο χαράκτης Παναγιώτης Κελαϊδής.

Ένα πολιτιστικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, συναντά ένα ιστορικό ορόσημο, την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τα μετάλλια των K. Langeκαι Π. Κελαϊδή αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών του Σταύρου Παναγιωτάκηκαι του Νίκου Τσιαπάρα. Οι εικαστικές δημιουργίες των δύο καλλιτεχνών ακτινοβολούν τη λαμπρή επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων, ενσαρκώνοντας ένα γόνιμο εικαστικό διάλογο με ιστορικά και επετειακά χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια.

Ιδέα και γενική επιμέλεια: Δρ Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου

Καλλιτέχνες: Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Τσιαπάρας

Συνεργασία: Νομισματικού Μουσείου και Cosmote

Διοργανωτής: “CORNUCOPIA” Κοιν.Σ.Επ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα