Oι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης μαντεύουν τι θα ψηφίσεις
Ρόλο δημοσκόπου αναλαμβάνουν υποψήφιοι για τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ρόλο δημοσκόπου, πολιτικού επιστήμονα ή ψυχολόγου καλούνται να αναλάβουν, έναν μήνα και κάτι πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποψήφιοι για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Απαντώντας στο ένα και μοναδικό ερώτημα που τους έθεσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διατυπώνουν τις προσωπικές τους απόψεις για το πώς τελικά ψηφίζει ο κόσμος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Υποψηφιότητες με λάμψη ή πρόγραμμα και θέσεις;», «κομματικές προτιμήσεις ή ανεξάρτητες, υπερκομματικές παρατάξεις;», «λόγια ή έργο;» είναι μερικά από τα διλήμματα των ψηφοφόρων, για τα οποία οι υποψήφιοι παίρνουν θέση και διατυπώνουν με σαφήνεια την άποψή τους.
Στα κριτήρια της ψήφου οι απαντήσεις που δίνονται περιλαμβάνουν την ικανότητα και το προφίλ του υποψηφίου, την αγωνιστικότητά του, τις επικοινωνιακές του επιδόσεις, το πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιο, την εγγύτητα με τον κόσμο, το αν νοιάζεται και αν μπορεί…
Οι υποψήφιοι θεωρούν ότι ο κόσμος άλλοτε ψηφίζει ή καταψηφίζει, άλλοτε αξιολογεί το έργο ή τη μαχητικότητα μιας παράταξης και άλλοτε εμμένει σε κομματικές γραμμές ή τις ξεπερνά. Κάποιοι δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διαμόρφωση της άποψης του εκλογικού σώματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι, λιγότερο ή περισσότερο επηρεασμένοι από το χαρακτήρα της δικής τους υποψηφιότητας, αποφαίνονται για το «πώς τελικά ψηφίζει ο κόσμος» αλλά στέλνουν και το δικό τους μήνυμα προς τους ίδιους τους πολίτες για τη στάση που θεωρούν ότι πρέπει να κρατήσουν στις εκλογές.
Ακολουθούν αναλυτικά οι απαντήσεις των υποψηφίων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Αναστασία Καρυπίδου και την Πέπη Γιούλτση.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν…
Σπύρος Βούγιας:
«Οι πολίτες ψήφιζαν παλαιότερα με βασικό κριτήριο την κομματική τους προτίμηση. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές σε έξι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ανεξαρτήτως ποιότητας υποψηφίων, από το 1986 έως και το 2006. Το ανεξάρτητο, υπερκομματικό ψηφοδέλτιο της “Ανθρώπινης πόλης” που συγκροτήσαμε και καταθέσαμε στις εκλογές του 1998, έδειξε το δρόμο για την αλλαγή στα κριτήρια επιλογής των πολιτών. Η λογική του συνεχίστηκε το 2006 με την “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μπουτάρη, που κέρδισε δύο συνεχόμενες φορές τον Δήμο Θεσσαλονίκης (2010, 2014) διατηρώντας τα ίδια χαρακτηριστικά. Θα είναι κρίμα για την πόλη να υπάρξει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές μια οπισθοδρόμηση στα παλιά και παρωχημένα κομματικά κριτήρια. Η επιλογή του δημάρχου πρέπει να γίνει με βάση την ικανότητα και την καταλληλότητά του για τη θέση και την ανεξαρτησία του υπερκομματικού του ψηφοδελτίου».
Σωτήρης Ζαριανόπουλος: «Δεν υποβαθμίζουμε τα κριτήρια που καθένας θέτει μπροστά στην κάλπη. Όμως πίσω από τα προβλήματα της πόλης κρύβονται αιτίες της κεντρικής πολιτικής: υποχρηματοδότηση δήμων, πρόσθετη τοπική φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις με μνημόνια ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ακριβότερες, χειρότερες υπηρεσίες. Οι άλλοι συνδυασμοί ταυτίζονται μεταξύ τους και μ’ αυτή τη πολιτική. Νέα πρόσωπα σε παλιούς ρόλους. Μια από τα ίδια. Πόλη πιο φιλική στα μεγάλα συμφέροντα, πιο ακριβή, εχθρική στους κατοίκους της. Το πραγματικό δίλημμα, είναι: δήμαρχος υπηρέτης αντιλαϊκών κυβερνήσεων, «μακρύ χέρι» μεγάλων συμφερόντων ή δήμαρχος αγωνιστής, μαζί με τον λαό, σε καθημερινές μάχες, ενάντια στη μιζέρια, διεκδικώντας ανάσες για τους κατοίκους της πόλης, δείχνοντας άλλο δρόμο φιλολαϊκής ανάπτυξης. Ας κάνουμε τη διαφορά».
Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Θα ήταν ψέμα να ισχυριστούμε ότι η ελληνική κοινωνία παρέμεινε στάσιμη και δεν εξελίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τον μεταπολιτευτικό απόλυτο κομματικό εναγκαλισμό της αυτοδιοίκησης περάσαμε σταδιακά σε ένα αίτημα αποδέσμευσής της και αλλαγής προτύπων. Σε αυτό συνέβαλαν πολλά διάσπαρτα πετυχημένα παραδείγματα ανά την επικράτεια που απέδειξαν πως όταν υπάρχει μεράκι, σχέδιο, θέληση, γνώση και επιμονή, οι δήμοι προοδεύουν. Η πορεία βέβαια δεν είναι γραμμική και υπάρχουν πισωγυρίσματα – ελπίζουμε στη Θεσσαλονίκη να μην ζήσουμε ένα τέτοιο. Τα κριτήρια είναι η αποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία των προσώπων, η ύπαρξη σχεδίου και προτεραιοτήτων και η ομαδική δουλειά. Αν πληρούνται αυτά τότε υπάρχουν τα εχέγγυα».
Πέτρος Λεκάκης: «Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές βρίσκουν τη Θεσσαλονίκη σε μια κρίσιμη συγκυρία και καθιστούν καθοριστική την ψήφο των πολιτών. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου διακύβευμα είναι η Θεσσαλονίκη. Δεν αποφασίζουμε για κυβέρνηση, κόμματα, Βουλή. Για αυτό οι κομματικές προτιμήσεις, οι κομματικές γραμμές που επιχειρούν να βάλουν στην ατζέντα οι υποψήφιοι που έχουν τα κομματικά χρίσματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι κριτήριο επιλογής στις δημοτικές εκλογές. Οι πολίτες πρέπει να κρίνουν βάσει προγραμμάτων και ψηφοδελτίου. Και στη «Θεσσαλονίκη Πρώτη» είναι νομίζω κοινά αποδεκτό πως έχουμε την καλύτερη ομάδα για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς συμμετέχουν άνθρωποι έμπειροι στη διοίκηση, άνθρωποι ικανοί, άνθρωποι έτοιμοι να αγωνιστούν για την αυτοδιοίκηση και την πόλη και όχι για τα κόμματά τους».
Κατερίνα Νοτοπούλου: «Εμείς δίνουμε μία μεγάλη μάχη για να αλλάξουμε το «πως» ψηφίζουν οι πολίτες με το «πως θα πρέπει» να ψηφίζουν. Παρουσιάζουμε προτάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τους πολίτες και τις συζητάμε μαζί τους. Ακούμε τους δημότες, συζητάμε με τους φορείς, μαζί καταρτίσαμε το πρόγραμμά μας και συνεχίζουμε. Πιστεύουμε πως μαζί με τους πολίτες μπορούμε να διαμορφώσουμε κριτήρια επιλογής δημοτικού συμβουλίου και δημάρχου που να συγκεντρώνουν πραγματικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Ποιος- ποια μπορεί να κρατήσει τη Θεσσαλονίκη σε μία πορεία προόδου, μακριά από το σενάριο της επιστροφής στο καθεστώς της 25ετίας 1985- 2010 που πραγματικά η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της πόλης θέλει να ξεχάσει; Ποια – ποιος θα δουλέψει χωρίς ιδιοτέλεια και παραγοντισμούς για το κοινό καλό, για τον δημόσιο χώρο και πάντα για τα συμφέροντα των πολλών; Αυτά τα πρέπει να είναι να κριτήρια ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές».
Γιώργος Ορφανός: «Πιστεύω ακράδαντα ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες επιλέγουν να ψηφίσουν αυτόν που νοιάζεται για την πόλη, που έχει αποδείξει ότι κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται. Επίσης, θεωρώ ότι είναι μάταιο να περιμένεις από τους συνδημότες σου να σε στηρίξουν με την ψήφο τους, αν δεν γνωρίζεις καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και αν δεν είσαι προσιτός και δεκτικός να ακούσεις τα αιτήματά τους. Οι πολίτες θέλουν δήμαρχο αποφασιστικό, να εργάζεται σκληρά, να δίνει λύσεις στα προβλήματά τους. Έναν άνθρωπο, η πορεία του οποίου να αποδεικνύει ότι μπορεί να παράξει έργο. Η παράταξή μας, «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», προτιμάει να υποσχεθεί πενήντα πράγματα και να τα κάνει, παρά να υποσχεθεί χίλια πράγματα και αυτά να μη γίνουν ποτέ».
Νίκος Ταχιάος: «Εκείνο που διακρίνει τον πολύ κόσμο είναι η δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς, γεγονός καθόλου παράξενο αν σκεφτεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες άκουσαν πολλές υποσχέσεις και είδαν να συμβαίνουν ελάχιστα ή τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που τους έταξαν. Σ’ ότι αφορά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, ειδικά στο δήμο Θεσσαλονίκης, βλέπουμε να διαμορφώνετε μια πρωτοφανής κατάσταση. Δεκάδες πρόσωπα εμφανίζονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι είτε για να εξυπηρετήσουν προσωπικές φιλοδοξίες, είτε για να βάλουν «πόδι» στη διοίκηση του Δήμου, εκμεταλλευόμενοι το σύστημα της απλής αναλογικής. Ένα σύστημα που θα οδηγήσει μαθηματικά στην ακυβερνησία, αν ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν έχει ισχυρή πλειοψηφία. Σ’ αυτό το θόλο τοπίο θα πρέπει να βάλουμε μπροστά την λογική. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να δώσουν δύναμη στο υποψήφιο που έχει πιθανότητες να εκλεγεί για να είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Έχοντας ένα δήμαρχο με «δεμένα χέρια», οι επιπτώσεις θα ακουμπήσουν την καθημερινότητα όλων των δημοτών και η πόλη θα μετρήσει τέσσερα χαμένα χρόνια. Αυτό πρέπει να σκεφτούμε όλοι, όταν φτάσουμε μπροστά στην κάλπη. Πρέπει να πούμε ότι δεν ψηφίζουμε τον φίλο μας, ή τον γνωστό μας. Ψηφίζουμε αυτόν που μπορεί να διοικήσει. Ψηφίζουμε υπεύθυνα».
Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας απαντούν…
Απόστολος Τζιτζικώστας: «Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κόσμος ψηφίζει με βάση τα θέματα της καθημερινότητας που τον απασχολούν, με βάση τις υποδομές που γίνονται και πρέπει να γίνουν στον τόπο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη, με βάση το ποιος έχει συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα για τον τόπο του και ποιος μπορεί με τις θέσεις του και τη διεκδικητικότητά του να διασφαλίσει ότι και σε θέματα που δεν άπτονται στενά των αρμοδιοτήτων μιας Περιφέρειας μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα του τόπου. Φυσικά, όταν πρόκειται για διοίκηση, ο καθένας κρίνεται με βάση το έργο που έχει ήδη γίνει. Ωστόσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές παίζει ρόλο το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει αδιάφορους τους πολίτες».
Χρήστος Γιαννούλης: «Έχω ακούσει μια σοφή κουβέντα από ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Σε μια πολύ πρόσφατη συνέντευξη που του είχα πάρει, μου είχε πει με την εμπειρία του, αποτραβηγμένος πλέον από τα έντονα κομματικά πάθη, ότι κυρίως ο κόσμος καταψηφίζει, δεν ψηφίζει. Είναι και αυτό που προσπαθούμε να αλλάξουμε. Η ιστορία μπορεί να τιμωρήσει ή τιμωρεί ήδη τον Ψωμιάδη, τον Τζιτζικώστα και όλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά επιθυμία κάθε δημοκρατικού πολίτη είναι αυτή η διαδικασία είναι να έχει θετικό πρόσημο και όχι αρνητικό. Εμένα μπορεί να με συμφέρει η λογική του καταψηφίζω και δεν ψηφίζω, δηλαδή ότι κυρίως καταψηφίζω αλλά δεν επιλέγω κάτι που εκφράζει τα όνειρά μου για το μέλλον. Είναι μια άποψη που πρέπει να τη σκεφτούμε σοβαρά. Βλέπω δηλαδή ότι είναι μια θεωρία που μπορεί να είναι και κοντά στην πραγματικότητα».
Χρήστος Παπαστεργίου: «Ο κόσμος, δυστυχώς, ειδικά στις εκλογές που αναφέρονται σε πολυπληθές εκλογικό σώμα, αδυνατεί να έχει αδιαμεσολάβητη αντίληψη για τους εν δυνάμει εκπροσώπους του και επιλέγει, συνήθως, με επικοινωνιακά και διαφημιστικά κριτήρια. Και, όταν αυτό το πληρώνει, καταλαβαίνει το λάθος του, αλλά το κακό έχει γίνει. Οι “κοψοχέρηδες” δεν δικαιώνονται αναδρομικά και η φράση “μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”, ισχύει κατ΄ εξοχήν στην αυτοδιοίκηση. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Δείτε την Αττική με το Μάτι και την Μάνδρα. Εμείς διεκδικούμε τη θετική ψήφο. Μια ψήφο αποτέλεσμα σκέψης και ενδελεχούς σύγκρισης αναμεταξύ των πεπραγμένων, των προγραμμάτων και της προσωπικότητας και διαδρομής στα κοινά, των υποψηφίων και των παρατάξεων. Δεν είμαστε της λογικής “μάζευε κι ας είν΄ και ρώγες”. Δεν θέλουμε ούτε την ψήφο του κ. Καμένου, όπως με χαρά δέχθηκε ο κ. Τζιτζικώστας από το 2014, ούτε την ψήφο του κάθε Πολάκη, με τις φασιστικές απόψεις ενάντια στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Ζητούμε ψήφο εμπιστοσύνης, κριτικής και προοπτικής».
Δέσποινα Χαραλαμπίδου: «Εμείς στην «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» έχουμε εμπιστοσύνη στα κριτήρια των πολιτών. Θεωρούμε πως ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο νέος που μόλις βγήκε στην αγορά εργασίας και βιώνει την απογοήτευση, ο νέος και η νέα που ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό, γιατί εδώ δεν βλέπουν να έχουν μέλλον, ο μικρομεσαίος και μικρός επαγγελματίας, δεν επηρεάζεται όπως κάποιοι νομίζουν, από τις υποτιθέμενες λαμπερές υποψηφιότητες. Ο κάθε πολίτης γνωρίζει πολύ καλά πως οι άνθρωποι που θα είναι χρήσιμοι εφόσον εκλεγούν, είναι αυτοί που έχουν αποδείξει ότι ασχολούνται, χωρίς ιδιοτέλεια, με ουσιαστικό και αποφασιστικό τρόπο με τα κοινά. Δεν κάνουν φωτογραφίσεις, δεξιώσεις, φαντεζί χάι τεκ εκλογικά κέντρα και δημόσιες σχέσεις με όλους, αλλά μάχονται και διεκδικούν καθημερινά για τα δικαιώματα των πολλών, των αδύναμων και των κοινωνικά αποκλεισμένων».
Σωτήρης Αβραμόπουλος: «Δεν υποβαθμίζουμε τα προσωπικά κριτήρια που καθένας θέτει στην κάλπη. Να μην βρεθούμε, όμως, για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Γιατί σήμερα, όσα επηρεάζουν προς το χειρότερο τη ζωή μας, μπορούν να γίνουν κριτήριο πολιτικής στάσης και ψήφου σε ένα ευρύτερο κομμάτι κόσμου. Το πραγματικό δίλημμα για το λαό μας μπροστά στις περιφερειακές εκλογές είναι αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές ή αν θα αντεπιτεθούμε δυναμικά, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Το κρίσιμο είναι να υπάρχει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, η Λαϊκή Συσπείρωση, για να ενημερώνει το λαό, να αποκαλύπτει, να παρεμποδίζει, να οργανώνει την αντίσταση του λαού, να ακούγονται με τις ρεαλιστικές προτάσεις της πιο δυνατά οι διεκδικήσεις του λαού».
Φίλιππος Γκανούλης: «Είναι γεγονός πως σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας βασίζει την ψήφο τους αρκετά στην δημοσιότητα, την αναγνωσιμότητα και γενικότερα στο “φαίνεσθαι” του εκάστοτε υποψηφίου πέρα από προγράμματα και ρεαλιστικές προτάσεις. Η οικονομική κρίση δεν μας ενεργοποίησε ίσως ακόμη αρκετά, όμως σίγουρα μας βοήθησε να καταλάβουμε σε μεγαλύτερο βαθμό ότι οι λαϊκίστικες ρητορικές που χαϊδεύουν αφτιά πολύ πρόσκαιρα δεν βοηθούν στην πράξη τις ζωές μας. Έχω την εντύπωση πως ένα πολύ μεγάλο μέρος τους κόσμου θέλει, επιτέλους, αποτελεσματικότητα πέρα από μεγάλα λόγια, θέλει οργανωμένη παράταξη που να προτάσσει ρεαλιστικές υλοποιήσιμες προτάσεις, που να ξέρει πώς θα επιδιώξει την επίτευξη των στόχων της. Είναι σίγουρο πως δυστυχώς ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας θα ψηφίσει και πάλι με βάση το δίπολο «δεξιά – αριστερά» ή ακόμη το «γνωστός – άγνωστος», παραβλέποντας προγράμματα και τεκμηρίωση. Είμαι αισιόδοξος πως εν τέλει οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας θα προτιμήσουν την “Οικολογία – Πράσινη Λύση” με στόχο την βελτίωση της ζωής τους στην πράξη».
Θανάσης Αγαπητός: «Η κοινωνική πλειοψηφία ψηφίζει με βάση τα τεράστια προβλήματα, την ανεργία, την φτώχεια, τον αποκλεισμό από τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, την επέλαση του κέρδους στο περιβάλλον, την όλο και πιο δύσκολη καθημερινότητα. Συνυπολογίζει ότι έχει απέναντί του κεντρικό και τοπικό κράτος που ταυτίζονται, είναι αδιάφορα για τα προβλήματά του, τον πιέζουν με τη φορομπηξία και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, χαρίζονται στα μεγάλα συμφέροντα. Η πρόταση της Ανταρσίας στην Κ. Μακεδονία στην απόρριψη της κυρίαρχης πολιτικής προσθέτει το «ποιος φταίει»: η πολιτική κυβέρνησης – Τζιτζικώστα – ΕΕ και όσοι τη διαχειρίστηκαν. Επιμένει στο «πώς» πάμε στη διέξοδο και αρνείται το μοίρασμα της φτώχειας του ΣΥΡΙΖΑ και τη λογική των επιδομάτων που κανέναν δε βγάζουν από τη φτώχεια είτε τις «πατριωτικές» κορώνες της ΝΔ που ψήφισε και θέλει να εφαρμόσει όσα ΕΕ και ΔΝΤ υπαγορεύουν υπέρ της άρχουσας τάξης. Προτείνουμε να προστεθεί επίσης το «ποιος» μπορεί να δώσει διέξοδο, ο οργανωμένος λαός και ο συλλογικός αγώνας».
Γαβριήλ Αβραμίδης: «Στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία και θεμελιώθηκε η έννοια της πολιτικής, γι’ αυτό για εμάς τους Έλληνες η συμμετοχή στα κοινά είναι αυτονόητη. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που πολίτες στα καφενεία να συζητούν για την πολιτική. Είναι σαφές όμως πως σήμερα τα ΜΜΕ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και επηρεάζουν τα κριτήρια επιλογής των πολιτών για το τι και ποιον θα ψηφίσουν. Οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό έχουν υπερβεί τις κομματικές λογικές και ψηφίζουν τώρα περισσότερο με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Ένας επιτυχημένος δήμαρχος μπορεί να επανεκλεγεί χωρίς να είναι εκλεκτός κάποιου μεγάλου κόμματος. Στην τοπική αυτοδιοίκηση τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιλογή των ψηφοφόρων, ενώ στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης είναι ισχυρότερος ο ρόλος των κομμάτων, της ιδεολογίας και του σχεδίου που έχει ο υποψήφιος για την περιφέρεια. Καλώ τους συμπολίτες μου να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές και να ψηφίσουν αυτό που τους εκφράζει καλύτερα, θεωρώ πως η αποχή αποδυναμώνει τη δημοκρατία και βέβαια η επιλογή της απόρριψης όλων με το άκυρο και το λευκό δεν αποτελεί λύση».
ΔΕΙΤΕ:
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν στα ερωτήματα της Parallaxi
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ