Οι ζωές των άλλων: Η προξενήτρα
Όσα θα θέλατε να μάθετε για τα γραφεία γνωριμιών-συνοικεσίων
Από τα παραμύθια με τους βασιλιάδες που διοργάνωναν χορούς προκειμένου να βρουν νύφες και τις προξενήτρες στις γειτονιές που έγιναν φιγούρες του κινηματογράφου και ταυτίστηκαν με την Γεωργία Βασιλειάδου στα σύγχρονα γραφεία συνοικεσίων. Η Μαρία Κανταρτζή δεύτερης γενιάς σύμβουλος σχέσεων ακολούθησε το επάγγελμα της μητέρας της Νάνσι Κανταρτζή και μας εξηγεί όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε για τα γραφεία γνωριμιών.
Τι είναι ένα γραφείο συνοικεσίων- γνωριμιών τι προσφέρει και πως λειτουργεί; Αλήθεια το ονομάζουμε γραφείο συνοικεσίων ή γνωριμιών;
Το ίδιο είναι απλά το γραφείο γνωριμιών είναι μια έκφραση πιο σύγχρονη, σε σχέση με το γραφείο συνοικεσίων. Όπως και να λέγεται, είναι ένα πολύ δυνατό μέσο βοήθειας για να φέρει σε επαφή ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μια σοβαρή σχέση, συμβίωση ή γάμο. Το έργο μας είναι να βρούμε σε αυτόν που απευθύνεται σε εμάς το ιδανικότερο ταίρι. Δεν υπάρχει το τέλειο. Στόχος είναι να βρεις έναν άνθρωπο με κοινά οράματα και να πληροί τα βασικά χαρακτηριστικά που αναζητάς.
Η δικιά σας πορεία ποια είναι;
Η δικιά μου είναι δεκαετής. Ξεκίνησε η μητέρα μου πριν από πολλά χρόνια. Η σκέψη της ήταν να μπορέσει να βοηθήσει ανθρώπους που βιώνουν τη μοναξιά. Είχε ανησυχίες από μικρή με τα κοινωνικά θέματα ,είχε ασχοληθεί, έκανε σεμινάρια ως σύμβουλος σχέσεων και αποφάσισε ότι της ταιριάζει και το ξεκίνησε. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, αποφάσισα κι εγώ με τη σειρά μου να την ακολουθήσω. Παλαιότερα τα γραφεία ήταν προωθημένα σε μεγαλύτερες ηλικίες, πλέον απευθύνονται σε εμάς πολλοί άνθρωποι νεαρής ηλικίας.
Σας επηρέασε καθόλου στην επαγγελματική σου επιλογή η μητέρα σου;
Ναι φυσικά, σίγουρα.
Υπάρχουν πολλά γραφεία στην Ελλάδα;
Υπάρχουν αρκετά γραφεία, το θέμα είναι να είναι επαγγελματίες και να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τον πελάτη, διότι πολλά από αυτά λειτουργούν απλώς επειδή το συνοικέσιο είναι πλέον διαδεδομένο. Υπάρχουν και οι σελίδες γνωριμιών που εφιστούν μεγάλη προσοχή στη χρήση τους. Έχουμε και εμείς σελίδα στην οποία μπορεί κάποιος να δημιουργήσει το προφίλ του και να κάνει γνωριμίες online ,όμως είναι πλήρως ελεγχόμενο από εμάς ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του και την ασφάλεια των πελατών.
Τι ζητάνε αυτοί που έρχονται σε ένα γραφείο συνοικεσίων;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ. Ο καθένας δίνει βαρύτητα σε διαφορετικά δεδομένα. Στατιστικά οι άντρες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην εμφάνιση, οι γυναίκες στην επαγγελματική αποκατάσταση και στις νεότερες ηλικίες να είναι έτοιμος ο άντρας να κάνει οικογένεια. Άλλος όμως μπορεί να δώσει έμφαση στην μόρφωση να έχει πτυχίο και να απαιτεί να υπάρχει και από την άλλη πλευρά το ίδιο. Άλλος μπορεί να εστιάζει μόνο στον χαρακτήρα και να μην τον ενδιαφέρει κάτι άλλο ιδιαίτερο. Πάντως σε σχέση με παλαιότερα ο κόσμος έχει προσγειωθεί στα στάνταρ του. Παλαιότερα ήταν πιο απαιτητικά τα πράγματα σε όλους τους τομείς.
Ο σκοπός είναι πάντα ο γάμος;
Όχι απαραίτητα μπορεί κάποιος να είναι 60 ετών χήρος να μην τον ενδιαφέρει να ξαναπάει στην εκκλησία ή στο δημαρχείο αλλά να τον ενδιαφέρει η συμβίωση. Το 90 % και παραπάνω στις ηλικίες 30 με 50 που είναι άγαμοι θέλει γάμο και οικογένεια.
Είναι ένα πολύ παλιό επάγγελμα και αρκετά συνδεμένο με πολλούς τομείς. Το συναντάμε στα παραμύθια, σε μύθους, στις ελληνικές ταινίες. Γιατί πιστεύεις ότι υπάρχει διαχρονικά αυτή η ανάγκη ;
Το προξενιό τότε λειτουργούσε με άλλα δεδομένα. Ήταν περισσότερο οικονομικοί οι λόγοι. Να αποκατασταθεί η κοπέλα. Σήμερα δεν είναι αυτό. Είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Ούτε οι μεγαλύτεροι ούτε οι μικρότεροι φλερτάρουν πλέον. Γιατί όλα από εκεί ξεκινάνε να έρθεις σε επαφή με τον άλλο, να τον γνωρίσεις. Είναι και η οικονομική κρίση ο λόγος που ένας στα 30 -40 μπορεί να αδυνατεί να κάνει οικογένεια οπότε σκέφτεται αν πρέπει να μπει στην διαδικασία να κάνει σχέση και πως θα την εξελίξει. Αυτοί που καταλήγουν σε ένα γραφείο συνοικεσίων είναι οι συνειδητοποιημένοι, θέλουν κάτι σοβαρό. Και επειδή δεν μπορούν να το γνωρίσουν εύκολα από τον κύκλο τους είτε γιατί έχουν απομονωθεί κοινωνικά είτε γιατί σε ηλικίες άνω των 30 κάποιοι φίλοι τακτοποιούνται, έχουν σχέσεις και οικογένειες οπότε ο κύκλος κλείνει. Γι’ αυτό επιλέγουν να ζητήσουν βοήθεια. Το ίδιο κάνει και μια μητέρα χωρισμένη, για την οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο και ανασφαλές να αναζητήσει μόνη της ένα νέο σύντροφο ή ένας ηλικιωμένος πρόσφατα χήρος που δε μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα της μοναξιάς.
Άντρες ή γυναίκες;
Και τα δύο σχεδόν ισάριθμα μοιρασμένα.
Τι προσόντα θέλει να έχει κάποιος για να κάνει αυτή τη δουλειά;
Θέλει πολύ δυνατό ένστικτο, πολύ καλό αυτί να μπορείς να κατανοείς πραγματικά τι θέλει ο άλλος και ποιες είναι οι ανάγκες του για να μην τον ταλαιπωρήσεις με άσκοπα ραντεβού. Το εύκολο είναι να έρθει κάποιος και να του προτείνεις συνεχώς ραντεβού. Το ζητούμενο όμως είναι να καταλάβεις πραγματικά τι του ταιριάζει για να μπορέσει να καταλήξει σ αυτό που θέλει όσο πιο άμεσα γίνεται.
Υπάρχουν και οι καχύποπτοι που πιστεύουν ότι τα γραφεία είναι απάτη. Ότι στήνονται για να παίρνουν χρήματα. Τι πρέπει να προσέξει κάποιος στην αναζήτηση ενός γραφείου;
Συνήθως με εμάς το μεγαλύτερο ποσοστό που έρχονται είναι συστημένοι από άλλους οπότε λειτουργεί το από στόμα σε στόμα. Για κάποιον που δεν ξέρει και δεν του έχει μιλήσει κάποιος ίσως να υπάρχει η δυσπιστία. Το αντικείμενο μας βέβαια είναι ιδιαίτερο. Δεν πουλάμε π.χ ένα σπίτι ή ένα ρούχο να μπορώ να το επιδείξω εκ των προτέρων και να εγγυηθώ για την ποιότητα του. Όταν μιλάμε για σχέσεις ποτέ και κανείς δεν ξέρει. Κάνεις την καλύτερη δυνατή προσπάθεια. Από εκεί και πέρα κάποιος θα πάει να μιλήσει με ένα ή παραπάνω γραφεία και ενστικτωδώς θα πρέπει να αποφασίσει τι θα επιλέξει. Δε μπορούμε από την αρχή να δείξουμε κάτι πρακτικό για να πείσουμε κάποιον. Εμένα δε με ενδιαφέρει και να πείσω έναν άνθρωπο αν δω ότι δε μπορώ να τον βοηθήσω. Με ενδιαφέρει να κάνω πελάτη κάποιον που μπορώ να του συστήσω ανθρώπους που του ταιριάζουν.
Θα απορρίπτατε δηλαδή και κάποιον;
Αν δε μπορώ να τον βοηθήσω φυσικά. Μπορεί κάποιος να έχει παράλογες απαιτήσεις. Γι’ αυτό γίνεται και η συνέντευξη για να τον γνωρίσουμε και να μάθουμε τι ψάχνει. Γίνεται ένα συμβόλαιο συνεργασίας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτήν την περίοδο είμαστε κοντά του μέχρι να βρει το ταίρι του .
Υπάρχει το διαδίκτυο πριν από αυτό η τηλεόραση. Και τα δύο προσπαθούν να αντικαταστήσουν το επάγγελμά σας. Η μεν τηλεόραση με εκπομπές γνωριμιών το διαδίκτυο με τα δεκάδες site γνωριμιών. Πόσο κακό σας έκανε αυτό επαγγελματικά;
Καταρχάς θεωρώ πως η τηλεόραση δεν έχει σχέση με αυτό που κάνουμε εμείς. Οι εκπομπές κατά την ταπεινή μου άποψη είναι εκμετάλλευση ανθρώπων. Για μένα δεν είναι καν τρόπος επαφής και γνωριμίας ανθρώπων. Οι σελίδες στο διαδίκτυο απαιτούν σύνεση. Μπορεί να νομίζεις ότι μιλάς με κάποιον και να μιλάς με κάποιον άλλον με τελείως διαφορετικά στοιχεία. Έχουμε και εμείς την δική μας σελίδα γνωριμιών. Προσπαθήσαμε να την στήσουμε όμως με την λογική του γραφείου. Με όλη την προστασία που μπορεί να έχει ο πελάτης. Ελέγχουμε τα στοιχεία και την γνησιότητα τους. Τώρα το τι θα πουν και αν γνωριστούν και βρεθούν είναι δικό τους θέμα. Όμως ξέρουν από την αρχή ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα. Ο οποιοσδήποτε μπορεί με μια ελάχιστη συνδρομή να συμμετέχει.
Λένε οι περισσότεροι πως αυτός που θα πάει σε ένα γραφείο έχει ένα κουσούρι. Για να έμεινε ανύπαντρος έχει αυτός το πρόβλημα;
Συνήθως είναι το εντελώς αντίθετο. Ο κόσμος έχει ποιότητα έχει προσόντα τα οποία αναζητά και από τον μελλοντικό σύντροφο. Ισχύει όμως και αυτό που είπα ότι παλαιότερα οι άνθρωποι ήταν πιο απαιτητικοί τώρα έχουν προσγειωθεί στην πραγματικότητα.
Η διαδικασία που ακολουθείτε ως γραφείο ποια είναι;
Απευθύνεται κάποιος σε εμάς, ρωτάμε τα πάντα για τον ίδιο ,φτιάχνουμε ένα πλήρες προφίλ, , ρωτάμε να μάθουμε τι ακριβώς ψάχνει και φτιάχνουμε και το προφίλ του ατόμου που θέλει να γνωρίσει. Από εκεί και πέρα κάνουμε εμείς το συνταίριασμα το matchmaking πρώτα στον υπολογιστή για να γίνει ένα ξεκαθάρισμα πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία όπως ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, διαμονή, επάγγελμα. Μετά εμείς εμπειρικά με βάση τα υπόλοιπα δεδομένα, όπως ο χαρακτήρας, που είναι και τα ουσιαστικά και δεν μπορεί να τα κρίνει ο υπολογιστής, κάνουμε τις επιλογές μας .Τους φέρνουμε σε επαφή και επικοινωνούν μεταξύ τους. Μετά υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το πως πήγε το ραντεβού και κινούμαστε ανάλογα. Πάντα ευχή μας είναι να υπάρχει καλή έκβαση.
Πόσο χρόνο μπορεί να πάρει ;
Μπορεί ελάχιστο, έχουν γίνει γάμοι μεταξύ ατόμων που έκαναν ένα και μοναδικό ραντεβού. Μπορεί ένα μήνα, ένα χρόνο ή περισσότερο. Δεν μπορείς να το ξέρεις ποτέ από την αρχή. Προσπαθείς όμως να καταλήξεις όσο πιο άμεσα γίνεται.
Στην συνέντευξη μπορεί κάποιος να υπερβάλλει στα θετικά του χαρακτηριστικά για να αρέσει;
Κανένας δε μπορεί να είναι αντικειμενικός με τον εαυτό του, γι’ αυτό και δε ζητάμε από τον πελάτη να περιγράψει τον ίδιο. Συμπληρώνει τεστ προσωπικότητας και φροντίζουμε με ποικίλες ερωτήσεις να διαμορφώσουμε όσο αναλυτικότερα γίνεται το προφίλ του.
Από επαρχία έχετε πελάτες;
Ναι, φυσικά
Πετυχαίνουν αυτές οι σχέσεις σύμφωνα με τα στατιστικά;
Ναι τα στατιστικά λένε ότι πετυχαίνουν
Και σκέψου ότι δεν προϋπάρχει έρωτας και πάθος
Ποια η διαφορά αν υποθέσουμε ότι είμαι φίλη σου και σου προτείνω να βγεις με μια φίλη μου. Και τυχαίνει από την γνωριμία σας να προκύψει σχέση. Και έρωτας και πάθος. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να προϋπάρχει έρωτας με άνθρωπο που δεν έχεις γνωρίσει. Μόνο στα παραμύθια ίσως.
Είστε ένα αναγνωρισμένο επάγγελμα;
Ναι βεβαίως με έναρξη στην εφορία, σφραγίδα, ΑΜΦ, έδρα. Υπάρχουν πολλοί που δουλεύουν με άτομα μόνο από το εξωτερικό, με κινητά τηλέφωνα, χωρίς γραφεία, χωρίς αποδείξεις, χωρίς παραστατικά. Υπάρχουν κι αυτοί που προσθέτουν σαν δραστηριότητα τα συνοικέσια σε άσχετες με το αντικείμενο επιχειρήσεις, πχ γραφεία ευρέσεως εργασίας. Αυτά πρέπει να τα προσέξει κάποιος πριν απευθυνθεί οπουδήποτε. Διότι το αντικείμενο «γνωριμίες» έχει επεκταθεί πολύ.
Κάποιο περιστατικό που σας έχει μείνει αξέχαστο;
Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Στο επάγγελμα μας υπάρχει το απόρρητο δεν μπορείς να τα πεις. Αλλά όταν βλέπεις τόσο κόσμο και έχεις αυτήν την επαφή έχεις πολλές ιστορίες να πεις.
Σας καλούν σε γάμος;
Όχι όλοι αλλά συμβαίνει. Υπάρχουν άνθρωποι που όπως είπα μας συστήνουν σε γνωστούς τους για να τους βοηθήσουμε. Αυτοί δε ντρέπονται, το ίδιο κι αυτοί που μας καλούν στους γάμους τους. Υπάρχει όμως κι ένα ποσοστό ανθρώπων που δε νιώθουν την ίδια άνεση να εκμυστηρευτούν το «μυστικό» τους.
Πώς βλέπετε το μέλλον του επαγγέλματος;
Με τα νέα δεδομένα της εποχής το βλέπω λαμπρό. Είναι δυσάρεστο, σε κοινωνικό επίπεδο, να υπάρχει τόση μοναξιά ενώ υπάρχει τόση ανάγκη για συντροφικότητα. Είναι ευτυχές όμως ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει.