Όλες πρέπει να ξέρουν πώς να προσπαθούν
Τι κάνει η ομάδα She & He στη Θεσσαλονίκη;
Λέξεις: Χρήστος Ωραιόπουλος | Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του She & He
Μπορεί να μη διανύουμε την πιο αισιόδοξη περίοδο, τα προοδευτικά μας αισθητήρια να έχουν πληγεί από το συντηρητισμό και τη μισαλλοδοξία και ειδικά εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη να έχουμε ενδεχομένως απογοητευτεί από τις προσδοκίες που έχουμε από την πόλη και τους κατοίκους της. Πάντα όμως -ή τουλάχιστον έτσι θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε – συμβαίνει κάτι, συνήθως, μικρό που αλλάζει λίγο τον αέρα και μας δίνει ελπίδα.
Το Νοέμβριο του 2019 έμαθα για την ομάδα She & He και παρακολούθησα μια δράση της για τη βία που ασκείται κατά των γυναικών σε χώρες της Ευρώπης. Λίγους μήνες μετά με αφορμή μια πολύ όμορφη ιδέα που κάνουν πράξη από τις αρχές του χρόνου συναντήθηκα με την Έφη Μακαμτζή, ιδρυτικό μέλος του She & He.
Η Έφη είναι πάντα αισιόδοξη και χαμογελαστή, γεμάτη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για αυτό που κάνει.
“Η όλη ιδέα είχε ξεκινήσει από ένα άσχημο περιστατικό που μου συνέβη μέσα σε μια σχέση που είχα με ένα αγόρι. Λόγω των σπουδών μου ήμουν πολύ εξοικειωμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατ’ επέκταση με την ισότητα των φύλλων. Έτσι ενέταξα και ερμήνευσα το περιστατικό μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Ως γυναίκα και δέκτης σεξιστικών συμπεριφορών με ενδιέφερε να δημιουργήσω μια ομάδα, η οποία πέρα από το ότι θα είναι ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη, θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Κάπως έτσι ήταν το She & He, όταν ξεκίνησε. Αυτό όλο συνέβη το Σεπτέμβριο του 2017 και στην πορεία πραγματοποιούνταν και τα απαραίτητα διαδικαστικά με την Κατερίνα Κατσίνα και την Ευσταθία Χατζηθεοδώρου, δηλαδή το 2019 αποκτήσαμε νομική προσωπικότητα” μου εξηγεί η Έφη.
Το όνομα μού κάνει εντύπωση, αφού όπως μου είπε η Έφη η αρχική σύλληψη είχε στον πυρήνα της τη γυναίκα, όμως επιζητούσαν κάτι πιο γενικό με μεγαλύτερες αγκαλιές. Δεν ήθελαν να αποκλείσουν κανέναν.
“Το όνομά μας εμφανίστηκε κατά κάποιο τρόπο μόνο του. Σπάγαμε το κεφάλι μας βδομάδες και έτσι όπως χάζευα τις ειδήσεις έπεσα πάνω στην καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών heforshe και έτσι πειράζοντας λίγο τις λέξεις βαφτιστήκαμε. She and He, διότι την ανισότητα μπορεί να την αντιμετωπίζουν και γυναίκες και άνδρες και άλλοι άνθρωποι διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού. Πρώτα το she για προφανείς λόγους. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να υψώσουμε τείχη σε κάποιον που μας είχε ανάγκη. Έστω για να απευθυνθεί ή να μιλήσει κάπου.”
Όσο μου τα λέει αυτά η Έφη σκέφτομαι ότι τρία σχεδόν χρόνια ζωής και παρουσίας δεν γεμίζουν εύκολα και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που όχι απλά κράτησε ζωντανό το She & He, αλλά το έχει κάνει σήμερα να ανθεί και να ανθίζει τις προσωπικότητες των γυναικών.
“Μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια ενασχόλησης με την εκπαίδευση και την ενημέρωση για τα ζητήματα που σου ανέφερα, η καθεμιά από τις κοπέλες που ήμασταν στην ομάδα έτρεχε και κάτι δικό της έξω από το She & He, στη ζωή της. Έτσι πάνω κάτω όλες είχαμε αποκτήσει μια εμπειρία στο πώς να ξεκινάς κάτι, τι χρειάζεσαι, μάθαμε τι είναι καλό να βγάλεις προς τα έξω, ποια στοιχεία και πώς τα προωθείς σε ένα βιογραφικό. Αυτό έγινε τόσο εμπειρικά, όσο και από δικό μας ψάξιμο, συνομιλίες με άλλες γυναίκες που είχαν εμπειρία. Με αυτά τα δεδομένα σκεφτήκαμε να αναπροσαρμόσουμε το πλαίσιο δραστηριοποίησής μας και να προσφέρουμε κάτι ακόμη πιο ωφέλιμο και ταυτόχρονα πρακτικό. Με απτό αποτέλεσμα. Έτσι μετά από συζητήσεις, συγκέντρωση πληροφοριών και πολλή δουλειά ήρθε η ιδέα να πραγματοποιήσουμε τακτικά trainings για την προσωπική ενδυνάμωση και την ανάδειξη δεξιοτήτων κυρίως από τη γυναικεία σκοπιά και για τις γυναίκες. Αισίως το πρώτο training πραγματοποιήθηκε φέτος τον Ιανουάριο και έκτοτε έχουν γίνει, άλλα επτά, με διαφορετικά θέματα ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κυρίως όταν θέλουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, καθώς και μια βραδιά με πετυχημένες γυναίκες, που θα επαναληφθεί στις 13 Μαρτίου.”
Έχει κάτι πολύ όμορφο αυτή την προσπάθεια, όμως θα βρεθούν οι κακοπροαίρετοι που θα πουν ότι μπορεί και μόνη της μια γυναίκα να ψάξει και να μάθει αυτά που παρέχει το She & He, ωστόσο η Έφη έχει απάντηση:
“Αυτό θα το έλεγε κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργούν τα πράγματα. Σίγουρα μπορεί καθεμιά να γκουγκλάρει π.χ τι φωτογραφία να βάλω στο linkedin και να πάρει μια απάντηση. Αυτή είναι μια απλοϊκή σκέψη. Εμείς ως ομάδα είναι δίνουμε μια απάντηση την οποία έχουμε ψάξει ή προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα τα οποία διαφέρουν κατά πολύ από αυτά της Αγγλίας, ας πούμε. Επίσης είναι αλλιώς να σου παρέχει κάποιος συγκεντρωμένες πληροφορίες, αλληλένδετα tips και συμβουλές για αυτό που σε ενδιαφέρει. Πολύ σημαντικό για εμάς ήταν αυτές οι συναντήσεις να γίνονται ομαδικά. Όταν το πρόβλημα μοιράζεται, διαιρείται. Το ενδιαφέρον γίνεται συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις κοπέλες και αίρεται ο δισταγμός. Η μια στηρίζει την άλλη. Το να βλέπεις ακριβώς αυτό που σου περιγράφω είναι μεγάλη ικανοποίηση και θα έπρεπε να είναι και ο κύριος στόχος τον γυναικών, αν όχι στόχος σίγουρα μια βασική μας αρχή.”
Με την Έφη σκεφτόμαστε αν υπάρχει ένα σημείο που θα μπορεί πια να πει ότι πέτυχε κάτι.
“Δεν θα είμαι ποτέ εντελώς ευχαριστημένη. Πάντα θα υπάρχει εξέλιξη. Κάθε μέρα μπορεί να ακούσεις ένα πρόβλημα μιας γυναίκας και να τη βοηθήσεις. Αυτές είναι στιγμές χαράς. Δυστυχώς, όμως, η πηγή είναι ανεξάντλητη. Μετά από πολύ καιρό μπορεί να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και το βάρος να μετατοπιστεί αλλού. Αυτό που έχω εγώ ως αρχή είναι ότι αν αποτύχει αυτό το εγχείρημα, θα αποτύχει το όνειρό μου.”