Θεσσαλονίκη

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Πεζοδρομείται άμεσα η οδός Τσιμισκή

Ολες οι λεπτομέρειες για την αλλαγή που θα έχει ολοκληρωθεί σε έναν μήνα.

Parallaxi
οριστικο-πεζοδρομείται-άμεσα-η-οδός-τ-583913
Parallaxi

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη το οποίο έμεινε στα χαρτιά για περισσότερα από 12 χρόνια, γίνεται πλέον πραγματικότητα: Η οδός Τσιμισκή θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με πεζοδρόμηση των δύο λωρίδων της και μετατροπή των υπόλοιπων δύο σε χώρο διέλευσης αποκλειστικά λεωφορείων καθώς και σε ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης.

Την πρωτοβουλία είχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης ο οποίος μετά από διαβούλευση με όλους τους παραγωγικούς φορείς της πόλης πρότεινε τις αλλαγές στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κι αυτό με τη σειρά του άναψε το πράσινο φως ώστε άμεσα να προχωρήσει η παρέμβαση με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Δημοτικό Ταμείο ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και χρηματοδοτήσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Μάλιστα, οι παρεμβάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του επόμενου μήνα ώστε η Θεσσαλονίκη να μπορέσει να υποδεχτεί το πλήθος των τουριστών που θα έρθουν τους καλοκαιρινούς μήνες με ένα νέο πρόσωπο, περισσότερο ανθρώπινο, που να ευνοεί τις βόλτες και τα ψώνια στα μαγαζιά.

Η ιδέα της πεζοδρόμησης της οδού Τσιμισκή είχε πέσει στο τραπέζι πρώτη φορά το μακρινό 2009 από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Τίνα Μπιρμπίλη στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Θεσσαλονίκη 2012» αλλά έμεινε στα χαρτιά καθώς η θητεία της κυβέρνησης Παπανδρέου έληξε άδοξα.

Την πρόταση για πεζοδρόμηση της κεντρικής οδικής αρτηρίας της Θεσσαλονίκης επανέφερε το 2012 και ο Γιάννης Μπουτάρης χωρίς ωστόσο να την ολοκληρώσει. Η «τρίτη και φαρμακερή» απόπειρα σήμερα φαντάζει η πλέον εφικτή και οι λόγοι είναι πολλοί:

  • Οι Θεσσαλονικείς έχουν ήδη συνηθίσει την ιδέα του πεζόδρομου αφού μετά από τόσους μήνες καραντίνας τα αυτοκίνητα είναι έτσι κι αλλιώς ελάχιστα και οι δρόμοι άδειοι. Πληροφορίες λένε ότι μετά τις 21.00 το βράδυ όσοι έχουν δικαίωμα μετακίνησης παίζουν μπάλα στην μέση του δρόμου.
  • Τα περισσότερα μαγαζιά στον πάλαι ποτέ εμπορικό δρόμο της πόλης έχουν κλείσει μια και καλή κι έτσι οι εργασίες οι οποίες θα διαρκέσουν σχεδόν έναν μήνα δεν θα τους δημιουργήσουν πρόβλημα.
  • Οι τιμές για ελεγχόμενη στάθμευση στους γύρω δρόμους είναι τέτοιες που καλύτερα πλέον να το πάρουν απόφαση όσοι οδηγοί έχουν δουλειές στο κέντρο ώστε να μην προσεγγίσουν καθόλου την περιοχή.

Την ιδέα πεζοδρόμησης της οδού Τσιμισκή, από την αρχή την Εθνικής Αμύνης μέχρι την οδό Βενιζέλου, ενθάρρυνε αυτόν τον καιρό και ο ίδιος ο βορειοελλαδίτης υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, αφού με την κατασκευή του flyover περιφερειακού που προχωρά, αναμένεται να μειωθούν κατά πολύ τα αυτοκίνητα τα οποία θα διασχίζουν το κέντρο για να βρεθούν στα δυτικά.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου πεζοδρόμησης της οδού Τσιμισκή θα έρθουν άμεσα στη δημοσιότητα και σίγουρα πριν εκπνεύσει η σημερινή μέρα, Πρωταπριλιά του 2021, η οποία ενδείκνυται για τέτοια άρθρα τα οποία μπλέκουν σκωπτικά την πραγματικότητα με το όνειρο και την ουτοπία. Αλλωστε, σε αυτήν την πόλη μπορεί να μην καταφέραμε παρά μόνον για λίγες ώρες να αποσπάσουμε τους δρόμους από τα αυτοκίνητα και να τους αποδώσουμε στους πεζούς, μπορεί να ανεχόμαστε παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού στην Τσιμισκή, ταξί στις λωρίδες λεωφορείων και άλλα πολλά, ωστόσο τίποτα δεν μας εμποδίζει να… σχεδιάζουμε.

Πρωταπριλιά σήμερα. Και του χρόνου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα