Όσα είδαμε και ζήσαμε στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
Όσα ζήσαμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Λέξεις και εικόνες: Κική Μουστακίδου
«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ποτέ ούτε τόσο όμορφη, ούτε τόσο άσχημη όσο τη φανταζόμαστε. Είναι όμως το μόνο που έχουμε». Παραφράζοντας τη Μαργαρίτα Καραπάνου, αυτή η πόλη σήμερα υποδέχτηκε όλους εκείνους που θέλησαν να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.
Η εξέδρα στήθηκε στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στο σημείο από νωρίς το πρωί. Από το Λευκό Πύργο μέχρι τις Ομπρέλες, οι πλανόδιοι πωλητές και οι καντίνες σήκωσαν τα μανίκια και έπιασαν δουλειά: κουλούρια, ποπ κορν, χοτ ντογκ, ξηροί καρποί και γλειφιτζούρια για τα παιδιά. Το μενού είχε απ’ όλα.
Οι πάγκοι με τις ελληνικές σημαίες και τα υπόλοιπα αξεσουάρ της μέρας, όπως κόρνες, σφυρίχτρες και κασκόλ, όπως σε κάθε παρόμοια συγκέντρωση, ξεφύτρωσαν σε διάφορα μέρη με τις τιμές να είναι πιο «τσιμπημένες» όσο πλησίαζε κανείς στον ακριβή τόπο της συγκέντρωσης. Μια μικρή, πλαστική σημαία κόστιζε πέντε ευρώ ενώ η μεγάλη είχε το διπλάσιο κόστος.
Από τα μεγάφωνα της εκδήλωσης, τα τραγούδια λειτουργούσαν ως μουσικές γέφυρες ανάμεσα στα συνθήματα. Τα κομμάτια «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» και «Όταν σφίγγουν το χέρι», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη τραγουδήθηκαν από αρκετούς ενώ η φωνή του Γιώργου Νταλάρα στο «Η μάνα του Αλέξανδρου», σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, ακούστηκε πολλές φορές. Υπήρξε ένταση και πάθος. Και συγκίνηση.
Τα συνθήματα του συλλαλητηρίου απευθύνονταν κυρίως στους πολιτικούς. «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» και «η Μακεδονία είναι ελληνική» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, χωρίς ωστόσο να λείψουν κινήσεις φανατισμού από μια μερίδα του κόσμου. Διαδηλωτές με κουκούλες έκαψαν τη σημαία των Σκοπίων κρατώντας πυρσούς ενώ σε όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ακούγονταν συνθήματα και γιουχαΐσματα κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ στο Λ. Πύργο είχαν κολληθεί αφίσες που τον έβριζαν.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.00 με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίστηκε με ομιλίες μέχρι τις 17.30. Πέρα από τους Θεσσαλονικείς, στη διαμαρτυρία συμμετείχαν άνθρωποι από διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας 284 λεωφορεία μετέφεραν κόσμο στην πόλη.
Οι διοργανωτές από τα μικρόφωνα ανέβασαν τον όγκο του συλλαλητηρίου σε 200.000, μέχρι και 300.000 κόσμου. Ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας έκανε λόγο για 90.000 πολίτες που βρέθηκαν στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας.
Η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν εμπρηστική. Επεισόδια ξέσπασαν στο υπό κατάληψη κτίριο του 12ου σχολείου στη Β. Γεωργίου, καθώς και στην Δ. Γούναρη ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και εθνικιστές. Επιπλέον, στις φλόγες παραδόθηκε το νεοκλασικό κτίριο στη Λ. Στρατού, που τελούσε υπό κατάληψη με το όνομα Libertatia μετά από πυρπόληση του από ομάδα ακροδεξιών.
Και το πρώτο εναέριο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα