Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ
Τι απήντησε ο πρωθυπουργός στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Πολύωρη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατά την οποία απάντησε σε μία σειρά από ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Με την εν λόγω συνέντευξη ολοκληρώνεται ουσιαστικά το πρόγραμμα παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης.
Ακολουθούν αναλυτικά όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη:
“Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη”, ανέφερε καταρχάς ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει.”
Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.
Για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη. Σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και υπογράμμισε «εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».
Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, ανέφερε μεταξύ άλλων. Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα, υπογράμμισε.
Και διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά» έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Κανένα επίδομα δεν καταργείται, δήλωσε επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.
Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή είπε επίσης πρωθυπουργός. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ.
«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα» είπε ο πρωθυπουργός για τις προσλήψεις στο δημόσιο.
Όσο αναφορά στην πρώτη κατοικία ο πρωθυπουργός είπε: Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα, ξεκαθάρισε επίσης ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη . «Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου» τόνισε.
Τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας.
Για τον εκλογικό νόμο δήλωσε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες». Επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι’ αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά.
Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε ακόμη κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου o πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι θα είναι μία πρώτη συνάντηση και πρόσθεσε: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».
Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.
Για το μεταναστευτικό τόνισε πως είναι ευρωπαϊκό θέμα και ότι η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό, ενώ επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό
Γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όσο για το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα κατατεθεί εντός μήνα. “Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προιόντων”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν: “θα είμαστε αμείλικτοι”.
Σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα τόνισε ότι το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα την χάσει.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν.
Και για τον εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και απάντησε το “Κάθε πράγμα στον καιρό του”.
Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν» προσέθεσε.
Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί και κάποια στοιχεία της θα πουληθούν. Αλλά, επίσημανε ο κ. Μητσοτάκης, θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται.
Σε άλλη ερώτηση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η κατάργηση της παραβατικότητας και της ανομίας που κρύβεται πίσω από το άσυλο καταργήθηκε. Είναι μια πολιτική χωρίς ιδεολογικό πρόσημο, που έχει μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία. Κάναμε πολύ σωστά που καταργήσαμε αυτό το άσυλο, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ήδη αντιμετωπίζεται η κατάσταση, ήδη έγιναν επεμβάσεις στην παλιά ΑΣΟΕ. Και τα ίδια τα πανεπιστήμια πρέπει να συζητήσουν με την πολιτεία για τους όρους πρόσβασης που θέλουν στα πανεπιστήμια. Η πρόσβαση πρέπει να είναι ελεγχόμενη στον πανεπιστημιακό χώρο. Κάναμε μια πολύ σημαντική τομή σημειολογική και ουσιαστική. Δεν έχουμε τη πρόθεση να στέλνουμε κάθε τρεις και λίγο την αστυνομία στα πανεπιστήμια».
Για το θέμα του ΟΑΣΘ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Χρειαζόμαστε περισσότερα λεωφορεία… χτες. Βρήκαμε 213 λεωφορεία να κυκλοφορούν και σήμερα κυκλοφορούν 315. Το σχέδιο μας για τις αστικές συγκοινωνίες είναι σε στάδιο επεξεργασίας και θα ανακοινωθεί σύντομα».
Την υπόθεση μετρό σχολίασε φυσικά ο πρωθυπουργός λέγοντας:
Η λύση που είχε δρομολογηθεί για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μη λύση, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ.
«Δεν ήταν κοστολογημένη και ήταν εξαιρετικά αβέβαιο αν ήταν τεχνικά εφικτή και θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό Μετρό, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου. Συζήτησα με όλους του φορείς και προχωράμε με τη στήριξη των φορέων της πόλης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για την ταινία του Γαβρά, ο πρωθυπουργός αν και την χαρακτήρισε επαρκώς μονομερή και προέτρεψε τους πολίτες που θα τη δουν να διαβάσουν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για την περίοδο εκείνη.
Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός μίλησε μέχρι και για την κακοποίηση ζώων.
«Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων προσβάλουν την κοινωνία μας. Οι προηγούμενες προτάσεις για τα ζώα συντροφιάς ήταν εκτός τόπου και χρόνου, καθώς είχε ακουστεί και ότι αποτελεί, πως είναι φορολογικό τεκμήριο, το να έχει κανείς ένα ζώο συντροφιάς» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς πρέπει να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών.
«Θα υπάρξει συνολική στρατηγική σε συνεργασία με το φιλοζωικό κίνημα. Το σύγχρονο πλαίσιο θα θέσει και τους δήμους προ των ευθυνών τους και η ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος θα είναι το υπουργείο Εσωτερικών» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα εξαντλήσει την τετραετία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ