Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την «7th Art Thessaloniki Fair» που αρχίζει στη Θεσσαλονίκη
Η Art Thessaloniki Fair επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για 7η φορά!
Η Art Thessaloniki Fair έρχεται για ακόμη μία χρονιά να δώσει το δυναμικό παρών στα εικαστικά δρώμενα της Ελλάδας.
Η έκθεση διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της Ελλάδος στη Δ.Ε.Θ.-HELEXPO με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Παντελή Τσάτση και με τη συμμετοχή 80 γκαλερί και projects απ’ όλο τον κόσμο, από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2024.
Ήδη από την πρώτη διοργάνωση, το 2016, αναδεικνύεται η επενδυτική πλευρά της τέχνης με τη συμμετοχή γκαλερί από την Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ καθώς και η πολιτιστική πλευρά της με την εξέχουσα συμμετοχή του Hellenic DIASPORA Foundation με έργα των Lucas Samaras, Chryssa, Takis, Lynda Benglis, Philolaos, Peter Voulkos, Stamos, Yiannis Bouteas, William Baziotes. Επιπλέον, στην έκθεση συμμετέχουν η Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Κωνσταντίνου Ξενάκη Δήμου Σερρών. Τιμώμενη καλλιτέχνις γι’ αυτή τη χρονιά είναι η διεθνώς καταξιωμένη OPY ZOUNI.
Επίσης, σ’ αυτή τη διοργάνωση για 4η συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με την ΠΕΕΒΕ, παρουσιάζονται τα βραβεία “MATAROA” για νέους καλλιτέχνες ως 33 χρόνων και για 2η χρονιά δίνεται η ευκαιρία σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες να συμμετέχουν μαζί με άλλα projects, όπως είναι η συμμετοχή των συλλόγων αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών και άλλων καλλιτεχνικών σωματείων από όλη την Ελλάδα.
Η 7η Art Thessaloniki Fair φιλοδοξώντας να ενισχύσει την επενδυτική και εικαστική δραστηριότητα γκαλερί και καλλιτεχνών, ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό 23-26/05/2024, στα περίπτερα 10, 9 και 8 (είσοδος από το περίπτερο 10, Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ- HELEXPO) και σας υποδέχεται σ’ ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης.
Τιμώμενος Καλλιτέχνης 2024 – ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ (1941-2008)
Ο χώρος της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 και εξής «απελευθερώνεται» από τις τάσεις του ρεαλισμού, αλλά και από τις πρώιμες όψεις του μοντερνισμού, προσφέροντας έδαφος στην αφαίρεση και στις ποικίλες εκδοχές της. Η πίεση των υλικών στη ζωγραφική, η έξαρση του υποκειμενισμού, όπως και η εμμονή στα θεμελιώδη συστατικά της επέφεραν μία δημιουργική ανανέωση βασισμένη στο χρώμα, στα κυμαινόμενα σχήματα, στις καθαρές γεωμετρικές φόρμες, στις λιγοστές πρώτες ύλες (δημιουργική ανάμνηση της μετά-Μοντριάν εποχής) και γενικά στην αισιόδοξη ατμόσφαιρα, ύστερα από την καταθλιπτική περίοδο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.
Η Όπυ Ζούνη είναι η καλλιτέχνης που ενσάρκωσε πολύ γόνιμα τις μεταπολεμικές ανησυχίες των ευρωπαίων καλλιτεχνών, που αναζητούσαν μία βιωματική και καθαρή τέχνη με έμφαση στην αυτονομία του πίνακα, ευρισκόμενη η ίδια σε ένα αφαιρετικό, κονστρουκτιβιστικό και γεωμετρικό στάδιο, υπηρετώντας αρχές και αξίες της λυρικής αφαίρεσης στο όνομα ενός ποιητικού μετασχηματισμού της πραγματικότητας.
Ομαδική έκθεση από την Hellenic Diaspora Foundation
Το Ίδρυμα “Ελληνική Διασπορά” που διασώζει εδώ και χρόνια την τεράστια, καλλιτεχνική προσφορά των Ελλήνων καλλιτεχνών στα διεθνή κέντρα του κόσμου, το Παρίσι, την Ν. Υόρκη, το Λονδίνο κ.λπ παρουσιάζει στην Art Thessaloniki μιαν ενότητα γλυπτών και πινάκων ζωγραφικής δηλωτική της ποιότητας και της ιστορικής αξίας των συλλογών της. Εκτίθενται έργα μνημειακά τόσο σε μέγεθος όσο και σε σημασία με τις υπογραφές των Takis, Peter Voulkos, Loukas Samaras, Jean Xceron, Chryssa, Theodoros Stamos, Kostas Koulentianos, Philolaos κ.α τα οποία χαρτογραφούν μιαν ιστορία του μοντέρνου που φέρνει όμως απόλυτα ελληνικό πρόσημο, το εκτός κανόνων και ορίων ταξίδι του Οδυσσέα.
Η γυναικεία μορφή στην Τέχνη. Μια προσέγγιση με τεχνητή νοημοσύνη
Η γυναίκα ζωντανεύει στα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης. Η φετινή παρουσίαση επικεντρώνεται στη γυναικεία μορφή όπως αυτή απεικονίζεται στα εικαστικά έργα της συλλογής της. Για τον σκοπό αυτό επελέγησαν 20 περίπου έργα που εκτίθενται στο περίπτερο, με ένα ευρύ φάσμα τεχνικών, όπως ελαιογραφία, υδατογραφία, μικτή τεχνική, χαρακτική, φωτογραφία, επιζωγραφισμένο κολάζ κ.α.
Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» – Δήμου Σερρών
Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στον διεθνούς φήμης Έλληνα εικαστικό Κωνσταντίνο Ξενάκη, ο οποίος δώρισε 171 έργα του όλων των περιόδων στον Δήμο Σερρών οραματιζόμενος τη δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του Μουσείο στην πόλη των Σερρών. Επίσης, 13 έργα του καλλιτέχνη δώρισε στον Δήμο ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ενώ μικρότερο αριθμό έργων άλλοι δωρητές.
To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Cultural Dipole «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή» του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» και λειτουργεί υπό την ευθύνη της ΚΕΔΗΣ του Δήμου Σερρών.