Όσα ζήσαμε στη φετινή Agrotica 2014

της Κύας Τζήμου Εικόνες: Κωστής Ζαφειράκης, Κύα Τζήμου Αν βρέθηκες στο κέντρο της πόλης αυτό το Σαββατοκύριακο σίγουρα εξεπλάγης από την τεράστια κίνηση που παρατηρήθηκε στη φετινή Agrotica. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των επισκεπτών από την προ διετίας οργάνωση (η agrotica γίνεται εναλλάξ ανά χρόνο με την Zωοτέχνικα που αφορά στην […]

Κύα Τζήμου
όσα-ζήσαμε-στη-φετινή-agrotica-2014-18744
Κύα Τζήμου
agrotika_1.jpg

της Κύας Τζήμου

Εικόνες: Κωστής Ζαφειράκης, Κύα Τζήμου

Αν βρέθηκες στο κέντρο της πόλης αυτό το Σαββατοκύριακο σίγουρα εξεπλάγης από την τεράστια κίνηση που παρατηρήθηκε στη φετινή Agrotica.

Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των επισκεπτών από την προ διετίας οργάνωση (η agrotica γίνεται εναλλάξ ανά χρόνο με την Zωοτέχνικα που αφορά στην κτηνοτροφία). Επταψήφιος αριθμός επισκεπτών. 

Η φετινή Agrotica προσέλκυσε 1.321 εκθέτες (οι 825 ξένοι) έναντι 745 (οι 388 ξένοι) της προηγούμενης (προ διετίας) διοργάνωσης. Σε ότι αφορά στους επισκέπτες ο περσινός αριθμός  επισκεπτών έκλεισε στους 47.462 της 24ης διοργάνωσης. Οι ξένοι εκθέτες της 25ης Agrotica προέρχονται από χώρες όπως οι Κίνα, Τσεχία, ΗΠΑ, Καναδάς κ.ά.. Μεγάλο γεγονός αποτέλεσε και η επανεμφάνιση των τρακτέρ που έλειπα από την 24η διοργάνωση του 2012.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης σημαντικό ήταν το διήμερο Συνέδριο που οργάνωσε το Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ. με θέμα: «Στοχεύοντας στην Αγροτική Ανάπτυξη. Η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή». Το Συνέδριο απευθυνόταν σε αγρότες, φοιτητές, αλλά και σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την οικογενειακή ή την επιχειρηματική γεωργία. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η σύνδεση της επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας της Σχολής με την ελληνική κοινωνία. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», όπου παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο. Μεγάλος αριθμός ορθίων και πλήθος ερωτήσεων από τους επισκέπτες έδειξαν την αύξηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων, ιδίως στις ηλικίες μεταξύ 30 και 40, να επιστρέψουν στην πρωτογενή παραγωγή αφού η ανεργία μαστίζει πλέον όλους τους κλάδους.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ενδιαφερομένων όπως μας είπαν εκθέτες είναι άνθρωποι με πτυχία που είτε έχουν κάποια χωράφια για εκμετάλλευση είτε όχι αλλά ενδιαφέρονται να στραφούν προς την καλλιέργεια της γης με απώτερο στόχο τις αγορές του εξωτερικού. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν η δενδροκομία, η αμπελοκαλλιέργεια, οι υπερτροφές και τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά.

Φαίνεται λοιπόν πώς η ελληνική οικονομία στηρίζει πολλές ελπίδες στον αγροτικό τομέα. Αν θυμηθούμε την εποχή Σημίτη και την πολιτική που επιθυμούσε να συρρικνώσει τον αριθμό των αγροτών από το 20% στο 6% και το κατάφερε, είναι καιρός πια να μηδενίσουμε το κοντέρ και να επιστρέψουμε στην αγροτική οικονομία αλλά αυτή τη φορά με τελείως διαφορετικούς όρους. Οι εποχές των επιδοτήσεων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η νέα γενιά αγροτών φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπη, σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά, με την πρόκληση της επιχειρηματικότητας και με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Μαζί με την Έκθεση εντυπωσιακές πληρότητες είχαν τα ξενοδοχεία της καθώς και όλα τα καταστήματα εστίασης και η αγορά της πόλης. Τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης και της νέας διοίκησης. 

Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη αυτές τις μέρες συνειδητοποιούσες την αδυναμία μιας πόλης ενός εκατομμυρίου να υποστηρίξει μια έκθεση τόσο πετυχημένη και μεγάλου ενδιαφέροντος, μέσα στο κέντρο της. Τα λεωφορεία που έφεραν ενδιαφερόμενους από κάθε σημείο της Ελλάδας αλλά και τα ΙΧ με τα οποία μετακινήθηκαν οι επισκέπτες της έκθεσης έφεραν το χάος στην πόλη. Χτες το βράδυ γνωστός μου που μετακινήθηκε με ταξί από την Έκθεση προς το κέντρο της πόλης έκανε 25 λεπτά για να φτάσει στην Αριστοτέλους. Είναι γνωστό ότι οι θέσεις πάρκινγκ του κέντρου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν καν τους πολίτες πόσο μάλλον έναν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών που κινείται απολειστικά στα όρια του ιστορικού κέντρου. Αργά το βράδυ 3 καντίνες που είχαν καταλάβει το πεζοδρόμιο έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο συνείσφεραν εξ ίσου σε ένα πυκνό σύννεφο καπνού που απλώθηκε στην Πλατεία της ΧΑΝΘ με έντονη τη μυρωδιά της τσίκνας. Και επειδή η μετακίνηση της Έκθεσης εκτός κέντρου με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι μάλλον μακρινό ενδεχόμενο πρέπει ο Δήμος επειγόντων να βρει τρόπο τα αυτοκίνητα των επισκεπτών να παρκάρονται εκτός κέντρου, στις παρυφές της πόλης και οι επισκέπτες να μεταφέρονται με δημοτική συγκοινωνία στις εγκαταστάσεις της. Όπως συμβαίνει ακόμα και στο καρναβάλι της Κοζάνης…

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα