Όσα ζήσαμε στο debate των υποψήφιων δημάρχων (πλην Ζέρβα φυσικά)
Το Thess - Diktio και το Select Respect, στο πλαίσιο του Debate ρώτησαν την άποψη των πολιτών για τις αλλαγές που θα ήθελαν να δουν.
Ήταν το 2019 όταν έπεσε η ιδέα στο Thess-δίκτυο για την πραγματοποίηση ενός Debate στο οποίο θα συμμετείχαν υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης και θα συζητούσαν θέματα που αφορούν την κοινωνία των πολιτών.
Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία με ενδιαφέροντα συμπεράσματα, έτσι στην δεύτερη αυτή προσπάθεια το Thess-δίκτυο (Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης) ένωσε τις δυνάμεις του με την εξίσου δραστήρια ομάδα του Select Respect Network (Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Διακρίσεις) για την πραγματοποίηση λόγο των επικείμενων εκλογών ενός Debate με τους υποψηφίους δημάρχους στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων “Μανόλης Αναγνωστάκης” του Δημαρχείου.
Οι οργανώσεις των δύο δικτύων πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη, στο σεβασμό και στην αλληλεγγύη οπότε εκ των πραγμάτων οι παρατάξεις που στα προγραμματικά τους σχέδια έχουν προτάσεις για την κατάργηση του Thessaloniki Pride, την στέρηση δικαιωμάτων, ρατσιστικό λόγο για πρόσφυγες μετανάστες, αποκλείστηκαν από την συζήτηση μιας και δεν θα είχαν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω εκτός από ρατσιστικό λόγο και ενοχλητικό θόρυβο για ζητήματα που νομικά τουλάχιστον είναι κατοχυρωμένα στην χώρα μας.
Έτσι από τους υποψηφίους που καλέστηκαν αποδέχτηκαν την πρόσκληση όλοι πλην του δημάρχου και υποψηφίου Κωνσταντίνου Ζέρβα που και λόγω φόρτου εργασίας και γιατί ενοχλήθηκε για την μη συμμετοχή και όλων των άλλων ακραία φασιστικών υποψηφίων και για τη μη συνδιοργάνωση με την ΔΕΠΘΕ δεν δέχτηκε να συμμετέχει.
Έτσι στο πάνελ το οποίο συντόνισε ο Κώστας Κεκελιάδης δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων βρέθηκαν οι Στέλιος Αγγελούδης – Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη, Μαρία Κέκη – Η Πόλη Ανάποδα, Σπύρος Πέγκας – Θεσσαλονίκη Για Όλους , Βασίλης Τομπουλίδης -Λαϊκή Συσπείρωση, Δρόσος Τσαβλής – Όλοι Εμείς
Το Thess – Diktio και το Select Respect, στο πλαίσιο του Debate ρώτησαν την άποψη των πολιτών για τις αλλαγές που θα ήθελαν να δουν. Τα θέματα που κυριάρχησαν στην ατζέντα των αλλαγών αφορούσαν:
1.Mία πόλη πιο καθαρή 2.Αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ρύθμιση του κυκλοφοριακού, βελτιωμένη ποδηλατική πολιτική 3.Μία πόλη με περισσότερο πράσινο, προσανατολισμένη στην προστασία του περιβάλλοντος 4. Προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων 5. Βελτίωση των υποδομών και άυξηση των χώρων αναψυχής
Τα 12 ερωτήματα προς τους υποψήφιους δημάρχων συλλέχθηκαν από τις οργανώσεις – μέλη των δύο δικτύων και αφορούσαν την αλληλεπίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κοινωνία των Πολιτών στους παρακάτω βασικούς άξονες: Νεολαία, Εθελοντισμός, Κοινωνική πολιτική, Πολιτισμός, Περιβάλλον και βιώσιμη πόλη, Δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Το ενδιαφέρον με αυτό το Debate είναι πως δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, τουλάχιστον έτσι όπως φαίνεται να εννοούμε την πολιτική σε ένα δημοσιογραφικό Debate. Κανείς δεν προσπάθησε να υπερισχύσει του άλλου, δεν υπήρξαν κόντρες και ανταγωνισμοί, δεν ήταν χρωματισμένο. Κανείς δεν κλήθηκε να μιλήσει και να υποσχεθεί μεγάλα έργα και να αρχίσει τους διαξιφισμούς με τους άλλους συμμετέχοντες.
Το Debate των δικτύων έχει ένα βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα διότι έχει ως άξονα και πρωταγωνιστή την κοινωνία των πολιτών, τους κατοίκους και την καθημερινότητα που βιώνουν. Για το λόγο αυτό άλλωστε η συζήτηση κύλησε άψογα, εντός των χρονικών ορίων, χωρίς εντάσεις, χωρίς διαλόγους, χωρίς αντιπαραθέσεις. Κρατήθηκε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ποιοτικής συζήτησης για θέματα που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο και για το λόγο αυτό φάνηκε πως όλοι οι υποψήφιοι στα βασικά ζητήματα όλων των θεματικών και των επιμέρους ερωτήσεων συμφώνησαν σε πάρα πολλά ζητήματα κάποια από τα οποία αποτελούν ανοιχτή πληγή και χρειάζονται άμεσες λύσεις.
Κοινή ήταν η γραμμή γύρω από το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την στήριξη σε ευάλωτες ομάδες. Όλοι δεσμεύτηκαν για την στήριξή τους προς την κοινωνία των πολιτών, προς τα δίκτυα οργανώσεων και ομάδων γειτονίας. Ομόφωνα δήλωσαν την στήριξη τους σε ζητήματα έμφυλων διακρίσεων, στους ΛΟΑΤΚΙ και στο Thessaloniki Pride. Κάθε ένας ξεχωριστά δεσμεύτηκε για την δημιουργία πάρκου μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας καθώς και Μητροπολιτικού πάρκου στην Δ.Ε.Θ.
Συζητήθηκε το ζήτημα των άδειων, αχρησιμοποίητων χώρων του Δήμου και προτάθηκε μάλιστα από τον κ Πέγκα η παραχώρηση κάποιον από αυτούς σε οργανώσεις γειτονιάς, σε συλλόγους σε συλλογικότητες όπως είναι τα δίκτυα. Μεγάλο μέρος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, την έλλειψη πρασίνου και το κυκλοφοριακό.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία του «Συνδέσμου κατοίκων οικισμού Κωνσταντινοπολίτων» που ζήτησε την στήριξη των παρευρισκόμενων στο αίτημα τους για κατάργηση της κατασκευής υπερυψωμένης λεωφόρου – Fly Over. Άνοιξαν πανό, μοίρασαν φυλλάδια και έθεσαν ερώτημα στους παρευρισκόμενους. Και σε αυτήν την ερώτηση η απάντηση ήταν σχεδόν ομόφωνη, πως πρέπει να γίνει εκ νέου μελέτη, πρέπει το σχέδιο να συζητηθεί μετά την λειτουργία του μετρό και να σταματήσει τουλάχιστον προς ώρας η πραγματοποίηση του.
Για άλλη μια φορά η εκπροσώπηση στις δημοτικές εκλογές γέρνει προς τους άντρες μιας και η Μαρία Κέκη είναι η μόνη γυναικεία φωνή από πλευράς υποψηφίων στην δημάρχων στην πόλη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Κελεκτσόγλου Φωτεινή -Κοινωνική Λειτουργό Προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για Άστεγους” της οργάνωσης Praksis να αναφέρεται στα αποτελέσματα ερωτηματολόγιου σε δείγμα πολιτών της Θεσσαλονίκης μέσα από τις εκδηλώσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των δικτύων ευχόμενη σε 5 χρόνια στο επόμενο Debate των δικτύων αυτά τα ποσοστά να έχουν αλλάξει σημαντικά και να γέρνουν στην θετική απάντηση.
Τα αποτελέσματα που συλλέχτηκαν είναι
Πώς αξιολογείτε την πολιτική και τη δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα που αφορούν στη Νεολαία; 45,2% Πολύ Kακή 28,6% Κακή 21,4 Μέτρια 2,4 Καλή 2,4 Πολύ Καλή στον Εθελοντισμό; 50% Κακή 23,8% Κακή 21,4% Μέτρια 4,8 Καλή στην Κοινωνική Πολιτική; 52,4% Πολύ Kακή 31% Κακή 14,3% Μέτρια 2,4% Καλή στον Πολιτισμό; 28,6% Πολύ Kακή 31% Κακή 21,4% Μέτρια 19% Καλή στο Περιβάλλον & ποιότητα ζωής; 78,6% Πολύ Kακή 9,5% Κακή 9,5% Μέτρια 2,4% Πολύ Καλή Δημόσια διαβούλευση & τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων; 64,3% Πολύ Kακή 28,6% Κακή 4,8% Μέτρια 2,4% Πολύ Καλή