Όταν ο δήμος δεν πληρώνει επιλεκτικά τιμολόγια
Μια περίεργη ιστορία επιλεκτικής μεταχείρισης χρεών εκτυλίσσεται στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Μια περίεργη ιστορία επιλεκτικής μεταχείρισης χρεών εκτυλίσσεται στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα το θέμα ανοίγει με ερώτηση της παράταξης που αφορά τιμολόγια που εκδόθηκαν το περσινό καλοκαίρι και φθινόπωρο και σχετίζονται με τις εκδηλώσεις των Δημητρίων, τα οποία παραμένουν πεισματικά απλήρωτα από το δήμο Θεσσαλονίκης. Σε τόσο μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει ξανασυμβεί να μείνουν τιμολόγια εκδηλώσεων και η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις με την παρούσα επιστολή:
Κύριε Πρόεδρε,
η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξής μας ”ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ” κα. Έλλη (Ελένη) Χρυσίδου με την από 14 Μαΐου 2020 επιστολή της απευθυνόμενης στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα. Σ. Τανιμανίδου (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), κοινοποιούμενης στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα και τον Πρόεδρο Δ. Σ. Δ. Θεσ/νίκης κ. Δρόσο Τσαβλή, που έλαβε αριθμό πρωτόκολλου 134759/15-05-2020 μέσω ΣΗΔΕ
αιτήθηκε ΄΄….να της αποσταλούν τα τιμολόγια τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και αφορούν σε συνεργασίες του Δήμου Θεσσαλονίκης με τρίτους, για δράσεις στον τομέα του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων των Δημητρίων΄΄. Έως και σήμερα δεν έχει λάβει έγγραφη απάντηση, ούτε και ικανοποιήθηκε το αίτημα της παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος. Επειδή κατ΄ αρχήν όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μπορούν να ζητούν δια του Προέδρου, από το Δήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τους Αντιδημάρχους, πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία, που είναι χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων τους.
Οι παραπάνω, οφείλουν να παρέχουν τις πληροφορίες και τα στοιχεία, εντός μηνός. Επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μπορούν να καταθέτουν γραπτές ερωτήσεις, δια του Προέδρου προς το Δήμαρχο και τα αρμόδια όργανα του Δήμου, οι οποίες απαντώνται εγγράφως εντός μηνός. Επειδή ως προβλέπεται την παρ. 1 του άρθρου 4 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ΚωδΔιοικ Διαδ), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α’), όπως αυτή αρχικά αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3230/2004 (ΦΕΚ 44 Α’) και ήδη ισχύει μετά την εκ νέου αντικατάστασή της με το άρθρο 6 παρ. 1 του ν. 3242/ 2004 (ΦΕΚ 102 Α’) ορίζεται ότι: «α. Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όταν υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματά τους μέσα σε προθεσμία πενήντα (50) ημερών, εφόσον από ειδικές διατάξεις δεν προβλέπονται μικρότερες προθεσμίες. Η προθεσμία αρχίζει από την κατάθεση της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία και την υποβολή ή συγκέντρωση του συνόλου των απαιτουμένων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων.
Αν η αίτηση υποβληθεί σε αναρμόδια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή οφείλει, μέσα σε τρεις (3) ημέρες, να τη διαβιβάσει στην αρμόδια και να γνωστοποιήσει τούτο στον ενδιαφερόμενο. Στην περίπτωση αυτή η προθεσμία αρχίζει από τότε που περιήλθε η αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία. Για υποθέσεις αρμοδιότητας περισσότερων υπηρεσιών, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου παρατείνεται κατά δέκα (10), ακόμη, ημέρες. Επειδή στις παρ. 2 και 3 του ίδιου παραπάνω άρθρου (4) του πιο πάνω Κώδικα, όπως η μεν πρώτη (2) ισχύει μετά την αντικατάστασή της με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3242/2004, η δε δεύτερη (3) μετά την αντικατάστασή της με την παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3230/2004 ορίζεται ότι: «2. Εάν κάποια υπόθεση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, ειδικά αιτιολογημένης, η αρμόδια υπηρεσία οφείλει, εντός πέντε (5) τουλάχιστον ημερών πριν από την εκπνοή τους, να γνωστοποιήσει εγγράφως στον αιτούντα: α) τους λόγους της καθυστέρησης, β) τον υπάλληλο που έχει αναλάβει την υπόθεση και τον αριθμό τηλεφώνου του, για την παροχή πληροφοριών και γ) κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία. Επειδή σε περίπτωση υπέρβασης των χρονικών ορίων που καθορίζονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, παρέχεται δυνατότητα αποζημίωσης κατά τις ρυθμίσεις των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 5 του ν. 1943/91 (ΦΕΚ 50 Α’), όπως ισχύει. Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 233 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως ισχύει «Άρθρο 233 Πειθαρχική ευθύνη 1. Την πειθαρχική δικαιοδοσία ως προς τους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους, δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους κοινοτήτων και συμβούλους κοινότητας, η οποία αφορά παραβάσεις των καθηκόντων τους, ασκεί ο Επόπτης Ο.Τ.Α. 2. Στους αιρετούς της παραγράφου 1 επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές της αργίας έως έξι (6) μηνών και της έκπτωσης. 3. Ο Επόπτης Ο.Τ.Α. μπορεί να επιβάλλει τις πειθαρχικές ποινές της προηγούμενης παραγράφου στους αιρετούς που αναφέρονται σε αυτή: α. αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητάς τους από δόλο ή βαριά αμέλεια, β. αν έχουν διαπράξει παραβάσεις των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί σύμφωνα με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις. 4. Οι πειθαρχικές ποινές της παραγράφου 2 επιβάλλονται ύστερα από προηγούμενη τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 234. 5. Τα πειθαρχικά παραπτώματα της παραγράφου 3 υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή, η οποία αρχίζει από την ημέρα που διαπράχθηκαν.».
Το άρθρο 233 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 125 Ν.4555/2018, ΦΕΚ Α 133/19.7.2018. ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΕΝΝΟΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ότι παρά τον νόμο δεν έχει ληφθεί έγγραφη απάντηση, ούτε και ικανοποιήθηκε το αίτημα της Δημοτικής Συμβούλου της παράταξής μας ΄΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ΄΄ κας Έλλης (Ελένης) Χρυσίδου που υποβλήθηκε με την από 14 Μαΐου 2020 επιστολή της ,η οποία έλαβε αριθμό πρωτόκολλου 134759/15-05-2020 μέσω ΣΗΔΕ και ζητούμε να ακολουθήσετε την προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να διαταχθούν τα νόμιμα σε βάρος των υπευθύνων. ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ να μας αποσταλούν τα τιμολόγια τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και αφορούν σε συνεργασίες του Δήμου Θεσσαλονίκης με τρίτους, για δράσεις στον τομέα του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων των Δημητρίων, όπως είχε νομότυπα ζητήσει η Έλλη (Ελένη) Χρυσίδου με την από 14 Μαΐου 2020 επιστολή της που έλαβε αριθμό πρωτόκολλου 134759 (15/5/2020/ΣΗΔΕ)
Ο δήμος Θεσσαλονίκης απάντησε πριν λίγη ώρα με την εξής επιστολή:
«Απλήρωτα τιμολόγια έτους 2019 που αφορούν πολιτιστικές εκδηλώσεις & Εκδηλώσεις των 54ων ∆ΗΜΗΤΡΙΩΝ»
Σας διαβιβάζουμε πίνακα απλήρωτων τιμολογίων που εκδόθηκαν από ιδιώτες που συνεργάστηκαν με τη ∆/νση Πολιτισμού & Τουρισμού για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων 2019 και των 54ων ∆ΗΜΗΤΡΙΩΝ, προκειμένου να επιδοθεί στην επικεφαλή της παράταξης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» κα Α.Νοτοπούλου και τη ∆ημοτική Σύμβουλο της ίδιας παράταξης Ε.Χρυσίδου.
Α/Α ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΣΟ ΣΕ ΕΥΡΩ ΧΕΠ 1 Ενοικίαση ηλ.πιάνου 600,00 1917/20 600,00 1918/20
2 Λογοτεχνική Σκηνή 6.150,00 1927/20 3 54Α ∆ΗΜΗΤΡΙΑ Θεατρ.παράσταση
11.525,00 Εκκρεμεί
4 54Α ∆ΗΜΗΤΡΙΑ Θεατρ.παράσταση
12.000,00 Εκκρεμεί
5 54Α ∆ΗΜΗΤΡΙΑ Performance Ομιλία
2.500,00 279/20
6 54Α ∆ΗΜΗΤΡΙΑ Γραφιστική επιμέλεια
18.972,00 4308/20
7 54Α ∆ΗΜΗΤΡΙΑ Καλλιτεχνικός σύμβουλος
4.925,61 3503/20
8 54Α ∆ΗΜΗΤΡΙΑ Καλλιτεχνικός σύμβουλος
6.567,48 3483/20
9 54Α ∆ΗΜΗΤΡΙΑ Καλλιτεχνικός σύμβουλος
9.851,22 3496/20
Και η απάντηση της δημοτικής συμβούλου Έλλης Χρυσίδου:
Κυρία Αντιδήμαρχε,
με έκπληξη παρέλαβα προ ολίγου την απάντησή των Υπηρεσιών σας (υπ.αριθμ.225322/07.08.2020), την ίδια ημέρα που καταγγείλαμε ως παράταξη «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» στο Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ,το Συντονιστή της ΑΔΜΘ και τον Επόπτη ΟΤΑ, την καθυστέρηση απάντησης σε αίτημά μου, από την 14.05.2020 ,σχετικό «…με τιμολόγια τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και αφορούν σε συνεργασίες του Δήμου Θεσσαλονίκης με τρίτους ..». Καταρχάς, το ότι απαντήσατε σήμερα δεν σας απαλλάσσει από τις συνέπειες της υπέρβασης του προβλεπομένου από το νόμο χρονικού διαστήματος.
Κατά δεύτερον, η απάντησή σας είναι ελλιπής διότι εξαντλείτε απλώς το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2019,χωρίς να αναφέρεστε στις εκδηλώσεις Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς ,αλλά και του πενταμήνου Ιανουρίου-Μαίου 2020. Η επιστολή μου με αριθμ.134759 έχει πρωτοκολληθεί την 15.05.2020 ,με την οποία ζητάω σαφώς «τα τιμολόγια που δεν έχουν εκτελεστεί» ,χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά το πλαίσιο, επισημαίνοντας πως «αφορούν σε συνεργασίες του Δήμου Θεσσαλονίκης με τρίτους ,για δράσεις στον τομέα του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων και των εκδηλώσεων των Δημητρίων». Επίσης, στη λίστα τιμολογίων που μου στείλατε ,με τον προσδιορισμό ΧΕΠ (χρηματικά εντάλματα πληρωμής) δεν αποδεικνύεται ποιά εξ αυτών έχουν πληρωθεί και ποιά έχουν καταλήξει στα ληξιπρόθεσμα. Κατόπιν τούτων ,θεωρώ πως στην ουσία δεν απαντάτε ,μετά από 85 ημέρες, όχι μόνο ολοκληρωμένα και επί της ουσίας, αλλά και μετέρχεστε πρακτικές οι οποίες καταδεικνύουν την απαξίωση σας προς το θεσμικό ρόλο των Δημοτικών Συμβούλων ,οι οποίοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ενημερώνονται και να ελέγχουν τη Διοίκηση, προς όφελος των πολιτών.
Έλλη (Ελένη) Χρυσίδου Δημοτική Σύμβουλος «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ»
Συνοπτικά λοιπόν, ο δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και ένα χρόνο αρνείται να πληρώσει τα τιμολόγια της περσινής διοίκησης, τιμολόγια που πληρώνονται σε διάστημα το πολύ έξι μηνών παραδοσιακά περνώντας τα χρέη αυτά στα ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων, που σημαίνει ότι αναλαμβάνει θεωρητικά το κράτος να τα ξοφλήσει, όποτε. Σε επικοινωνία της parallaxi με ανθρώπους που βρίσκονται από πέρσι το καλοκαίρι απλήρωτοι μάθαμε επιπροσθέτως ότι μετά από πολύμηνη κοροϊδία και διαβεβαιώσεις από πέρσι το φθινόπωρο ότι θα πληρωθούν πριν ένα μήνα εισέπραξαν από την ταμειακή υπηρεσία της προειδοποίηση δεχτείτε να μπείτε στα ληξιπρόθεσμα και μην κινηθείτε δικαστικά διότι θα κάνετε χρόνια να πάρετε τα χρήματα σας!
Εκτός από όλα αυτά τα απίστευτα τα οποία μοιάζουν πράξη εκδίκησης ως προς την προηγούμενη διοίκηση υπάρχει και το κερασάκι στη τούρτα. Οι οφειλές που δημιούργησε η παρούσα διοίκηση για δικές της καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πληρώθηκαν όπως φαίνεται κανονικά και στην ώρα τους, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην Αριστοτέλους. Αποφάσεις υπάρχουν στη Διαύγεια για πληρωμές της Πρωτοψάλτη και της Φουρέιρα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο δήμος χρωστά σε καλλιτέχνες χρήματα έναν ολόκληρο χρόνο οργανώνει μια συναυλία (Εν πλω Πορτοκάλογλου) που κοστίζει 24.000 ευρώ με ελάχιστους θεατές και πληρώνει διαφημιστικές καμπάνιες σε επιλεγμένα site της πόλης, χωρίς αντικείμενο και με μόνο όφελος την εικόνα της διοίκησης.
Επικονωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Μιχάλη Κούπκα ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές και μας διαβεβαίωσε ότι τα τιμολόγια που εκδόθηκαν επί προηγούμενης διοίκησης πέρασαν στα ληξιπρόθεσμα ενώ σε ερώτηση μας αν στο μεταξύ έχουν πληρωθεί τιμολόγια καλλιτεχνών που συνεργάστηκε η παρούσα διοίκηση δήλωσε άγνοια και επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί και να μας απαντήσει. Μέχρι να απαντήσει πάντως μπορεί να ψάξει τις αποφάσεις που υπάρχουν στη Διαύγεια και δείχνουν ότι έχουν πληρωθεί.
Τελικά όπως φαίνεται δεν υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση και τα φαινόμενα εκδίκησης δίνουν και παίρνουν με παράπλευρες απώλειες καλλιτεχνών. Άλλωστε οι καταγγελίες τοπικών καλλιτεχνών είναι δεκάδες για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την παρούσα διοίκηση…