Όταν ο Χο Τσι Μινχ συνάντησε τον Ζακ Βεντούρα στη Θεσσαλονίκη
Το ιστορικό διήγημα του Αντώνη Γιανακού "Ο Χο Τσι Μινχ στο τρενάκι της Καρατζόβας" δίνει λογοτεχνικές απαντήσεις σε αναπάντητα ιστορικά ερωτήματα
Τελικά, ήρθε ή δεν ήρθε ο Χο Τσι Μινχ, ο ιστορικός βιετναμέζος ηγέτης στη Θεσσαλονίκη για να πολεμήσει στο μακεδονικό μέτωπο το 1916-1917;
Όχι μόνο ήρθε αλλά συναντήθηκε και με τον Ζακ Βεντούρα, ιστορικό στέλεχος της Φεντερασιόν και ιδρυτικό μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, λέει ο Αντώνης Γιαννακός (το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του δικηγόρου Γιάννη Αντωνιάδη) στο νέο διήγημά του «Ο Χο Τσι Μινχ στο τρενάκι της Καρατζόβας».
Κατά σατανική σύμπτωση το βιβλίο τυπώθηκε τις μέρες που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Βιετνάμ τον περασμένο Αύγουστο και προανήγγειλε ότι θα στηθεί προτομή του Χο Τσι Μιχν στην Έδεσσα προς τιμήν «του πατέρα της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ που πολέμησε στο μακεδονικό μέτωπο στις τάξεις του γαλλικού στρατού» στον Μεγάλο Πόλεμο.
Τα «Ellinikahoaxes.gr» μελέτησαν επισταμένως το θέμα και αποφάνθηκαν ότι, όχι δεν ήρθε ποτέ στη Μακεδονία ο Χο Τσι Μινχ, τα ιστορικά στοιχεία δεν τεκμηριώνουν με σιγουριά εάν ήρθε ή όχι, οπότε ήρθε η λογοτεχνία να δώσει τις δικές της απαντήσεις.
Ο Χο Τσι Μιχν πολέμησε ως βοηθητικός, τραυματιοφορέας και μάγειρας στον γαλλικό στρατό το 1916-17. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο άνθρωπος που νίκησε δυο αυτοκρατορίες, θυμόταν για πάντα τις ανθισμένες κερασιές της Έδεσσας, γράφει ο Αντώνης Γιαννακός που μέσα στις σελίδες του βιβλίου επινοεί και τη συνάντηση του Χο Τσι Μιχν με τον ξεχασμένο σήμερα δημοσιογράφο Ζακ Βεντούρα.
Τον δημοσιογράφο που στα πρώτα νιάτα του υπήρξε γραμματέας της γαλλικής στρατιάς κι αργότερα διευθυντής της εφημερίδας Avanti, συνεργάτης πολλών εφημερίδων, στέλεχος του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής Θεσσαλονίκης και που εξοντώθηκε από τους ναζί στο Άουσβιτς το 1944.
Το βιβλίο «Ο Χο Τσι Μινχ στο τρενάκι της Καρατζόβας» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο Καφέ Baraka (πλατεία Ναυαρίνου 3). Θα μιλήσουν η κριτικός λογοτεχνίας Εύη Κουτρουμπάκη, η δικαστικός Ελένη Τσιούρδα και ο συγγραφέας.