Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer 2023: Υποδοχή για το κοινό και νέα… “βόλτα στην πόλη”

Οι δράσεις του Ειδικού Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης για αυτόν τον μήνα

Parallaxi
παγκόσμια-ημέρα-για-τη-νόσο-alzheimer-2023-υποδοχ-1059966
Parallaxi

Για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer το Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης  είναι ανοιχτό για το κοινό της πόλης σε όλη την διάρκεια του μήνα με τις εξής δράσεις:

  1. Ενημέρωση
  2. Ψυχομετρική Εκτίμηση (test)
  3. Συμβουλευτική

Το Κέντρο λειτουργεί από το 2002 και απευθύνεται σε άτομα με διαταραχές μνήμης όπως επίσης και στους φροντιστές τους. Σε έναν κόσμο που γερνάει και με τα ανοϊκά σύνδρομα τα επόμενα χρόνια να αποκτούν χαρακτήρα πανδημίας, το Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης και το Ιατρείο Μνήμης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) προσδοκούν να συμβάλλουν με τις υπηρεσίες τους στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.

Ώρες υποδοχής κοινού κατά τις εργάσιμες ημέρες 9 π.μ. – 2 μ.μ.

Καρ. Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου1), 54630 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 310 750, -751. Email: [email protected]

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Συνεχίζεται με δεύτερο κύκλο το πρωτοποριακό μουσειακό πρόγραμμα  «Μια βόλτα μαζί» που πραγματοποιήθηκε πιλοτικά  και συνεχίζεται φέτος στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) – Momus-Συλλογή Κωστάκη με νέο κύκλο συναντήσεων. Συμμετέχουν μέλη του Κέντρου με την παρουσία φροντιστών με έναρξη στις 3 Οκτωβρίου 2023.

Πρόκειται για μια συνεργασία  του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (Momus)-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και αφορά προέκταση της λειτουργίας του προγράμματος εικαστικής θεραπείας που γίνεται επί σειρά ετών στο Κέντρο με υπεύθυνη την κ. Ιωάννα Βογιατζή. Μια ιδιαίτερη έως και τολμηρή σύμπραξη που αφορά αποδράσεις στην τέχνη για μέλη που παρακολουθούν το πρόγραμμα του Κέντρου και τους φροντιστές τους αναδεικνύοντας την τέχνη, ως ένα ακόμα φωτεινό μονοπάτι με τη δυνατότητα να προσφέρει μια ζεστή και δημιουργική διαδρομή στη μνήμη. Μια σημαντική διάδραση που θέτει σε κοινό και αμοιβαίο διάλογο τους ανθρώπους που η μνήμη τους έχει δώσει τα πρώτα δείγματα εξασθένησης μαζί με τις επιμελήτριες των μουσείων, οι οποίες έχουν αναλάβει το εγχείρημα. Αφορμή τι άλλο; Τα πιο ζωηρά δείγματα ανθρώπινης δημιουργίας που έχουν την ικανότητα να προκαλούν τις αισθήσεις και τα αισθήματα: Έργα τέχνης.

Η πρωτοποριακή αυτή δράση έγινε πράξη χάρη στην πρόσκληση από το Μουσείο και με την ενεργή συνεργασία από τις επιμελήτριες εκπαίδευσης του Μουσείου που συμμετείχαν, τις κυρίες Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά, Έλενα Βισέρη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα