Παλιά ποδήλατα βγαίνουν από τη …ναφθαλίνη λόγω κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Με την καλοκαιρία, μάλιστα, των τελευταίων ημερών, το τραγούδι «παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ' αδύνατο» είναι μάλλον ιδανικό για να περιγράψει κανείς τις εικόνες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, που γέμισαν ορθοπεταλιές...

Parallaxi
παλιά-ποδήλατα-βγαίνουν-από-τη-ναφθα-558480
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Σκουριασμένα ποδήλατα, ξεχασμένα στο πίσω μέρος της αυλής ή στην αποθήκη, μ’ ένα παχύ στρώμα σκόνης να καλύπτει τον σκελετό τους και να «δηλώνει» πως είχαν χρόνια να βγουν στους δρόμους, πήραν και πάλι «ζωή», με αφορμή τα νέα δεδομένα που έφερε στη ζωή όλων ο νέος κορονοϊός. Η συντήρηση παλιών ποδηλάτων αυξήθηκε κατά 50% την περίοδο αυτή και τα «γερασμένα» πεντάλ απέκτησαν τη λάμψη της πρώτης τους …νιότης και κατέκτησαν και πάλι τους δρόμους.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως μόνο στο κατάστημα του παλιού πρωταθλητή της ποδηλασίας Θωμά Τιμαμόπουλου επισκευάστηκαν πάνω από 500 ποδήλατα μεγάλης ηλικίας αυτόν τον μήνα. «Μέχρι και από το 1970 ήρθε στα χεριά μας ένα ποδήλατο. Σε καθημερινή βάση έχουμε περισσότερα από 20 ποδήλατα για επισκευή. Ποδήλατα με ιστορία και αναμνήσεις, κάποια μέχρι και σκουριασμένα, που οι ιδιοκτήτες τους είχαν να τα πιάσουν χρόνια και μας λένε πως θυμήθηκαν μέσα στην καραντίνα ότι τους λείπει η ξεγνοιασιά της βόλτας με το ποδήλατο. Είχαν ξεχάσει το ποδήλατό τους στο γκαράζ, “ξύπνησαν” αναμνήσεις και θέλησαν να ξαναζωντανέψουν το ποδήλατο τους», εξηγεί.

Ανηφορικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις των ποδηλάτων, που ξεπέρασαν κάθε προηγουμένη χρονιά. Μόνο τον Απρίλιο, όπως αναφέρει ο κ. Τιμαμόπουλος, από το κατάστημά του πουλήθηκαν περισσότερα από 100 ποδήλατα, ποσοστό 30% αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εικόνα ΑΠΕ

Με την καλοκαιρία, μάλιστα, των τελευταίων ημερών, το τραγούδι «παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο» είναι μάλλον ιδανικό για να περιγράψει κανείς τις εικόνες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, που γέμισαν ορθοπεταλιές…

«Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι έβαλε το ποδήλατο στη ζωή της οικογένειας. Οι γονείς περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους και πιάνουν όλοι μαζί το τιμόνι, αλλάζοντας ταχύτητες. Έχουν παραγγείλει και οκτώ ποδήλατα μαζί και δεν ήταν αγωνιστική ομάδα αλλά μια πολύτεκνη οικογένεια!», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τιμαμόπουλος, ο οποίος έχει ποδηλατήσει πάνω από 350.000 χιλιόμετρα κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών.

Κάνοντας ποδήλατο δεν μπορείς -και να θέλεις- να μην κρατήσεις αποστάσεις, εξηγούν οι ποδηλάτες καθώς από τη φύση του το ποδήλατο, τόσο ως άθλημα όσο και ως χόμπι, καθορίζουν πέντε με δέκα μέτρα απόσταση μεταξύ των ποδηλατών.

Όσο για τις ηλικίες των ποδηλατών; Ξεκινούν από τριών ετών και φτάνουν τα 90, δηλώνει ο κ. Τιμαμόπουλος, φέρνοντας ως παραδείγματα του ότι το ποδήλατο δεν έχει ηλικία, έναν 90χρόνο πελάτη του και μια κυρία που μόλις έκλεισε τα 80 και δεν αποχωρίζονται τα ποδήλατα τους!

Ο Θωμάς Τιμαμόπουλος, ο οποίος κέρδισε πάνω από 100 χρυσά μετάλλια, συμμετείχε σε περισσότερους από 300 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ως ιδιοκτήτης, δε, καταστήματος με ποδήλατα, έχει πουλήσει έως σήμερα πάνω από 80.000 και συμβουλεύει νέους και παλιούς ποδηλάτες να τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας, με απαραίτητο το κράνος και τα φώτα. Τονίζει, παράλληλα, πως το μεγαλύτερο όφελος του να κάνει κάποιος ποδήλατο είναι ότι γυμνάζεται χωρίς να καταπονεί το σώμα του και παράλληλα απολαμβάνει την επαφή με τη φύση.

Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ποδηλάτες, αυτό που χρειάζεται είναι: «δυο ρόδες, δυο πεντάλ, κανένα όριο!».

Πηγή: ΑΠΕ, Αναστασία Τελιανίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα