Θεσσαλονίκη

ΠΑΜΑΚ: Ασφυκτικά γεμάτες οι αίθουσες για ακόμα μία χρονιά

Ένα μικρό κτίριο που αρχικά είχε δύο τμήματα, πλέον προσπαθεί να χωρέσει σχεδόν 15.000 φοιτητές

Parallaxi
παμακ-ασφυκτικά-γεμάτες-οι-αίθουσες-γ-939101
Parallaxi

Αντιμέτωποι με ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες είναι για ακόμη μία χρονιά οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Μπορεί να είναι ένα από τα πιο όμορφα και καθαρά campus, όμως στην πραγματικότητα το μικρό του μέγεθος σε συνδυασμό με τους δεκάδες φοιτητές που φοιτούν εκεί δημιουργεί στεγαστικά προβλήματα, για τα οποία πρέπει να βρεθεί λύση. Μουσική πλάι σε θεωρητικά μαθήματα προσπαθούν να επιβληθούν αλλήλοις…

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τριτοετείς φοιτητές «κάθε χρόνο, ειδικά τους πρώτους μήνες τα αμφιθέατρα είναι γεμάτα, με αποτέλεσμα πολλοί να χρειάζεται να κάτσουν μέχρι και στα σκαλιά. Αυτό συμβαίνει διότι πηγαίνουν όλοι οι πρωτοετείς στα μαθήματα και εκτός αυτού υπάρχουν και οι άλλοι που χρωστάνε μαθήματα οπότε δεν χωράμε. Ο αριθμός των εισακτέων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσουν οι αίθουσες του Πανεπιστημίου. Είναι ένα ζήτημα που έχουμε εντοπίσει από το πρώτο έτος των σπουδών μας. Επίσης ένα άλλο θέμα είναι η σίτιση, καθώς πολλοί από τους φοιτητές δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις για την δωρεάν σίτιση και έμειναν “εκτός”»

Την κατάσταση επιβεβαιώνουν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου τονίζοντας πως πρόκειται για μία χρόνια κατάσταση, η οποία διογκώνεται κάθε νέο ακαδημαϊκό έτος, όταν νέοι φοιτητές περνούν στο ΠΑΜΑΚ.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, κ. Δημήτρης Σταματόπουλος: «τα προβλήματα στέγασης είναι χρόνια. Στην πραγματικότητα το ΠΑΜΑΚ στεγάζεται σ’ ένα κτίριο και αποτελεί ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο. 

Υπάρχει επετηρίδα ακόμα στον τρόπο που υποφέρεις από την πολυκοσμία. Εγώ στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών κάνω ένα μάθημα στο μεγάλο αμφιθέατρο, όμως πρέπει να το κάνω αργά το βράδυ γιατί πρώτα πρέπει να κάνουν οι παλαιότερες σχολές (Οικονομικό, Διοίκηση Επιχειρήσεων).

Νομίζω η κατάσταση θα βελτιωθεί ίσως με την μεταφορά του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο νέο κτίριο του στη Θέρμη, όπως έχω ακούσει.

Παλαιότερα συζητιόταν η επέκταση του Πανεπιστήμιου στο διπλανό κτίριο του «424» αλλά το τότε υπουργείο Αμύνης μας το είχε αρνηθεί. Ενώ θα ήταν μια λογική επέκταση του ΠΑΜ.ΑΚ και το κτίριο αυτό θα έπαιρνε κι άλλο χαρακτήρα. Έπειτα άρχισε μία αναζήτηση διαφόρων κτιρίων μέσα και εκτός της πόλης για να λυθεί το στεγαστικό. Μάλιστα στο κέντρο της πόλης βρέθηκαν κτίρια, όμως άλλοτε δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις και άλλοτε είχαν πολύ υψηλά ενοίκια»

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Σταυρούλα Μαυρογένη ξεκαθαρίζει πως το πρόβλημα αυτό υφίσταται. Βέβαια όπως αναφέρει εξαρτάται από τα μαθήματα και τα τμήματα.

«Η αλήθεια είναι πως τα υποχρεωτικά μαθήματα έχουν πάρα πολύ κόσμο. Όπως καταλαβαίνετε τα 3-4 αμφιθέατρα δεν αρκούν.  Γενικά υπάρχει κτιριακό πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο μας, το οποίο είναι πολύ μικρό. Βέβαια στα μαθήματα επιλογής, τα παιδιά καλύπτονται και δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ζήτημα.  Ακόμα τα γραφεία δεν αρκούν, είμαστε 2-3 άνθρωποι πολλές φορές και οι μικρές αίθουσες τηλεδιάσκεψης δεν βολεύουν

Επίσης έχουμε το τμήμα Μουσικών Σπουδών, που είναι χαρά για το Πανεπιστήμιο και είναι κάτι πολύ ωραίο αλλά πρακτικά υπάρχει πρόβλημα. Δεν γίνεται να κάνεις μάθημα και ακριβώς δίπλα να γίνονται μαθήματα κιθάρας, πιάνου κλπ. Για τέτοιους είδους σπουδές χρειάζονται εγκαταστάσεις. Πιστεύω πως μπορεί να βρεθεί κάποια λύση έτσι ώστε αυτό το τμήμα να βρει τις σωστές αίθουσες.

Το πρόβλημα με τις αίθουσες υπάρχει εδώ και χρόνια, όμως κάθε νέο έτος η κατάσταση δυσχεραίνεται.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα καθαρό Πανεπιστήμιο, με καλές υποδομές ως προς τον αθλητισμό και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλα Πανεπιστήμια»

H Parallaxi προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Η ιστορία του Πανεπιστημίου

Το Πανεπιστήμιο στο σήμερα περιλαμβάνει οκτώ ακαδημαϊκά Τμήματα (αν και δεν ήταν αυτός ο αρχικός σχεδιασμός του) τα οποία εδρεύουν στο κύριο κτίριο στη Θεσσαλονίκη και σε αυτό σπουδάζουν περίπου 15.000 φοιτητές.

Η ιστορία του ιδρύματος αρχίζει το 1948, με την ίδρυση της Εν Θεσσαλονίκη Ανωτέρας Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών, εκπαιδευτικού ιδρύματος το οποίο βρισκόταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και στεγάστηκε στο γνωστό κτίριο της Αγίας Σοφίας με Κορομηλά. Το 1956 με κυβερνητικό διάταγμα εγκρίθηκε ο εσωτερικός κανονισμός της Σχολής, ρυθμίζοντας θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής.

Η Σχολή λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1957-58, ενώ το επόμενο έτος μετονομάστηκε σε Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, η φοίτηση από τριετής έγινε τετραετής και κατέστη ισότιμη προς τις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές. Το 1966 η Σχολή μετονομάστηκε σε Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης και από το 1971 οι σπουδές διαχωρίζονται σε 2 τμήματα, Οικονομικών Επιστημών και Επιστημών Διοικήσεως Επιχειρήσεων.

Το 1985 έγινε η πρώτη κατάτμηση σε δύο τμήματα: Οικονομικών Επιστημών και Επιστημών Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα απονομής Διδακτορικών Διπλωμάτων από τη Σχολή. Το 1990 το ίδρυμα μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και στην επόμενη δεκαετία δημιουργούνται αρκετά νέα τμήματα, συγκεκριμένα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.

Το 2004 ιδρύθηκαν δύο ακόμη τμήματα εκτός Θεσσαλονίκης, το τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών με έδρα την Έδεσσα και το τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας με έδρα τη Νάουσα.

To 2013, με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», το πανεπιστήμιο μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πραγματοποιείται συγχώνευση τμημάτων και συγκρότηση σχολών. Από τις συγχωνεύσεις προέκυψαν το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το Πανεπιστήμιο σήμερα αποτελείται από τέσσερις Σχολές, οι οποίες χωρίζονται συνολικά σε οκτώ Τμήματα.

Το ΠΑΜΑΚ ξεκίνησε για να έχει 1000 φοιτητές και σήμερα έχει πλέον 8000 χωρίς κανένα νέο κτίριο να προστεθεί στο δυναμικό του.

Το ΠΑΜ.ΑΚ. και το παλιό «424»

Το αίτημα για την απόδοση στο ΠΑ.ΜΑΚ. των παλιών εγκαταστάσεων του στρατιωτικού νοσοκομείου «424» που βρίσκονται δίπλα στο Πανεπιστήμιο πρωτο-διατυπώθηκε το 1996. Το αίτημα είχε γίνει αρχικά δεκτό από τον τότε αρχηγό ΓΕΣ Μανούσο Παραγιουδάκη, ενώ ότι θα το ικανοποιήσει είχε δεσμευθεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Όταν όμως τον Σεπτέμβριο του 2009, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκε στις νέες του εγκαταστάσεις, στην περιοχή της Νέας Ευκαρπίας, η στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε να μετατρέψει τις παλιές του εγκαταστάσεις σε ξενώνες φιλοξενίας του διερχόμενου στρατιωτικού προσωπικού και σε στρατιωτικό μουσείο.

Το 2008 ο υφυπουργός Άμυνας Τ. Τασούλας δήλωνε: “Ολοκληρώνουμε ένα γόνιμο διάλογο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών”. Ένα χρόνο αργότερα όμως ο ίδιος ανακοίνωνε από το βήμα της Βουλής ότι το ΓΕΣ αποφάσισε να διατηρήσει τις εγκαταστάσεις τού πρώην «424».

Το ΠΑΜΑΚ ασφυκτιά και η ασφυξία αυτή δεν απασχολεί φυσικά το Υπουργείο Παιδείας. 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα