Θεσσαλονίκη

Πάνω από 61.000 οι θεατές στα Δημήτρια το 2017

Συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και τον προγραμματισμό της επόμενης.

Στέλλα Παϊσανίδη
πάνω-από-61-000-οι-θεατές-στα-δημήτρια-το-2017-291789
Στέλλα Παϊσανίδη

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, ανθρώπων του πολιτισμού και των φορέων της πόλης και δημοτικών συμβούλων, από διάφορες παρατάξεις του δήμου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η εκδήλωση απολογισμού των 52ων Δημητρίων και του προγραμματισμού της 53ης διοργάνωσης. Το μεγαλύτερο πολυπολιτισμικό διεθνές φεστιβάλ της πόλης παρουσίασε την προηγούμενη χρονιά (Οκτώβριος 2017) ένα πλούσιο πρόγραμμα για το θέατρο, τη μουσική, το χορό, τον κινηματογράφο, το λόγο και τα εικαστικά.

Αρκετά ευχαριστημένη με το όλο αποτέλεσμα φάνηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου. Για τα 53α Δημήτρια έχει ήδη συγκαλέσει διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία έχει συνεδριάσει. Ανάλογο κάλεσμα έγινε, βέβαια, και στους φορείς της πόλης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα 52α Δημήτρια πραγματοποιήθηκαν μόλις με το αρχικό ποσό των 440.000 ευρώ. Από αυτά ξοδεύτηκαν μόνο τα 345.437 ευρώ, δηλαδή υπήρξε ένα υπολειπόμενο ποσό των 90.000 ευρώ. Οι θεατές ανήλθαν στους 61.585. Παράλληλα, όλοι οι χώροι ήταν σχεδόν sold out ενώ σε 23 από αυτές τις εκδηλώσεις οι θεατές μπορούσαν να εισέλθουν δωρεάν.

Ο αριθμός των χορηγιών αυξήθηκε ενώ, μάλιστα, αυτός ήταν διπλάσιος συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το Φεστιβάλ προσέλκυσε καλλιτέχνες τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι συμμετοχές ξένων καλλιτεχνών ανήλθαν σε 151 ενώ από την Ελλάδα 284.

«Όσα κι αν είναι τα προβλήματα όταν βλέπεις το αποτέλεσμα τα ξεχνάς όλα. Στόχος μας είναι να υπερβούμε τα δεδομένα, να επικοινωνούμε, να καταγγέλλουμε και να προτείνουμε. Πέρσι είχαμε την εκδήλωση της Πυρκαγιάς. Δουλέψαμε με τους συνεργάτες και ήταν ένα μεγάλο γεγονός», δήλωσε η αντιδήμαρχος. Σχετικά με την εξέλιξη των Δημητρίων η ίδια συνέχισε και πρόσθεσε ότι «πλέον αναδεικνύουμε την ιστορικότητα της πόλης αλλά ταυτόχρονα φιλοξενούμε μια πλατφόρμα συνεργασίας φορέων».

Από το πολυθέαμα για τα 100 χρόνια της μεγάλης πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την έναρξη της δράσης της parallaxi «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς»

Αισιόδοξοι για τα πεπραγμένα φάνηκαν και οι καλλιτεχνικοί σύμβουλοι των Δημητριών, Σάββας Πατσαλίδης και Γιώργος Πεντζίκης. «Zοριστήκαμε, φοβηθήκαμε να στήσουμε ένα Φεστιβάλ σε πέντε εβδομάδες. Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Πετύχαμε το ακατόρθωτο. Δηλώνω ευχαριστημένος. Μέσα από αυτό καταφέραμε να γνωρίσουμε την ετερότητα», δήλωσε ο κ. Πατσαλίδης. «Tα Δημήτρια είναι μια περίοδος πολιτιστικής ανάσας. Υπάρχει προσπάθεια να αναβαθμιστούν. Μας έπεισαν πολλές παραστάσεις», πρόσθεσε με τη σειρά του ο κ. Πεντζίκης.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στα διάφορα εμπόδια που αντιμετώπισε η διοργάνωση, με μεγαλύτερο την έλλειψη χώρων που να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια των 52ων Δημητρίων

Τα φετινά Δημήτρια προγραμματίζεται να ξεκινήσουν, κατά τα λεγόμενα του κυρίου Πεντζίκη ένα μήνα νωρίτερα ενώ σύμφωνα με την Διευθύντρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου, θα γίνει προσπάθεια ώστε 5-12 Οκτωβρίου να ανέβουν 7,8 ή 9 παραστάσεις από όλη την επικράτεια.

Η τελευταία αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των 53ων Δημητρίων. Στους στόχους του φετινού φεστιβάλ η ίδια συμπεριλαμβάνει την ανάγκη για μεγαλύτερο άνοιγμα στην πόλη αλλά και το άνοιγμα εκτός πόλης. Τα εικαστικά θα κινηθούν με βασικό άξονα το μεγάλο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Ιόλα, που ετοιμάζει ήδη το υπό ενοποίηση (ΚΜΣΤ και ΜΜΣΤ) MOMus. Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε λόγος για την εξασφάλιση της συμμετοχής στις εκδηλώσεις των Δημητρίων “ηχηρών” ονομάτων καλλιτεχνών απ’ τον χώρο του θεάτρου κι αυτόν της μουσικής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα