Θεσσαλονίκη

Παραδομένη στη φθορά η φοιτητική εστία στην οδό Εγνατία

Ενώ τα ενοίκια αυξάνονται, οι φοιτητές αδυνατούν να βρουν στέγη, υπάρχει τεράστια ζήτηση για θέσεις σε φοιτητικές εστίες, υπάρχουν κτήρια που παρακμάζουν

Γιώργος Τσιτιρίδης
παραδομένη-στη-φθορά-η-φοιτητική-εστί-1069176
Γιώργος Τσιτιρίδης

Ενώ τα ενοίκια αυξάνονται, οι φοιτητές αδυνατούν να βρουν στέγη, υπάρχει τεράστια ζήτηση για θέσεις σε φοιτητικές εστίες υπάρχουν κτήρια που παρακμάζουν χωρίς να παραχωρούνται για άμεση χρήση.

Αποτελεί ένα από τα κύρια ερωτήματα σε κάθε προεκλογική περίοδο. Και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν αρκετές φορές για τα αδιάθετα δημόσια – δημοτικά κτήρια.

Πρόκειται για ακίνητα που ανήκουν στο κράτος ή έχουν περιέλθει σε αυτό και αφήνονται στην παρακμή τους την ώρα που η Θεσσαλονίκη αλλά και η Αθήνα αντιμετωπίζουν τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα. Αρκετές ήταν και παραμένουν οι υποσχέσεις πως κάποια από αυτά κυρίως τα δημοτικά θα αποκατασταθούν και θα δοθούν για χρήση η διαδικασία αυτή όμως προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς ακόμα και για κτήρια που είναι ολοκληρωμένα ολοκαίνουργια και παραμένουν κλειστά πολλώ δε μάλλον για αυτά που η αποκατάσταση τους απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Σε πόλεις της Ευρώπης με τα ίδια προβλήματα ασκήθηκαν πιέσεις και ψηφίστηκαν αποφάσεις που ανάγκασαν ακόμα και ιδιώτες κλειστών ακινήτων να περάσουν στην άμεση αποκατάσταση και χρήση τους διότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε ο δήμος να τα χρησιμοποιήσει κατά βούληση.

Είναι λυπηρό να περπατά κανείς στο κέντρο της πόλης και να αντικρίζει κουφάρια κτηρίων να ρημάζουν. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η παλιά φοιτητική εστία «ΔΕΛΤΑ» επί της οδού Εγνατία 13 ιδιοκτησία των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που πέρασε στην κυριότητα του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Το κτήριο λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο που έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πέρασε στην δικαιοδοσία των ΤΕΙ σε μια περίοδο που αναζητούσε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα λειτουργούσε ως φοιτητική εστία. Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε κανονικά, χωρίς προβλήματα ωστόσο τα κονδύλια για τη στέγαση άρχισαν να μειώνονται κι έτσι το 2005 έκλεισε.

Το 2007 λειτούργησε ως κατάληψη μέχρι την βίαιη εκκένωση και τη σφράγιση το 2012 μετά από αστυνομική επιχείρηση έπειτα από τρεις διαφορετικές εισαγγελικές παραγγελίες που απαιτούσαν την παράδοση για την άμεση αξιοποίηση του ακινήτου. Μάλιστα ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του ανέφερε πως η Ελληνική Δημοκρατία θα προασπίσει την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ακούγεται ειρωνικό αν αναλογιστεί κανείς πως έχει περάσει μια δεκαετία και δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως προς αυτήν την κατεύθυνση. Το κτήριο παραμένει ένα φάντασμα στην καρδιά της οδού Εγνατία.

Ένα κτήριο που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες δεκάδων φοιτητών που πασχίζουν αυτούς τους δύσκολους καιρούς να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ακόμα και σε αυτή τη κατάσταση είναι φανερό πως πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτήριο. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά θα δει πως στην ταράτσα του υπάρχει μια πισίνα προφανώς από την αρχική χρήση του ως ξενοδοχείο. Άγνωστο αν στην συνέχεια αξιοποιήθηκε και από τους φοιτητές ή σφραγίστηκε η ταράτσα.

Κοιτώντας γίνεται φανερό πως είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν έξυπνες και λειτουργικές λύσεις για την χρήση αυτών των βασανισμένων κτηρίων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα