Παράλληλη (οικο)πόλις
του Γιάννη Βήκα easy secured loans Μια από τις πλέον μαχητικές ομάδες ακτιβισμού αυτής της πόλης, που παλεύει δυναμικά για πολλά χρόνια ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπων και ζώων, ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και προκατάληψης, που μάχεται τη βία και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που προσφέρει γεύματα αλληλεγγύης και συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, που έχουν […]
του Γιάννη Βήκα
Μια από τις πλέον μαχητικές ομάδες ακτιβισμού αυτής της πόλης, που παλεύει δυναμικά για πολλά χρόνια ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπων και ζώων, ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και προκατάληψης, που μάχεται τη βία και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που προσφέρει γεύματα αλληλεγγύης και συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, που έχουν ανάγκη ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μας υποδέχτηκε και μας μίλησε για το έργο της.
Το Οικόπολις, λοιπόν, αποτελεί κομμάτι όλων αυτών των κινημάτων που συναντιούνται σε κοινούς αγώνες για περισσότερη δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, για την προστασία του περιβάλλοντος, για όλα αυτά που αξίζει να σωθούν. Όλη η ιστορία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια περίπου, ως ένας τρόπος, που θα επέτρεπε τη συνάντηση οργανώσεων, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, εργαστηρίων και σεμιναρίων, αλλά και πολιτιστικών δράσεων.
Η πρωτοβουλία της υλοποίησης του εγχειρήματος αυτού ανήκε στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια οργάνωση που ξεκίνησε από το 1982 και πραγματοποίησε πληθώρα δράσεων στις τρεις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Στο πλαίσιο συνεργασίας και καλής λειτουργίας της συλλογικότητας, ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των μελών είναι ύψιστης σημασίας. Έτσι, στο χώρο, στον οποίο στεγάζεται η προσπάθεια, στον αριθμό 29α της οδού Πτολεμαίων ξεχωρίζει η προώθηση της μη κατανάλωσης τροφών βασισμένων στο κρέας ή άλλων προϊόντων που προέρχονται από τη θανάτωση ή την κακομεταχείριση ζώων, η ενίσχυση τη χρήσης προϊόντων που παράγονται στο πλαίσιο του «δίκαιου εμπορίου» καθώς επίσης και προϊόντων τοπικής προέλευσης και τροφίμων που παράγονται με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας χωρίς λιπάσματα.
Επίσης, για το Οικόπολις είναι σημαντική η εξασφάλιση πρόσβασης και λειτουργίας ατόμων με κινητικά προβλήματα, καθώς και η δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν να λειτουργούν σε ένα υγιές περιβάλλον.
Ακόμη, ο Χρήστος Γκουντινάκος, μέλος της συντονιστικής ομάδας της συλλογικότητας, μας εξηγεί πως η ιδέα και οι στόχοι τους χωρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες• αυτόν της προώθησης των πράσινων ιδεών και αξιών και εκείνον της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα του Οικόπολις, πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται δεκάδες εκδηλώσεις, προβολές, εκθέσεις για θέματα που σχετίζονται με την πολιτική και την κοινωνία.
Μεταξύ άλλων είναι η πολιτική ανυπακοή, η μη βία, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η καταπολέμηση ξενοφοβίας, ρατσισμού, εθνικισμού και λαϊκισμού, καθώς και της βίας στα σχολεία, η υπεράσπιση βασικού εισοδήματος, η συμπαράσταση στους αγώνες των κατοίκων της Κερατέας και η πολιτική οικολογία.
Επίσης, θίγονται θέματα, που θεωρούνται αμιγώς οικολογικά, όπως οι καταστροφικές επιπτώσεις των εξορύξεων χρυσού, οι περιαστικές καλλιέργειες, τα δάση και οι καταστροφικές πολιτικές, η ηθική αντιμετώπιση των ζώων, η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, τα μεταλλαγμένα, οι ποδηλατοδρόμοι και η βιώσιμη κινητικότητα, καθώς και η κλιματική αλλαγή και η κλιματική δικαιοσύνη.
Πολύ ενδιαφέρον για τους πλέον δραστήριους της υπόθεσης έχει και το γεγονός ότι πραγματοποιούνται εργαστήρια και σεμινάρια κατασκευής κάδου κομποστοποίησης, επισκευής ποδηλάτου, παρασκευής ψωμιού και γιαουρτιού, μεταποίησης ρούχων, κρουστών, flamenco, yoga, θεάτρου δρόμου, κατασκευής και τοποθέτησης φωτοβολταϊκού, εγκατάστασης μικρής ανεμογεννήτριας, οργάνωσης και διαχείρισης προγραμμάτων από ΜΚΟ αλλά και κατασκευής ηλιακού φούρνου.
Όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα του Οικόπολις, που είναι η κοινωνική αλληλεγγύη τα πρώτα βήματα που έγιναν ήταν τα γεύματα αλληλεγγύης που απευθύνονται σε άστεγους και άπορους, μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και γλώσσας σε μαθητές και μαθήτριες μετανάστες/τριες και μη, συγκέντρωση τροφίμων που δίνονται απευθείας σε οικογένειες και άτομα που έχουν ανάγκη ή σε δομές που μαγειρεύουν γεύματα, κουζίνες αλληλεγγύης, καθώς και συγκέντρωση ρούχων, παιδικών παιχνιδιών, βιβλίων και οικοσκευής που επίσης διατίθενται σε μεμονωμένα άτομα ή σε άλλες δομές.
Η διαχείριση μιας συλλογικότητας με τόσες δράσεις, δε φαντάζει εύκολη, γι’ αυτό ρωτήσαμε τον Χρήστο και μάθαμε πως αυτή γίνεται από μια συνέλευση που λειτουργεί ορισμένες φορές το χρόνο αλλά κυρίως από ένα συντονιστικό όργανο που συνέρχεται πολύ συχνότερα.
Σχετικά με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη λειτουργία του χώρου, επιδιώκεται να διέπονται από τις αρχές της αποφυγής εντάσεων, το σεβασμό όλων των απόψεων και των ατόμων, την προσπάθεια για δημιουργία συναίνεσης, την ανεκτικότητα και την αμοιβαία κατανόηση. Όσοι και όσες συμμετέχουν στο υπέροχο αυτό εγχείρημα, δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε εθελοντική βάση.
Η πρόθεση των ατόμων που συμμετείχαν στο εγχείρημα, ήταν να γίνουν ένας αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος, που θα στόχευε σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Αφ’ ενός, στη διάδοση και την εφαρμογή των πράσινων ιδεών και αξιών και των εναλλακτικών λύσεων και αφετέρου την έμπρακτη αλληλεγγύη σε άτομα και κοινωνικές ομάδες που την έχουν ανάγκη, όχι ως εκδήλωση φιλανθρωπίας αλλά με στόχο την απόκτηση εφοδίων για το ξεπέρασμα του προβλήματος.
Στις μέρες μας, που η αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση είναι αναγκαίες, λίγοι είναι εκείνοι που προσπαθούν έμπρακτα να δείξουν πως πιστεύουν βαθειά σε αυτήν. Το Οικόπολις, λοιπόν, είναι μια προσπάθεια που μας υπενθυμίζει τη δύναμη που έχει ο ακτιβισμός και μπορεί ν’ αποδείξει πως όσοι συμμετέχουν δυναμικά σε τέτοιου είδους κινήματα, σίγουρα σε ηθικό επίπεδο παίρνουν πιο πολλά απ’ όσα δίνουν.
Είναι ωραίο να ξέρεις πως βοηθάς το περιβάλλον και την κοινωνία, στα οποίο ζεις και είσαι περαστικός, νιώθοντας παράλληλα την ευθύνη να παραδώσεις στις επόμενες γενιές ο,τι καλύτερο περνάει από το χέρι σου. Η ομάδα αυτή, ίσως αποτελεί ένα από τα παράσημα της Θεσσαλονίκης, καθώς κάνει πράξη την αγάπη για το οικοσύστημα και την ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη. Καλούς αγώνες παιδιά.
Η σελίδα Οικόπολις – μια παράλληλη πόλη στο Facebook
Διαβάστε ακόμη εδώ