Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας ο επίσημος εορτασμός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ

Την εκδήλωση άνοιξε η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ που απέδωσε το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού.

Parallaxi
παρουσία-της-προέδρου-της-δημοκρατία-1074202
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, της 111ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του ’40, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση άνοιξε η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ που απέδωσε το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού.

Στην «προσφυγομάνα» Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην προσφώνησή του ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, αφού όπως είπε, δέκα χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, υποδέχτηκε έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων προσφύγων, που εκδιώχθηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες στις περιοχές της Μικράς Ασίας. «Εκείνο που ίσως είναι λιγότερο γνωστό, είναι ότι μετά την υποδοχή των προσφύγων και στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και στη διάρκεια της Κατοχής, η πόλη υπέφερε λόγω της επισιτιστικής κρίσης και χιλιάδες κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους λόγω της ασιτίας και των ασθενειών που ενέσκηψαν. Κύρια αιτία της επισιτιστικής κρίσης ήταν η σημαντική μείωση των παραγόμενων προϊόντων λόγω των πολέμων», σημείωσε, για να κάνει στη συνέχεια μία αναφορά στις απανωτές κρίσεις που υπέστη η χώρα μας την τελευταία 15ετία.

«Η εισβολή στην Ουκρανία ήταν μια πρώτη αφύπνιση ότι ο πόλεμος ήρθε κοντά στη γειτονιά μας. Οι τελευταίες εβδομάδες στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, είναι μία ακόμη, και παραμένει άγνωστο ποιες συρράξεις τυχόν θα ακολουθήσουν, ενώ οι επιπτώσεις είναι εμφανείς πλέον και στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην επάρκεια και το κόστος των τροφίμων», συμπλήρωσε.

Στην εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας με τίτλο, «Η επισιτιστική κρίση στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής Κατοχής και σύγχρονοι προβληματισμοί», προχώρησε στη συνέχεια η επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα. «Από το 2008, η χώρα μας διάγει μία περίοδο συνεχών κρίσεων, οικονομική, πανδημίας, νέα οικονομική, συνοδευόμενη από ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ανισότητες ανάμεσα στα κράτη και στο εσωτερικό των κρατών, κλιματική αλλαγή και τώρα και νέοι πόλεμοι γύρω μας. Προβλήματα ελλείψεων και επισιτισμού ήδη έχουν χτυπήσει την πόρτα μας», τόνισε η κ. Καβάλα. «Για την αποφυγή μιας διατροφικής κρίσης και στην Ελλάδα, απαιτείται μια αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία να έχει στον πυρήνα της ένα βιώσιμο και διατηρήσιμο παραγωγικό υπόδειγμα, που θα πετύχει κάποιας μορφής επάρκεια σε κρίσιμης σημασίας προϊόντα», επισήμανε η κ. Καβάλα.

Ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ και τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, σε διδασκαλία Εριφύλης Δαμιανού, που ερμήνευσαν έργα Νίκου Σκαλκώτα, L.v. Beethoven, Μίκη Θεοδωράκη και Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Τα Μουσικά Σύνολα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης, ο Νίκος Ταχιάος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, η Ράνια Θρασκιά ως εκπρόσωπος του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Η τελετή του εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα