Θεσσαλονίκη

Παρουσιάστηκε το «ανάποδο πρόγραμμα» της “Πόλης Ανάποδα”

Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου και υποψήφια δήμαρχος Μαρία Κέκη, τόνισε ότι οι προγραμματικές θέσεις βασίζονται σε παρεμβάσεις μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο

Parallaxi
παρουσιάστηκε-το-ανάποδο-πρόγραμμα-1031963
Parallaxi

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα 12 Ιουλίου, το δημοτικό σχήμα Η Πόλη Ανάποδα παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του.

Πρώτη η τυπικά επικεφαλής του ψηφοδελτίου και υποψήφια δήμαρχος Μαρία Κέκη, μίλησε για την ανοιχτή, συλλογική διαδικασία διαβούλευσης μέσα από την οποία διαμορφώθηκε το πρόγραμμα.

Ένα πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τις άμεσες ανάγκες στη στέγαση, τη μετακίνηση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, αλλά και δίνει την προοπτική μιας άλλης πόλης, συμπεριληπτικής, δίκαιης και βιώσιμης.

Όπως τόνισε, οι προγραμματικές θέσεις βασίζονται στις παρεμβάσεις της Πόλης Ανάποδα μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενσωματώνουν τις διεκδικήσεις των κινημάτων και αξιοποιούν την εξαιρετική ερευνητική δουλειά που γίνεται μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια της πόλης -και την οποία υποτιμούν συστηματικά οι δημοτικές αρχές. Κυρίως όμως, δεν φοβούνται να πάρουν θέση, να συγκρουστούν με τα ιδιωτικά συμφέροντα, για να προτάξουν τις συλλογικές ανάγκες και να υπερασπιστούν τα κοινά αγαθά. Κατέληξε λέγοντας πως, με τις ελλείψεις και τα κενά του, το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα είναι το πιο τεκμηριωμένο, πιο ριζοσπαστικό, πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα που έχει κατατεθεί από δημοτική παράταξη.

Στη συνέχεια, οι συντονιστές/τριες της κάθε θεματικής παρουσίασαν κάποιες βασικές σκέψεις και ενδεικτικές προτάσεις – προτεραιότητες.

Ο Νίκος Νικήσιανης αναφέρθηκε στα ζητήματα του δημόσιου χώρου, τονίζοντας τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ, την άμεση απελευθέρωση της Πλατείας Ελευθερίας από το πάρκινγκ, αλλά και την ανάγκη για ένα επείγον πρόγραμμα διπλασιασμού του πρασίνου στην πόλη, μέσα από την αξιοποίηση των αδόμητων οικοπέδων.

Ο Θεοδόσης Κάσσανδρος μίλησε για τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας, με βάση την αρχή ότι διευκολύνουμε την κίνηση πεζών, μέσων δημόσιας μεταφοράς και ποδηλάτων, εις βάρος του ΙΧ. Κεντρικό ζήτημα εδώ αναδείχθηκε η άμεση ενίσχυση του ΟΑΣΘ με οχήματα και οδηγούς, αλλά και η δημιουργία λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων.

Ο Κώστας Νικολάου περιέγραψε το πρόγραμμα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, προτείνοντας ένα άλλο μοντέλο ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και δίνοντας επίσης έμφαση στην ανάγκη μείωσης των απορριμμάτων και σε ένα κοινωνικά και περιβαλλοντικό δίκαιο σύστημα ανταποδοτικών τελών.

Η Έλλη Μέλιου εστίασε στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, μια διάσταση καθοριστική για την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά παραμελημένη από τη διοίκηση. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα της δημόσιας υγείας, της τρίτης ηλικίας, της παιδικής προστασίας, της έμφυλης συμμετοχής, με έμφαση στο δικαίωμα της στέγασης, το οποίο και αποτελεί προτεραιότητα για το σχήμα.

Ο Κώστας Ξενόπουλος αναφέρθηκε στα ζητήματα πολιτισμού, μεταφέροντας τις προτάσεις του σχήματος αλλά και των καλλιτεχνών της πόλης για την ανάγκη δημιουργίας χώρων πολιτισμού και τη συμμετοχή των ίδιων των καλλιτεχνών στη διαμόρφωση των δημοτικών δράσεων.

Τέλος, η Μαρία Ερμείδου, μέλος της συλλογικής εκπροσώπησης, αναφέρθηκε στα ζητήματα συνεργασιών. Τόνισε ότι η συνεργασία είναι στον πυρήνα της λογικής ενός σχήματος που ήδη συνενώνει πάνω από 10 πολιτικούς χώρους και δεκάδες ανένταχτους/ες πολίτες/ισσες. Η συνεργασία αυτή όμως βασίζεται σε κοινές προγραμματικές θέσεις, στην κοινή συμμετοχή στα κινήματα της πόλης, αλλά και στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά στου σχήματος, που βασίζεται στη συλλογικότητα και τη δημοκρατία. Από αυτή τη σκοπιά, απορρίπτει τις προτάσεις βιαστικής συγκόλλησης με ατομικούς παράγοντες και άγνωστο πρόγραμμα, με στόχο απλά τη διεκδίκηση της τοπικής εξουσίας.

Στον σύνδεσμο https://docs.google.com/document/d/1KvsM84m3TkvfQi57Ze3EKv8v8O-O55soUYvjhtg_Ivg/edit#heading=h.r28ylrgtfuq5

μπορείτε να δείτε μία περίληψη των θέσεων ανά θεματική. Αναλυτικά, το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στη σελίδα του σχήματος στο σύνδεσμο https://ipolianapoda.gr/program-2023/, όπου και διαρκώς θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα