Πέγκας: Δεν πρέπει να χάνεται η επαφή με την κοινωνία και τους δημιουργικούς ανθρώπους

«Δεν πρέπει να χάνεται η επαφή με την κοινωνία και τους δημιουργικούς ανθρώπους», υποστήριξε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και υποψήφιος δήμαρχος

Parallaxi
πέγκας-δεν-πρέπει-να-χάνεται-η-επαφή-με-1011110
Parallaxi

«Δεν πρέπει να χάνεται η επαφή με την κοινωνία και τους δημιουργικούς ανθρώπους», υποστήριξε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Πέγκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης «Σχεδιάζουμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης: Κοινωνία των Πολιτών», που πραγματοποιήθηκε στο Hellenic Design Centre, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στη συζήτηση που διοργάνωσε η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Για Όλους», ο Σπύρος Πέγκας αναφέρθηκε στα projects που υλοποιήθηκαν κατά την πορεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Μου δόθηκε το ερέθισμα, σαν πρώτη ενέργεια να δημιουργήσω ένα think tank, για να υπάρχει διάδραση με την κοινωνία. Να έρχονται ιδέες από πάνω προς τα κάτω. Έκανα συμμαχίες, γιατί μόνο έτσι αλλάζουν τα πράγματα. Με σύμπτυξη δυνάμεων και κινητοποίηση ανθρώπων» είπε και πρόσθεσε πως σε συνομιλίες που έχει όλο αυτό το διάστημα με πολίτες που ζουν στη Θεσσαλονίκη, «μου κάνει μεγάλη εντύπωση η επιθυμία τους να συμμετέχουν σε θέματα φροντίδας περιβάλλοντος».

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης για την Κοινωνία των Πολιτών, τον λόγο πήραν πρόσωπα που συμμετέχουν σε θέματα και προγράμματα φροντίδας, προστασίας και ενεργούς αξιοποίησης των αστικών υποδομών και του περιβάλλοντος, μέσω άτυπων εθελοντικών ομάδων και οργανωμένων εθελοντικών σωματείων.

 «Η ομάδα μας δημιούργησε το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο τσέπης της Θεσσαλονίκης, ενώ στις δράσεις μας είναι και το Δείπνο της Άνοιξης. Ελπίζουμε ο δήμος να αναγνωρίσει τη δουλειά μας. Η ελληνική πόλη δεν παράγει κοινωνική έρευνα που με αυτήν καταλαβαίνουμε τις ανάγκες των κατοίκων της», υποστήριξε ο Γιώργος Χατζηνάκος, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου.

Αμέσως μετά τοποθετήθηκε ο ακτιβιστής και τ. πρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων Πεζών, Αντώνης Καράγιωργας. «Ο δήμος πρέπει να αγκαλιάζει τις εθελοντικές ομάδες, να τους δίνει βήμα στα θεσμικά όργανα του δήμου. Αισθάνομαι ότι ο δήμος δεν υποστηρίζει τον εθελοντισμό», είπε.

Έπειτα, στο βήμα ανέβηκε η Σοφία Σαρρή, εκπρόσωπος της οργάνωσης InCommon, που ασχολείται με την κυκλική οικονομία. «Έχει μεγάλη σημασία να δημιουργούμε δεσμούς με ανθρώπους της γειτονιάς, να γίνουν μέρος του κύκλου αλλά και με τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι σημαντικό να μας βοηθά και να μας στηρίζει. Το πρόβλημα είναι ότι συναντάμε δυσκίνητες διαδικασίες, παίρνει καιρό που απομακρύνει ανθρώπους που ήθελαν να συμμετέχουν. Ζητούμε πιο εύκολες, συμπεριληπτικές και ανοιχτές διαδικασίες», δηλωσε η ίδια κατά την τοποθέτησή της.

Η συζήτηση για την Κοινωνία των Πολιτών συνεχίστηκε με τον Πάνο Ρεμούνδο, εκπρόσωπο της Creativity Platform, ο οποίος χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη πόλη των designer και της δημιουργικής δραστηριότητας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουμε τους δημιουργούς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Υπήρχε πρόβλημα στη δικτύωσή τους. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να αναγνωρίσει πόσο τεράστια προίκα έχει», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μamagea Environmental Organization, Περικλής Χατζηνάκος ισχυρίστηκε ότι προκειμένου η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί, χρειάζεται άμεσα μία πολιτική αλλαγή. «Κοινή ομολογία ότι υπάρχει ανάγκη για συμμετοχή. Από το 2019 όλα καταστρέφονται. Πρέπει να μπει ένα stop σε αυτήν την ασυδοσία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της διοίκησης Μπουτάρη ήταν η εξωστρέφεια και η μεγαλύτερη απώλεια σήμερα. Η Θεσσαλονίκη έχασε την κοινωνική της άνθιση».

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Για Όλους» παραθέτει τις προτάσεις της για την Κοινωνία των Πολιτών:

Δημιουργία τοπικής ανεξάρτητης αρχής που θα συντονίζει τις διαφορετικές ομάδες που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών. 

Διασύνδεση των υπηρεσιών, χαρτογράφηση των ομάδων και της δράσης τους καθώς και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που διαθέτουν και θέλουν/ μπορούν να διαθέσουν σε δράσεις γειτονιάς – δήμου.

Διευκόλυνση των διαδικασιών, ο δήμος οφείλει να λειτουργεί σαν επιταχυντής της κοινωνικής κινητικότητας και συμμετοχής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων από τους ομιλητές, ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα