Πέντε χιλιάδες ασθενείς εξυπηρετεί κάθε χρόνο το Οδοντιατρικό τμήμα του ΑΠΘ

Έναντι χαμηλού τιμήματος...

Parallaxi
πέντε-χιλιάδες-ασθενείς-εξυπηρετεί-κ-516473
Parallaxi

Περίπου 5000 ασθενείς εξυπηρετούνται ετησίως κάνοντας οδοντιατρικές θεραπείες έναντι χαμηλού αντιτίμου στο Οδοντιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ το οποίο συμπλήρωσε 60 χρόνια από την ίδρυσή του. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Λάμπρος Ζουλούμης, απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή οποιασδήποτε οδοντιατρικής υπηρεσίας στο Τμήμα Οδοντιατρικής είναι η επικοινωνία του ασθενούς με το Διαγνωστικό, για τον προσδιορισμό της ημέρας εξέτασης για την οποία οι ασθενείς πληρώνουν μόνο πέντε ευρώ, ενώ οι οδοντιατρικές εργασίες γίνονται κατόπιν ενυπόγραφης συγκατάθεσης του ασθενούς από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές υπό την επίβλεψη καθηγητών, έναντι χαμηλού τιμήματος, βάσει του τιμολογίου που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

“Σήμερα το Τμήμα Οδοντιατρικής βρίσκεται σε υψηλή θέση στη διεθνή κατάταξη και αυτό το οφείλει στις υποδομές, στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και φυσικά στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του. Το Τμήμα αποτελείται από 4 Τομείς, 10 Εργαστήρια και είναι στελεχωμένο με 46 μέλη ΔΕΠ, ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο έχει αναπτύξει 8 προγράμματα. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που αποφοίτησαν, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στους 6.971” σημειώνει ο κ. Ζουλούμης, προσθέτοντας ότι με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Οδοντιατρικής Σχολής θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2019 (ώρες 11.00 με 14.30) πανηγυρική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ,

Ιστορική αναδρομή

Το Τμήμα Οδοντιατρικής του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1959, με το Ν.Δ. 3974/1959. Η λειτουργία του Τμήματος ξεκίνησε υπό αντίξοες συνθήκες και για τη στέγασή του, παραχωρήθηκε χώρος στο υπόγειο του κτιρίου του Χημείου. Το 1964, ενοικιάστηκε ένας όροφος σε κτίριο της οδού Μοναστηρίου 24, προκειμένου να καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες του Τμήματος. Την ίδια περίοδο συμπληρώθηκαν οι κενές έδρες των καθηγητών, εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος αριθμός βοηθητικού προσωπικού και αναγορεύτηκαν οι πέντε πρώτοι διδάκτορες.Το 1968, το Τμήμα Οδοντιατρικής μεταφέρθηκε σε ενοικιαζόμενο επταόροφο κτίριο επί της οδού Β. Ηρακλείου 28, ενώ με το Ν.Δ. 706/1970, το Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ έγινε ανεξάρτητη Σχολή. Η συγκεκριμένη χρονιά αποτελεί ορόσημο για την πρόοδο της Σχολής.Το 1981, η Οδοντιατρική Σχολή μεταφέρθηκε σε σύγχρονο πολυόροφο κτίριο εντός της πανεπιστημιούπολης, ενώ ακολούθησε η δωρεά του «Μανδαλίδειου Ερευνητικού Κέντρου» από τον οδοντίατρο, Ιωάννη Μανδαλίδη και την αδελφή του.

Το κληροδότημα των αδελφών Μανδαλίδη αφορούσε σε πολυκατοικία επί της οδού Λ. Νίκης και Βογατσικού, η οποία παραχωρήθηκε στο πανεπιστήμιο για να χρησιμοποιηθεί ανάλογα, ενώ το ΑΠΘ ανέλαβε την υποχρέωση να οικοδομήσει προσθήκη στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές στην πανεπιστημιούπολη. Η προσθήκη εγκαινιάστηκε το 2003, επί πρυτανείας Μιχάλη. Παπαδόπουλου. Οι εγκαταστάσεις του και η πλήρης λειτουργία του ολοκληρώθηκε το 2010 και έκτοτε στεγάζει το «Μανδαλίδειο Ερευνητικό Κέντρο» και τις μεταπτυχιακές κλινικές του Τμήματος. Από το 2013, η Οδοντιατρική Σχολή εντάχθηκε ως Τμήμα στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα