Περαία: Πακτωμένες ομπρέλες έχουν στήσει ολόκληρο κιόσκι στην παραλία
Παραβάσεις καταγράφονται και στην κατάληψη της παραλίας από καταστήματα εστίασης
Βρίσκεται κάπου στην παραλιακή ζώνη μεταξύ Περαίας και Νέων Επιβατών στο δήμο Θερμαικού και ξεχωρίζει από αρκετά μέτρα μακριά. Ο λόγος για ένα ολόκληρο κιόσκι με «κεραμοσκεπή», που έχει στηθεί ακριβώς πάνω στον αιγιαλό.
Παρά τον μεγάλο θόρυβο και τους ελέγχους που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα, στις παραλίες της χώρας, για τις παραβάσεις στις παραλίες με την κατάληψη του δημόσιου χώρου με ξαπλώστρες κι ομπρέλες ή ακόμα και ντιβανοκασέλες, στο δήμο Θερμαϊκού μάλλον τα πράγματα κυλούν πιο χαλαρά.
Προφανώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δήμου Θερμαικού αγνοούν ή αδιαφορούν για την ύπαρξη μίας τεράστια σταθερής ξύλινης κατασκευής, πάνω στο κύμα, μήκους αρκετών μέτρων. Το κιόσκι, «μπετοναρισμένο» στην άμμο βρίσκεται κάτω από ένα μεγάλο δένδρο – αρμυρίκι, και καταλαμβάνει την παραλία σχεδόν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, προσφέροντας άπλετη σκιά στους χρήστες του.
Οπτικά πάντως η κατασκευή δεν είναι πρόσφατη και το ερώτημα είναι αν ο δήμος Θερμαϊκού έχει ασχοληθεί ή έχει «αδειοδοτήσει» την λειτουργία αυτής της σταθερής κατασκευής πάνω στο κύμα. Ποια είναι η θέση του δήμου;
Μετά τις πακτωμένες ομπρέλες και τα αρμυρίκια «αλά καρτ»
Ένα άλλο φαινόμενο επίσης που προκαλεί ακόμα και τριβές μεταξύ των λουόμενων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης στο δήμο Θερμαϊκού, είναι ότι κάποιοι «έξυπνοι» χρησιμοποιούν «αλά καρτ» τα αρμυρίκια που φύονται στην παραλία.
Στη λογική της «πακτωμένης ομπρέλας», πηγαίνουν από το πρωί και εγκαθιστούν κάτω από τα δένδρα, καρέκλες ξαπλώστρες και τραπέζια, ώστε ο χώρος να φαίνεται πως χρησιμοποιείται. Το φαινόμενο την Κυριακή, σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκε σε τουλάχιστον 3-4 σημεία, όπου κάτω από τα δένδρα ήταν όλος ο εξοπλισμός με τα ομπρελοκαθίσματα, αλλά για ώρες οι ιδιοκτήτες τους απόντες.
Οι «έξυπνοι ιδιοκτήτες» αυτής της οικοσυσκευής «καπαρώνουν» για όλη την ημέρα τη χρήση της σκιάς των δένδρων και μάλιστα αντιδρούν με αγένεια και προσβλητικό τρόπο, αν κάποιος τολμήσει, όσο λείπουν να επωφεληθεί της σκιάς που προσφέρουν τα δένδρα. Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι ο δημόσιος χώρος τους ανήκει επειδή είναι μόνιμοι κάτοικοι ή διατηρούν εξοχικά στην περιοχή.
Οι ξαπλώστρες και το πλακόστρωτο
Επίσης πολλά καταστήματα καφέ ή ταβέρνες, που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της συγκεκριμένης παραλιακής ζώνης και διατηρούν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία, δεν τηρούν τα νόμιμα και καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρο τον παραλιακό χώρο.
Λόγω της ιδιομορφίας και της στενότητας της παραλίας, βάσει του νόμου που επιβάλει ότι ο χώρος που μπορεί να αξιοποιήσει ο ιδιώτης δεν μπορεί να ξεπερνάει το 60% και πως η απόσταση από το κύμα πρέπει να είναι 5 μέτρα, στη συγκεκριμένη παραλία ο δήμος Θερμαϊκού τι χώρο νοικιάζει, όταν από το πλακόστρωτο, μέχρι το κύμα είναι δεν είναι 4 μέτρα;
Δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης στις παραλίες
Δεν συμβαίνει μόνο στις παραλίες της Θεσσαλονίκης ή της Χαλκιδικής αλλά σχεδόν παντού. Στις παραλίες δεν υπάρχουν κάδοι για υλικά ανακύκλωσης.
Όλα τα απορρίμματα είτε οργανικά, είτε πλαστικά ή κουτάκια από αναψυκτικά καταλήγουν στους ίδιους κάδους. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που συλλέγονται από τις παραλιακές περιοχές καταλήγουν στιες χωματερές, χωρίς να γίνεται καμία διαλογή των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.
Μήπως αυτή η αντιπεριβαλλοντική πρακτική πρέπει να αλλάξει και να τοποθετηθούν μικροί μπλε κάδοι στις παραλίες, όπου οι λουόμενοι να τοποθετούν τα πλαστικά μίας χρήσης και τις αλουμινένιες συσκευασίες;