Θεσσαλονίκη

«Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Θεσσαλονίκη»: Διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια

Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους 14 συλληφθέντες στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για την κοπή των δέντρων στην Ρωμαϊκή Αγορά

Parallaxi
περιβαλλοντικό-έγκλημα-στη-θεσσαλο-1083720
Parallaxi

Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας έξω από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τους 14 συλληφθέντες στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για την κοπή των δέντρων στην Ρωμαϊκή Αγορά στα μέσα του περασμένου Μαρτίου.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο για την υπόθεση, την οποία και παρέπεμψε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σημείωσε σε δηλώσεις του:

«Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο για τους 14 συλληφθέντες. Μια απαράδεκτη κατηγορία. Οι συμβάσεις που υπέγραψε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τους εργολάβους αφορά την κοπή 4.000 δέντρων. Από αυτά κόπηκαν τα 700. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια μας σταμάτησε την καταστροφική επέμβαση. Σε αυτό συντέλεσαν και οι αποφάσεις διάφορων φορέων που θεωρούν ότι η πόλη αξίζει ένα πράσινο περιβάλλον που θα βοηθάει την ποιότητα ζωής όλων».

Η Ελένη Ιωαννίδου σε δηλώσεις της έξω από το Δικαστικό Μέγαρο έκανε λόγο για αντιεπιστημονική και αναίτια κοπή δέντρων στην πόλη.

«Οι κοπές συνεχίστηκαν παρανόμως. Ο Δήμος δεν περίμενε την απόφαση για την διαταγή παύσης της κοπής, ούτε τα ασφαλιστικά μέτρα. Τα έκοψε αμέσως μετά τις συλλήψεις. Ήταν σχεδιασμένο όλο αυτό. Συνέχισε μετά και στην οδό Τσιμισκή. Έχει γίνει θανατηφόρο κλάδεμα, όπως λένε και οι επιστήμονες, σε δεκάδες χιλιάδες δέντρα της πόλης. Μιλάμε για μια κανονική δενδροκτονία, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο δυστυχώς βλέπουμε και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως για παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στον Αγγίτη με πρόσχημα τα αντιπλημμυρικά έργα».

Το χρονικό

Αρχές 2022: το Δημοτικό Συμβούλιο, αποκλειστικά με τις ψήφους της διοικούσας παράταξης του κ. Ζέρβα, αποφασίζει την κοπή 4.000 δέντρων που χαρακτηρίζονται “άρρωστα και επικίνδυνα” χωρίς να έχει προηγηθεί ξεχωριστή αυτοψία για το καθένα από αυτά.

2022 – 2023: Κόβονται περισσότερα από 700 δέντρα. Παράλληλα, κλαδεύονται δεκάδες χιλιάδες, με βαθύ κλάδεμα/καρατόμηση, που σύμφωνα με τους δασολόγους οδηγεί στο μαρασμό ή τον θάνατό τους. Η δαπάνη για κοπές και καρατομήσεις ανέρχεται περίπου στα 6 εκατ. ευρώ.

Νοέμβριος 2023: Ιδρύεται το Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα”, που κάνει κάθε νόμιμη προσπάθεια για να αποτρέψει την άδικη μαζική κοπή και καταστροφική κλάδευση των ελάχιστων δέντρων της πόλης.

Δεκέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023: Πέντε ειδικοί επιστημονικοί φορείς διατυπώνουν σοβαρές αντιρρήσεις για τις μαζικές κοπές και κλαδεύσεις, κάνοντας έκκληση στην απερχόμενη δημοτική διοίκηση να μην τις πραγματοποιήσει.

Μέσα Μαρτίου 2023: Μηχανήματα ιδιωτικής εταιρίας ξεκινούν να κόβουν 41 δέντρα του πάρκου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Μέλη του “SOSε τα Δέντρα” και άλλοι πολίτες, στέκονται επί μέρες μπροστά στα δέντρα, σε ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία, καταθέτοντας ταυτόχρονα στο Δικαστήριο αίτημα για διαταγή προσωρινής παύσης της κοπής και ασφαλιστικά μέτρα.

13 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν να εκδικαστεί το αίτημα προσωρινής παύσης: Αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν 14 άτομα που, απολύτως ειρηνικά, έχουν βάλει τα σώματά τους μπροστά στα δέντρα. Μεταφέρονται με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα και στα δικαστήρια, όπου τους απαγγέλλεται η κατηγορία της “παράνομης βίας”. Αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους από το πάρκο, τα 41 δέντρα κόβονται, ενώ δεν έχει καν εκδικαστεί το αίτημα για την προσωρινή παύση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα