Θεσσαλονίκη

Πεύκα: Μία πόλη μέσα στην πόλη

Ένα «μικρός παράδεισος» στη βόρεια άκρη της πόλης.

Νίκος Γκάγιας
πεύκα-μία-πόλη-μέσα-στην-πόλη-936235
Νίκος Γκάγιας

Υπάρχουν περιοχές που δεν έχεις επισκεφθεί ποτέ; Συνοικίες που δεν γνωρίζεις καν που ακριβώς βρίσκονται στον χάρτη;

Τα Πεύκα είναι για μένα μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. Αν και μένω πολύ κοντά εκεί, δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να βρεθώ εκεί για να τα ανακαλύψω. Αυτό δικαιολογείται αν σκεφτείς κανείς πως στην πραγματικότητα αν δεν έχεις κάποιο μεταφορικό μέσο δύσκολα θα πάρεις την απόφαση για να βρεθείς εκεί. Αν και υπάρχει γραμμή του ΟΑΣΘ που εξυπηρετεί την περιοχή, αν δεν μένεις εκεί δεν βολεύει ιδιαίτερα για να επισκεφθείς τα Πεύκα για διασκέδαση.

Πολλοί από εσάς μπορεί να μην γνωρίζεται τα Πεύκα με αυτή τους την ονομασία. Συχνά αναφέρονται και με την παλαιότερη – Ρετζίκι- καθώς έτσι το ξέρουν οι περισσότεροι. Η λέξη Ρεντζίκι αποτελεί παράφραση της παλαιότερης ονομασίας της περιοχής Ουρεντζίκ (τουρκικά: Örencik) που σημαίνει Μικρός Παράδεισος και αποτελούσε μια ευχάριστη συνοικία της πόλης κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας.

Σχετικά με την ιστορία της περιοχής, το 1914 εμφανίστηκαν στο Ρετζίκι οι πρώτες τέσσερις οικογένειες προσφύγων, που έχτισαν τα μικρά σπίτια τους και δημιούργησαν λαχανόκηπους και κάποια κοτέτσια. Το 1922 οι οικογένειες των κτηνοτρόφων, κυρίως από τα Λιβάδια Κιλκίς, εγκαταστάθηκαν μόνιμα και την ίδια χρονιά κατοχύρωσαν δικαιώματα για τις εκτάσεις που είχαν δημιουργήσει τους τόπους βοσκής για τα κοπάδια τους. Μικρασίατες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Ρετζίκι το 1925 και έτσι ο πληθυσμός του οικισμού αυξήθηκε σημαντικά.

Τους πρόσφυγες εγκατέστησε η υπηρεσία εποικισμού με τη φροντίδα της οποίας τους δόθηκε η δυνατότητα, να ανεγείρουν σπίτια και να αποκτήσουν κλήρο. Στο σύνολό τους οι πρόσφυγες, κατάγονταν από περιοχές της Μικράς Ασίας.

Σήμερα όμως η επίσημη ονομασία της πόλης είναι Πεύκα. Και όντως θα μπορούσαμε να πούμε πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα μικρός παράδεισος, καθώς συνδυάζει πολλά διαφορετικά πράγματα.

Ένα από τα μεγάλα συν της περιοχής είναι το γεγονός πως είναι μία εξαιρετικά ήσυχη συνοικία. Κάποιοι μπορεί να πουν πως είναι αρκετά απομονωμένη και αυτό να συγκαταλέγεται στα αρνητικά της. Εγώ ως ένας άνθρωπος που δεν ζει εκεί το βλέπω ως κάτι καλό, καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο, οπότε έχει ό,τι θες στα πόδια σου αλλά από την άλλη αυτή η απόσταση εξασφαλίζει μία απίστευτη ηρεμία από την βαβούρα, που πολλοί από εμάς θέλουμε και ζηλεύουμε. Βέβαια αυτό που σίγουρα θα πρέπει να μπει στη λίστα με τα θετικά είναι το γεγονός πως οι κάτοικοι έχουν μία πληθώρα επιλογών στο κομμάτι των αγορών τους. Το ίδιο συμβαίνει και στο κομμάτι των καταστημάτων εστίασης, όπου μπορείς εύκολα να βρεις το μέρος-στέκι που προτιμάς.

Εγώ στην πραγματικότητα άρχισα να ανακαλύπτω όλο και περισσότεροι τα Πεύκα όταν οι φίλοι μου πήραν δίπλωμα οδήγησης και τα δικά τους αμάξια. Έτσι πια μπορούσα να βρίσκομαι στην περιοχή μέσα σε 10 λεπτά. Κάπως έτσι τα αγάπησα και διαρκώς προσπαθώ να τα εξερευνώ.

Η αλήθεια είναι πως το κέντρο της περιοχής είναι μόνο ένας δρόμος. Όμως στην πραγματικότητα εκεί μπορείς να βρεις τα πάντα και αν περπατήσεις και παρατηρήσεις λίγο παραπάνω θα καταλάβεις πως τα Πεύκα έχουν δεκάδες επιλογές.

Καταστήματα κάθε λογής. Από καφετέριες, φαγάδικα, take away μέχρι  βιβλιοπωλεία, φροντιστήρια και παιδότοπους. Επίσης υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 μεγάλα σουπερμάρκετ, συνοικιακά μίνι μάρκετ, μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια, φαρμακεία κλπ. Πρόκειται για μία ανεπτυγμένη περιοχή, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες. Ίσα ίσα οι υπόλοιπες συνοικίες ενδεχομένως να έχουν να την «ανταγωνιστούν». Ενδεικτικά, σε μία σύντομη βόλτα μας είδαμε 6 καταστήματα take away, τρία φροντιστήρια, ταβέρνες και σουβλατζίδικα για όλα τα γούστα και cafe bar τόσο συνοικιακά όσο και πιο γνωστά στην πόλη.

Μία κάτοικος της περιοχής αναφέρει πως από τότε που μετακόμισε στο Ρετζίκι ένα από τα προβλήματα που έχει αφήσει πίσω είναι πως δεν ανησυχεί για το πάρκινγκ καθώς υπάρχει χώρος μέσα στην αυλή για να παρκάρει ελεύθερο το αυτοκίνητο της. Αυτό που την ανησυχεί βέβαια κατά καιρούς είναι η παρουσία αγριογούρουνων, ειδικά τις βραδινές ώρες, που βγάζει τον σκύλο της βόλτα.

Επίσης σημαντικό για μία περιοχή είναι η μέριμνα για τη σωστή ποιότητα ζωής των παιδιών. Ενδεικτικά τα Πέυκα έχουν αρκετά πάρκα, που μπορούν να επισκεφθούν οι γονείς με τα παιδιά τους. Πάρκο Πεύκων, Το Κάστρο της Περιπέτειας, Παιδική Χαρά «4 εποχές» είναι ενδεικτικά μερικές από τις επιλογές που υπάρχουν.

Ακόμα, το Ρετζίκι είναι ίσως το δημοφιλέστερο αναρριχητικό πεδίο για τους ανθρώπους που αγαπούν την περιπέτεια στη Θεσσαλονίκη. Eίναι πολύ κοντά στο κέντρο και είναι κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στο Ρετζίκι γίνονται και οι συναντήσεις διάφορων σχολών αναρρίχησης για πρακτική άσκηση. Αποτελεί ιδανικό προορισμό μόνο για αρχάριους αναρριχητές καθώς εκλείπουν δυσκολότερες διαδρομές.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μία περιοχή που έχει πολλά καλά θετικά στοιχεία, η οποία από την δεκαετία του 1950 είχε αποκτήσει μία φήμη στους Θεσσαλονικείς ως ένας ιδανικός τόπος θερινών διακοπών. Το πολύ καλό κλίμα, η γειτνίαση με το Σέιχ-Σου καθώς και η κοντινή απόσταση από την Θεσσαλονίκη οδήγησε πολλές οικογένειες στο Ρετζίκι τα καλοκαίρια. Για τον λόγο αυτό λειτουργούσαν και κατασκηνώσεις σε ωραία τοποθεσία 14 στρεμμάτων στον χώρο που βρίσκεται σήμερα ο ναός  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το Λύκειο Πεύκων.

Τα Πεύκα έχουν πολλούς καλούς λόγους για να τα επισκεφτείς βέβαια όλες τις εποχές του χρόνου. Βέβαια αν απόφασίσεις να πας

Αν αποφασίσεις να πας αυτή την περίοδο προς τα Πεύκα, μην ξεχάσεις να βάλεις κάτι ζεστό γιατί θα νιώσεις την ψύχρα μόλις δεις την πινακίδα «Καλώς ήρθες στα Πεύκα» και το υψόμετρο ανέβει απότομα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα