Θεσσαλονίκη

Εδώ μπορείς να παίξεις ομαδικά παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη

Ιδού πέντε ομάδες της πόλης όπου μπορείτε να μάθετε ένα νέο παιχνίδι και να παίξετε ομαδικά, κι ακόμα και να διαγωνιστείτε αν το επίπεδό σας το επιτρέπει!

Parallaxi
εδώ-μπορείς-να-παίξεις-ομαδικά-παιχνί-169277
Parallaxi

Τα ομαδικά παιχνίδια είναι κάτι που όλοι μας αγαπήσαμε σε κάποια περίοδο της ζωής μας, είτε σαν μικροί ή σαν μεγάλοι, ενώ θα έλεγε κανείς πως δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να τα παίξεις. Είτε πρόκειται για επιτραπέζια, παιχνίδια στρατηγικής, παιχνίδια χαρτιών ή κλασικά παιχνίδια όπως το σκάκι, βάζοντας μέσα στο μίγμα και τον μοντελισμό, οι εναλλακτικές αυτές δραστηριότητες αποτελούν ενδιαφέρουσες προτάσεις για να περάσει κανείς ένα απόγευμα γύρω από ένα τραπέζι με μια νέα παρέα που έχει κοινή αγάπη για ένα τέτοιο χόμπι. Ιδού λοιπόν πέντε ομάδες της πόλης όπου μπορείτε να μάθετε ένα νέο παιχνίδι και να παίξετε ομαδικά, κι ακόμα και να διαγωνιστείτε αν το επίπεδό σας το επιτρέπει!

Όμιλος Σκραμπλ Θεσσαλονίκης

scrabble

Το σκραμπλ είναι το πιο δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων του κόσμου με πολλούς και φανατικούς φίλους σε όλη την Ελλάδα. Μία παρτίδα σκραμπλ αποτελεί αναμφισβήτητα δημιουργική και εποικοδομητική διασκέδαση, η οποία – μέσω της επαφής με τον αμύθητο θησαυρό της ελληνικής γλώσσας – προάγει τον πολιτισμό, ενισχύει την επικοινωνία και τη φιλία, συμβάλλει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου μας και προσφέρει ψυχαγωγία, χαρά και ικανοποίηση. Μεταξύ άλλων πνευματικών παιχνιδιών, το σκραμπλ καθίσταται εξαιρετικά ελκυστικό, λόγω του ότι συνδυάζει αστάθμητα τρεις παράγοντες: τις γνώσεις, τη στρατηγική και την τύχη.

Στην πόλη μας ιδρύθηκε επίσημα το 2006 ο Όμιλος Σκραμπλ Θεσσαλονίκης, το πιο δραστήριο και το πιο πολυπληθές σωματείο αγωνιστικού σκραμπλ της Ελλάδας. Στεγάζεται στο κτίριο του “Α.Μ.Ο. Γαλαξίας”, στην οδό Βασ. Όλγας 285. Τα 80 περίπου ενεργά μέλη του συγκροτούν μία μεγάλη και ζωντανή παρέα ανθρώπων απ’ όλες τις γειτονιές της πόλης μας, όλων των ηλικιών και όλων των μορφωτικών επιπέδων. Ο Ο.Σ.Θ. λειτουργεί όλο το χρόνο, εκτός από Ιούλιο και Αύγουστο, κάθε Τρίτη (19:00 – 24:00), Πέμπτη (19:00 – 24:00) και Κυριακή (18:00 – 22:00) πλην αργιών.

scrabble

Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκ παραλλήλου το “εσωτερικό πρωτάθλημα” (αυστηρά αγωνιστικού χαρακτήρα) και το “πρωτάθλημα νέων μελών” (εκπαιδευτικού και φιλικού χαρακτήρα) από Οκτώβριο έως Απρίλιο, ενώ ακολουθεί το “κύπελλο” από Μάιο έως Ιούνιο. Επιπλέον, κάθε χρόνο στα μέσα Μαρτίου, ο Ο.Σ.Θ. διοργανώνει και το ετήσιο διήμερο “εαρινό τουρνουά” με πανελλαδική συμμετοχή και πολλές εκπλήξεις. Όλες οι επίσημες διοργανώσεις τελούν υπό την εποπτεία της Πανελλήνιας Ένωσης Σκραμπλ, η οποία είναι αρμόδια σε θέματα εφαρμογής των κανονισμών διεξαγωγής αγώνων και των όρων αποδοχής λέξεων.

Στις δραστηριότητες του Ο.Σ.Θ. συμπεριλαμβάνονται επίσης σεμινάρια, διαλέξεις, επισκέψεις σε σχολεία και δημοτικές βιβλιοθήκες, διοργάνωση μαθητικών τουρνουά, συμμετοχή σε φεστιβάλ επιτραπέζιων παιχνιδιών, μίνι θερινά τουρνουά σε παραλίες της Χαλκιδικής, συνεστιάσεις, χοροί, εορταστικές εκδηλώσεις, βραδιές διασκέδασης και χαλάρωσης καθώς και εκδρομές ανά την Ελλάδα για συμμετοχή σε διασυλλογικά τουρνουά.

σκραμπλ

Μπορεί κανείς να γίνει μέλος του Ο.Σ.Θ. συμπληρώνοντας επί τόπου, εντός του ωραρίου λειτουργίας, μία απλή αίτηση εγγραφής. Όλα τα εγγεγραμμένα μέλη καταβάλλουν ετήσια συνδρομή ύψους 60 €, όσοι όμως είναι κάτω των 25 ετών έχουν 50% έκπτωση. Στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να στελεχωθεί στο μέλλον και παιδικό τμήμα ανηλίκων.

*Όμιλος Σκραμπλ Θεσσαλονίκης, Κτίριο του “Α.Μ.Ο. Γαλαξίας”, Βασ. Όλγας 285, Για περισσότερες πληροφορίες: www.scrabblethes.gr

Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Θεσσαλονίκης

2bridge_hands

Μπορεί να θεωρούσατε μέχρι τώρα το Μπριτζ ένα απλό παιχνίδι με χαρτιά, για τους οπαδούς του όμως αποτελεί συνάμα πνευματικό άθλημα, καθώς είναι επίσημα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ δεν έχει κανέναν αποκλεισμό λόγω ηλικίας. Με το Μπριτζ δεν διασκεδάζεις απλά, αναπτύσσεις τη σκέψη σου, κοινωνικοποιείσαι και βέβαια αθλείσαι. Στην Ελλάδα μάλιστα, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι ανήκουν στον ενδιαφέροντα κόσμο του Μπριτζ, αφού αποτελούν ενεργά μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ (ΕΟΜ). Και ειδικά στην πόλη μας, βρίσκεται ο πιο παλιός όμιλος του είδους, ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Θεσσαλονίκης, όπου μπορεί ο καθένας να μάθει να παίζει και στη συνέχεια να διαγωνιστεί.

Το μπριτζ όμως, όπως σημειώσαμε, δεν είναι υπόθεση-παιχνίδι. Η διαδικασία εκμάθησης απαιτεί μάλιστα τρία βασικά βιβλία, με το καθένα από αυτά να περιλαμβάνει 8 μαθήματα των 2,5 ωρών, με ένα να πραγματοποιείται ανά εβδομάδα. Έτσι, οι ενδιαφέρομενοι θα πρέπει να περάσουν από αυτή τη «βασική εκπαίδευση» για να προχωρήσουν, αν θεωρούν ότι είναι έτοιμοι, στο αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού, καθώς τουρνουά πραγματοποιούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

bridge

Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει, μπορεί καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του στο τηλέφωνο του ομίλου και να κάνει αίτηση συμμετοχής, κι εφόσον συγκεντρωθεί ένα γκρουπ τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων για να μπορεί να υφίσταται το παιχνίδι κατά τη διάρκεια της εκμάθησης, ξεκινούν τα μαθήματα. Το κόστος της όλης διαδικασίας ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά βιβλίο, ενώ στη συνέχεια, στα τουρνουά, οι συμμετέχοντες δίνουν 6 ευρώ ανά αγωνιστικό παιχνίδι το οποίο έχει διάρκεια 3,5 ώρες.

*Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Μ.Θ.), Μαντώ Μαυρογένους 4 (Τέρμα Λεωφορείων Βούλγαρη), 542 49 Θεσσαλονίκη, oamth@hellasbridge.org, τηλ. 231 031 3700

Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.)

στρατηγικη2

Τα παιχνίδια πολέμου είναι η αναπαράσταση των συν­θηκών που διέπουν μία πολεμική σύρραξη και η μετα­φορά αυτής σε παιχνίδι. Ο άνθρωπος παίζει πολεμικά παι­χνίδια από την αρχαιότητα, αλλά στη σύγχρονή τους μορφή τα παιχνίδια πολέμου πρωτοεμφανίστηκαν στο επι­τελείο του Πρωσσικού στρατού στα μέσα του 19ου αιώνα με σκοπό την εκπαίδευση των αξιωματικών σε «πραγμα­τικές» συνθήκες εκστρατείας, χρησιμοποιώντας υποθετικά σενά­ρια. Η απο­τελεσματικότητα αυτού του τρόπου εκπαί­δευσης δεν άρ­γησε να φανεί στον Πρωσσοαυστριακό πό­λεμο του 1860 και το Γαλλοπρωσσικό πόλεμο του 1870. Έκτοτε σχεδόν όλα τα επιτελεία στρατού χρησιμοποιούν τα παι­χνίδια πο­λέμου για την εκπαίδευση των στελεχών τους. Ως ασχολία, τα παιχνίδια πολέμου γνώρισαν ιδιαί­τερη άν­θηση τη δεκαε­τία του ’60 κυρίως στις αγγλοσαξο­νικές χώ­ρες και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.) είναι ο αρχαιότερος σύλλογος του είδους στην Ελλάδα που ασχολείται με τα παιχνίδια αυτά. Τυπικά ιδρύθηκε τον Μάιο του 1993 στην Θεσσαλονίκη, λειτουργεί όμως ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο του 1992. Έχει μέλη από όλο το φάσμα των ηλικιών και επαγγελμάτων, οι οποίοι έχουν ένα κοινό σημείο: την αγάπη τους και την ενασχόλησή τους με την Ιστορία και τα Παιγνίδια Στρατηγικής.

στρατηγικη 4

Με τι έχουν να κάνουνε ακριβώς αυτά τα παιχνίδια; Για αρχή, υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα παιχνίδια πολέμου και τα παιχνίδια στρατηγικής. Τα δεύτερα αφορούν αποκλειστικά στη χρησιμοποίηση και εφαρμογή τακτικών κινήσεων για την επίτευξη του σκοπού του παίκτη. Τα παιχνίδια πολέμου, ενώ εμπεριέ­χουν το προ­αναφερθέν στοιχείο, επιπλέον έχουν το χαρα­κτηριστικό της αναπαράστασης κάποιας πολεμικής σύ­γκρουσης. Ένας άλλος σχηματικός διαχωρισμός είναι ανάμεσα στα παιχνίδια πολέμου που αφορούν στην ιστορία (historical wargaming) και τα παιχνίδια πολέμου που αφο­ρούν σε φανταστικούς κόσμους (fantasy wargam­ing). Έτσι, ενώ μπορεί κάποιος να παίξει τη μάχη του Γρα­νικού, άλλος θα μπορούσε να παίξει τη μάχη των Πέντε Στρατών (J.R.R. Tolkien, The Hobbit). Και όσον αφορά το μέσο που θα χρησιμοποιήσει κάποιος για να παίξει, οι επιλογές είναι αρκετές. Υπάρχουν παιχνίδια πολέμου επί χάρτου (boardgames), παιχνίδια πολέμου μέσω ταχυδρομείου, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παιχνίδια πολέμου με φιγούρες, παιχνίδια πολέμου μέσω ηλεκτρονικού υπολογι­στή και όλοι οι συνδυασμοί των ανωτέρω.

Οι σκοποί του Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. είναι η ενασχόληση με την Ιστορία και η διάδοση των παιχνιδιών στρατηγικής μέσω της λειτουργίας του εντευκτηρίου του, καθώς και τη διοργάνωση και υποστήριξη συναφών εκδηλώσεων. Από το 1993 έχει διοργανώσει 13 εκθέσεις παιχνιδιών στρατηγικής, ενώ έχει συμμετάσχει σε άλλες 15 εκθέσεις με αυτό ή με παρεμφερές αντικείμενο, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Σταθερή είναι η έκθεσή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης κάθε Νοέμβριο, ενώ καλείται επίσης συχνά για παρουσίαση των παιχνιδιών στρατηγικής σε σχολεία της πόλης, καθώς αυτά έχουν άλλωστε διδακτικό χαρακτήρα.

στρατηγική

Ο σύλλογος διατηρεί δικό του χώρο για τις συναντήσεις των μελών του στην περιοχή της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, στην οδό Αριστοτέλους 79. Διαθέτει περίπου 40 μέλη, τα οποία συναντιούνται κατόπιν συνεννόησης στον χώρο του Συλλόγου σε εβδομαδιαία βάση, αποφασίζοντας κάθε φορά μαζί ποιο παιχνίδι θα παιχτεί, ενώ αυτό μπορεί να κρατήσει από λίγες ώρες μέχρι και την παρατεταμένη διάρκεια των 2-3 συναντήσεων. Για να μπει κανείς στην παρέα του καταβάλλει μια συνδρομή των 10 ευρώ ανά μήνα.

Πριν επιχειρήσετε να τον επισκεφτείτε καλό είναι να επικοινωνήστε με κάποιο από τα μέλη του συλλόγου, είτε μέσω του site (Επικοινωνία), είτε μέσω των μελών Σωτήρη Χριστοδούλου (τηλ. 6944 517775 / e-mail: sotchris@the.forthnet.gr) και Χριστόφορου Ζαχαριάδη στην Κοζάνη (τηλ. 6976 051667 / e-mail: xrizah@yahoo.gr).

*Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), Αριστοτέλους 79, Σταυρούπολη, Πληροφορίες: www.esfips.com, info@esfips.com

Σύλλογος Μοντελιστών Βορείου Ελλάδος «Πήγασος»

μοντελιστες

Ο Σύλλογος Μοντελιστών Βορείου Ελλάδος «Πήγασος» είναι η πύλη σε ότι αφορά το μοντελισμό στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τα Εθνικά δρώμενα του μοντελισμού, τις προγραμματισμένες εκθέσεις, τις συναντήσεις κ.α. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε και άρχισε τη δημιουργική του εργασία το 1999, βοηθώντας τον οποιονδήποτε να μπορέσει να κατασκευάσει ένα μοντέλο. Στόχος του άλλωστε είναι η διάδοση του στατικού μοντελισμού σε όλες τις μορφές του και πιο συγκεκριμένα στην κατασκευή και το βάψιμο εκθεμάτων όπως: Φιγούρες, Στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα, στρατιωτικά και πολιτικά αεροπλάνα, διοράματα οποιασδήποτε θεματολογίας (μακέτες), στρατιωτικά και πολιτικά πλοία καθώς και φανταστικά οχήματα φιγούρες ή διοράματα. Ο Σύλλογος δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μοντελιστή να κατασκευάζει ολοένα και πιο λεπτομερώς αλλά ταυτόχρονα να αποκτά και ιστορικές γνώσεις για το κάθε μοντέλο που ο ίδιος εκθέτει γενικότερα.

πηγασος

Ο εθελοντισμός, η συνεργασία και η εκπαίδευση, παράλληλα με τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις είναι οι αρχές μέσα στις οποίες αναπτύσσει τις δραστηριότητες του ο Σ.Μ.Β.Ε. “Πήγασος”. Κύριες δραστηριότητές του είναι η οργάνωση της ετήσιας έκθεσης μοντελισμού στη Θεσσαλονίκη και η πραγματοποίηση επισκέψεων σε άλλες εκθέσεις της Ελλάδος και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα η εκπαίδευση των νέων μελών σε θέματα μοντελισμού όπως τα στάδια κατασκευής μοντέλου, η βαφή αλλά και η έκθεση του.

πηγασος2

Ο Σ.Μ.Β.Ε. εδώ και αρκετά χρόνια αριθμεί περί τα 200-250 μέλη που έχουν περάσει από αυτόν από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, και στις ετήσιες εκθέσεις του μετρά πάνω από 100 φίλους ετησίως. Ο Σύλλογος πραγματοποιεί μαθήματα σε προκαθορισμένο χώρο, με επίδειξη τεχνικών ανοιχτή για όλα τα μέλη του, αλλά και για όποιον φίλο μοντελιστή επιθυμεί να τα παρακολουθήσει ελεύθερα, ασχέτως αν είναι μέλος ή όχι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν γι’αυτά από την σελίδα facebook του Συλλόγου.

*Σύλλογος Μοντελιστών Βορείου Ελλάδος «Πήγασος»,

Πληροφορίες: www.pegasusmodelclub.com

Fb: Σύλλογος Μοντελιστών Βορείου Ελλάδος Πήγασος

Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης

skaki

Η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) είναι αθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που καλλιεργεί αποκλειστικά το σκάκι. Με έδρα την Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το 1952 και είναι ο παλαιότερος σκακιστικός σύλλογος της Βόρειας Ελλάδας και ένας εκ των παλαιότερων στην Ελλάδα. Συμμετέχει στο διασυλλογικό πρωτάθλημα σκάκι στην Α’ Εθνική, το οποίο έχει κατακτήσει έξι φορές, ενώ οι διακρίσεις των αθλητών της σε ομαδικά ή ατομικά πρωταθλήματα ήταν και παραμένουν συνεχείς και μεγάλες τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Διαθέτει έμψυχο δυναμικό από σκακιστές, σκακίστριες, οι οποίοι είναι και μέλη των εθνικών ομάδων, ακαδημίες εκμάθησης αλλά και αγωνιστικά τμήματα.

Η ΕΣΘ έχει αναλάβει στην Ελλάδα το πρόγραμμα εκμάθησης σκακιού που έχει εκπονήσει το ίδρυμα Kasparov και με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος διδάσκει σκάκι στα δημόσια σχολεία της πόλης αλλά και σε βιβλιοθήκες δήμων. Διοργανώνει κάθε χρόνο τουρνουά σκάκι διαφόρων επιπέδων, με κορωνίδα την διοργάνωση σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς του Διεθνούς Τουρνουά Καλαμαριάς στο τέλος Αυγούστου κάθε έτους. Άλλωστε η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, η Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς και η Σκακιστική Ακαδημία Γ.Ιωακειμίδης είναι αλληλένδετες.

σκακι

Και βέβαια, στον χώρο των 290 τ.μ. της ένωσης στην οδό Ζαχ. Παπαντωνίου 14 στην Καλαμαριά, πραγματοποιούνται καθημερινά μαθήματα σκακιού για όλα τα επίπεδα, στα οποία μπορεί να συμμετέχει ο καθένας κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η ένωση διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 100 μέλη, ηλικιών από 5 μέχρι 80 ετών, και δέχεται νέες αιτήσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά για να κανονίσουν την πρώτη τους επαφή και συνάντηση στον χώρο της ένωσης, όπου θα κριθεί το επίπεδό τους και θα γίνει η εισαγωγή τους στο ανάλογο γκρουπ, με συναντήσεις 1-2 φορές την εβδομάδα. Η ετήσια συνδρομή ανέρχεται περίπου στα 150 ευρώ, ενώ η ένωση είναι ανοιχτή και σε αρχάριους.

*Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, Ζαχ. Παπαντωνίου 14, Καλαμαριά, Επικοινωνία με τον σύλλογο στα τηλέφωνα: 2310457437 (Απογεύματα Σαββάτου), 2310847729, 6973730942, 6942680745, www.skakistis.gr

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.